Verdens beste dropper NM-tremila i protest

NOVE MESTO (Dagbladet): - Fryktelig moro å få til et så bra løp. Det er kanskje det beste jeg har gjort i klassisk. Nå ser jeg absolutt muligheten til å vinne verdenscupen sammenlagt, sier Thomas Alsgaard. NM-tremila på Vang om ei drøy uke overlater han derimot til andre å vinne. Thomas stiller ikke opp, delvis fordi han synes fellesstart er noe forbaska tull.

- Det heter seg at det skal være moro å gå på ski. Jeg synes ikke fellesstart og seks runder i en femkilometerssløyfe er det minste gøy. Derfor ser jeg ingen vits i å stille opp, sier Thomas.

- Boikotter du?

- Neida, jeg gjør ikke det. Men jeg er imot opplegget, det er ingen hemmelighet. Og jeg er ikke alene. 70 prosent av løperne er enige med meg, viste en undersøkelse vi hadde.

- Tremila var den flotteste NM-øvelsen. Nå er den helt ødelagt, sier Thomas.

- Hadde du stilt opp om den hadde gått som vanlig, med intervallstart?

- Ja.

- Da er det vel boikott du driver med da?

- Nei, jeg går jo jaktstarten. Grunnen til at jeg ikke går tremila er delvis den formen løpet har fått. Men jeg trenger også å trene for å beholde ledelsen i verdenscupen. Ettersom jeg var så mye sjuk i sommer, og grunnlaget er så tynt, må jeg gjøre ting annerledes denne vinteren.

- Jeg tok konkurransefri i romjula, kanskje derfor jeg vant her i dag. Jeg tar konkurransefri også under siste del av NM, for å sikre formen til fortsettelsen av verdenscupen.

Lite trening

Thomas Alsgaard var som vanlig pessimist på egne vegne foran sesongen. Han var sjuk og skadd og fikk spolert måneder med trening.

Nå har han jerngrep på verdenscupen og innrømmer at han kan vinne den.

- Jeg har nok gjort det meste riktig. Selv om jeg mangler grunnlag, har jeg klart å finne form til de enkelte rennene. Selvsagt håper jeg å fortsette med det utover vinteren, blant annet derfor dropper jeg NM.

- Det handler om kvalitet i det jeg trener, ikke om hvor mye jeg trener, sier Thomas - med adresse til Bjørge Stensbøl.

Overraskelser

Ellers fortsetter overraskelsene å strømme på i langrenns-sporten. Tysk-spanske Johan Mühlegg ble toer i går, Harri Kirvesniemi (41) tok sin første pall-bestigning på fem år.

Resultatlistene i hele vinter har vært snodige, og det tiskes og hviskes mer eller mindre høylytt om hvorvidt alt som skjer er like redelig.

- Hva skal jeg si om det, spør Thomas Alsgaard.

- Så lenge ingen blir tatt for noe som helst, mistenker jeg heller ingen for noe som helst.

- Men jeg hører jo hva som sies, og jeg kan vel bare tenke meg hva som blir sagt om meg. Jeg som kommer hit med dårlig grunntrening og leder verdenscupen, liksom.

Skår i gleden

- Tror du at du blir mistenkt for doping?

- Jeg vet ikke, men det skulle ikke overraske meg.

- Hva synes du om det?

- Det er i så fall fryktelig kjedelig og et skår i gleden.

- Hvor glad er du egentlig?

- Akkurat nå er jeg fryktelig glad for at jeg vant her. I dag klarte jeg å overraske meg sjøl positivt.

- Det er skiglede for meg, sier Thomas Alsgaard.