TRYGGEST: Toni Kroos har EMs beste pasningsfot. FOTO: DPA/ Federico Gambarini.
TRYGGEST: Toni Kroos har EMs beste pasningsfot. FOTO: DPA/ Federico Gambarini.Vis mer

Verdens beste? Denne foten treffer med 97 prosent nøyaktighet

Toni Kroos er EMs desidert sikreste pasningspiller. Sannsynligvis er han nå også verdens beste i denne viktige delen av spillet.

DET ligger en videosnutt ute på nettet fra en ganske alminnelig firkant under en Real Madrid-trening i Toni Kroos sin første sesong i klubben. Videoen ble dengang publisert med henvisning til Ronaldo som visstnok skulle ha blitt sur over å bli herjet med av sin nye tyske lagkamerat, men heller ikke denne fortellingen om livet blant fotballstjernene er akkurat sånn:

  • For det egentlige poenget fra den vennskapelige økta denne formiddagen i Madrid er jo ikke Ronaldos forøvrig helt fine humør, men selvfølgeligheten i den ganske unge tyskerens pasningspill..

Halvannet år seinere er nettopp denne naturlige tryggheten i pasningene i ferd med å gjøre Kroos til EMs viktigste spiller. For ingen i sporten fordeler baller så sikkert som ham.

FØR kveldens semifinale mot Frankrike troner Toni Kroos i ensom majestet på turneringens pasningstopp med 557 på fem kamper -- mer enn 150 flere pasninger enn nestemann på lista. Det reflekterer en turnering der Tyskland er det mest ballholdende laget, men enda mer Kroos sin nye rolle som rytmesetter for nesten alt av tysk angrepsspill.

FIKSER ALT: Spillet kan være så tett det bare vil. Kroos når uansett fram med pasningene.
FIKSER ALT: Spillet kan være så tett det bare vil. Kroos når uansett fram med pasningene. Vis mer

Da tyskerne vant VM for to år siden, skjedde det med et gjennomgående noe høyere antall pasninger. Den markante forskjellen er imidlertid presisjonen:

  • Men tyskerne fram til VM-gullet i 2014 hadde en treffprosent på 82, har nøyaktigheten i EM steget til imponerende 90.

Det skyldes mest bruken av Toni Kroos.

SÅNT er det ikke alltid lett å få med seg underveis. Der flimrer bare Kroos forbi i korte glimt akkurat som på videoen fra Real-treningen:. Du ser at ballen toucher ham, men den blir sjelden der så lenge at Kroos framstår som kampens hovedperson. Først når du går inn i statistikken hans, finner du de forbløffende tallene som viser disse føttenes betydning for den tyske suksessen:

  • Av Kroos sine 557 EM- pasninger, har 522 nådd fram. De er en treffprosent på 94.

Og dess bedre motstander, dess høyere kvalitet. Da han møtte de løpssterke italienerne sist lørdagskveld, steg treffprosenten til 97! Det er formidabelt:

  • Mot det laget som har presset best i denne turneringen lyktes Toni Kroos med 105 av 108 pasninger.
PRESS TIL INGEN NYTTE: Selv aggressive italienere  klarte ikke å forstyrre Kroos sin nøyaktighet.
PRESS TIL INGEN NYTTE: Selv aggressive italienere  klarte ikke å forstyrre Kroos sin nøyaktighet. Vis mer

Og det skjedde ikke fordi den tyske rytmesetteren av hensyn til de svært aggressive italienske motstanderne la om til et mer forsiktig spill. På tross av det ekstreme presset nådde han fram med 20 av 21 langpasninger og samtlige av de 67 mellomlange. Bare på de 20 korte kom det to bom.

Fotballen har ikke sett tryggere pasningsbein etter den spanske gullalderen for noen år siden.

OM det er nok til å nå en ny finale, blir avgjort i kveld. Der er tyskernes problem alle skadene rundt Kroos. Han har allerede mistet den faste makkeren Sami Khedira, og spiller ved siden av den strekkplagede lagkapteinen Bastian Schweinsteiger.

I tillegg er stopperen Mats Hummels suspendert. Da forsvinner den nest tryggeste av de tyske pasningspillerne, med et snitt opp mot Kroos-nivå.

Men tyskernes suksess avhenger neppe av nøyaktigheten i føttene til Toni Kroos. Han treffer uansett der han vil.

Da kan han muligens få leke seg med Ronaldo også på søndag.