Verdens beste frykter Rodal

SYDNEY: Wilson Kipketer (27) og André Bucher (23)- verdens beste 800-meterløpere de siste to årene - rangerer tittelforsvarer Vebjørn Rodal blant løperne de frykter mest i kampen om gullet.

Vebjørn Rodal gikk kontrollert videre fra forsøksheatet lørdag med moderate 1.46,76. På oppløpssida løp Rodal med akselerasjon, lettbeint teknikk og høy frekvens uten de lange klivene han har slitt med tidligere i år. Det bærer bud om formutløsning foran mandagens semifinale. Som blir tøff. Rodal møter formidabel motstand, og må helst være blant de to beste for å gå til finale.

- Det er godt å komme seg videre en runde i alle fall, sier han.

I fjor ble Rodal utslått på ydmykende vis i forsøksheatet under VM i Sevilla. Wilson Kipketer vant gull.

Har fart

- Kipketer er min store favoritt her i OL, sier Rodal-trener Frank Brissack om dansken med den nest raskeste tida (1.45,57) i gårsdagens åtte forsøksheat.

Sjøl er ikke Kipketer snauere enn at han tar med Vebjørn Rodal blant sine gullkandidater. Det til tross for at Rodal ikke har menget seg med verdenseliten siden sommeren 1997.

- Ja, jeg tror Vebjørn kan vinne. Men vi har fortsatt semifinalen og finalen igjen. Jeg vet at han har fått opp farta igjen, sier Kipketer til Dagbladet.

- Jeg håper vi kan holde gullet i Skandinavia, sier verdensrekordholderen (1.41,11, Köln 24.08.97) som endelig får OL-debutere etter tre strake VM-gull siden 1995.

- Sterkere og sterkere

Sveitseren André Bucher troner øverst på årsbestelista med 1.43,12 i år. Han har slått Kipketer to ganger (Brüssel og Gateshead) - og slått Vebjørn Rodal én gang: Under e-cupen på Nadderud.

Bucher har ladet opp i samme område som Rodal utenfor Brisbane, og har observert OL-mesteren på trening.

- Jeg så Vebjørn trene. Han er tilbake, og blir sterkere og sterkere fra løp til løp. Jeg tror han har en sjanse til å vinne. Han vant for fire år siden, og kan gjøre det igjen, sier Bucher til Dagbladet.

- Hvem andre kan utfordre deg?

- Wilson Kipketer og Djabir Said-Guerni fra Algerie.

- God for 1.43,30

Vebjørn viste i går at han har toppfart som i gode gamle dager. Men trener Brissack tror det skorter litt på evnen til å opprettholde farten de siste 300 meterne. I alle fall om det går smått fra start. Brissack håper på høy fart gjennom hele semifinalen.

- Det vil passe Vebjørn bra. Han har en teknikk som er veldig bra i 50.5- 51.0-fart på førsterunden. Da får han brukt styrken sin i hofteleddsstrekkerne og flyter lettere.

- Han er dårlig på slik fart som det var på førsterunden i dag, 53- 54 sekunder. Da blir han ofte sittende litt sånn bakpå, og får ikke utnyttet strekkerne, sier Brissack.

- Hvor fort kan Rodal løpe nå?

- 1.43,30.

Svarer Brissack.

Nøyaktig samme tid vant Kipketer gull på i Sevilla.