Verdens beste gutt

Rett før midnatt smadret Håvard Bøkko (18) verdensrekorden for juniorer på 1500 meter. Skøyte-Norge har fått en guttunge uten grenser.

SALT LAKE CITY (Dagbladet): Guttungen fra Hovet i Hallingdal tok i natt den rekorden han så vidt misset i Calgary for ei uke siden.

Med kanontida 1,46,07, slo han den gamle rekorden (1,46,73.) med god skøytemargin. Håvard Bøkko blir den neste store stjerna i det internasjonale skøytesirkuset. Han er allerede så juniorgod at de som er bedre - det vil si de som har vært i bransjen noen år - har begynt å se seg over skuldra.

Mot de beste i kveld

Og det er ikke lenger enn ei uke siden at han satte sin forrige verdensrekord. I Calgary, da han ennå var i B-gruppa - smadret han sin personlige 5000 meter-rekord med 12,98 sekunder, og senket samtidig verdensrekorden for juniorer fra 6.24.29 til 6.18.93

Når verdenscupens andre 5000 meter skøytes på rekordisen her i Salt Lake City i kveld vil han konkurrere med de aller beste.-  Det skal bli spennende, sier Håvard Bøkko til Dagbladet. -  Begynnelsen på sesongen har gått over all forventning. Jeg har satt solide personlige rekorder og tatt verdensrekordene for juniorer både på 3000 meter og 5000 meter.

-  Det forteller meg at jeg har gjort mye riktig.

Har det i topplokket

Veteranene på langdistanselaget har atskillig flere runder i trikoten, og liker å fleipe med guttungen. Men de får problemer når de skal snakke om dette nye norske supertalentet. De får problemer med superlativene.

 REKORDGUTTEN: Eskil Ervik, Lase Sætre og Øystein Grødum fleiper gjerne med «guttungen» Håvard Bøkko (18). Men bak den humoristiske mobbinga ligger det massiv respekt og beundring. -  Jeg har aldri sett et større talent enn Håvard Bøkko, sier Øystein Grødum. Foto: Aleksander Nordahl
REKORDGUTTEN: Eskil Ervik, Lase Sætre og Øystein Grødum fleiper gjerne med «guttungen» Håvard Bøkko (18). Men bak den humoristiske mobbinga ligger det massiv respekt og beundring. - Jeg har aldri sett et større talent enn Håvard Bøkko, sier Øystein Grødum. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

-  Jeg har aldri sett et større talent, sier Øystein Grødum (28). -  Håvard har en utrolig følelse for underlaget. Og jeg vil påstå at det ikke spiller noen rolle hva slags skøyter du setter på beina hans - han vil mestre dem uansett.

-  I tillegg har han det som skal til i topplokket.

Imponerer

Eskil Ervik (30), som satte verdensrekord på 5000 meter i Calgary før han mistet den igjen til amerikanske Chad Hedrick åtte minutter seinere, sier følgende om neste generasjons stjerne:

-  At Håvard er verdens beste juniorløper - og det er han, klart - får så være. Han er veldig god på seniornivå også. Og det er størrelsen på stegene han tar som imponerer meg. Det er utrolig at han fortsetter på den samme måten etter den enorme framgangen han hadde forrige sesong.

-  Helt sinnssyk

I kveld er Håvard Bøkko tilbake i det beste selskapet, A-gruppa. Kanonløpet i Calgary åpnet døra for det. Og målet er å holde seg der - ikke ramle ut igjen slik han gjorde i fjor. Du kan gjerne kalle det en manndomsprøve.

-  I B-gruppa er det kvartettstart og det gir alltid litt bedre tider, sier Eskil Ervik. -  Denne helga må Håvard bevise hvor god han er. Og det tror jeg han klarer sjøl om det kommer til å gå fort i toppen. Ingen ting synes umulig for denne gutten.

-  Han er utrolig ydmyk i forhold til å bli bedre, sier Lasse Sætre. -  Han er et naturtalent som er veldig smart når det gjelder trening. Og jo, han er flink til å bli best. Juniorrekorden han satte i Calgary er jo helt sinnssyk.

-  Det er noe spesielt med Bøkko, sier Lasse Sætre. -  Det er kult å ha ham rundt oss gutta som liker å spille dataspill på fritida. -  Og det er vel ikke lenge til før han blir best på det også.

-  Uansett hva den gutten tar tak i så behersker han det. Chad Hedrick fra USA satte i natt ny verdensrekord med tida 1.42.78, og Even Wetten satte ny norsk rekord med 1,45,12.