FANTOMREDNING. David de Gea leverte to fantomredninger i kvartfinalen mot Arsenal mandag. Her er den ene, der han tar skuddet fra Alexis Sanchez. Foto: REUTERS.
FANTOMREDNING. David de Gea leverte to fantomredninger i kvartfinalen mot Arsenal mandag. Her er den ene, der han tar skuddet fra Alexis Sanchez. Foto: REUTERS.Vis mer

- Verdens beste målvakt, men ikke sunt for en klubb som Manchester United

Roy Keane kritisk til at de Gea stadig er banens beste.

Mandag leverte David de Gea to nye praktredninger i kvartfinalen i FA-cupen mot Arsenal.

Supermålvakten holdt Manchester United inne i kampen med to refleksredninger av det store slaget.

Spanjolen måtte slippe inn to mål, som resulterte i at Manchester United tapte 1-2 hjemme på Old Trafford. Det første kom fra kloss hold, mens det andre ble resultatet av et for løst tilbakespill.

Tidligere landslagsmålvakt og ekspertkommentator Erik Thorstvedt er ikke i tvil om at det er takket være de Gea at Manchester United tviholder på fjerde plassen i Permier League.

Fjerde plassen kvalifiserer til spill i Champions League. Det er det eneste som Manchester United har igjen å spille for resten av sesongen.

Og det hadde sannsynligvis heller ikke laget hatt, uten en målvakt i ypperste klasse.

Den siste muligheten til å kjempe om et trofé forsvant med tapet for Arsenal mandag. Det er første gang Manchester United-manager Louis van Gaal ikke vinner et trofé første sesongen i en ny klubb.

I det hele tatt har det vært skurr i maskineriet i Manchester United i den første sesongen under van Gaal. Hans spillfilosofi har vist seg å være problematisk for flere av spillerne.

Men en målvakt har de så det holder.

Spanjolen kunne ikke lastes for de to målene til Arsenal. Selv om United-legenden Roy Keane kommer med kritikk i ibtimes.co.uk og mener de Gea skulle ha felt Danny Welbeck og tatt det røde kortet på den andre scoringa. Den første kom fra kloss hold og var så å si umulig å ta.

Men Roy Keane sier også til Daily Express at David de Gea mest sannsynlig er verdens beste målvakt.

- Det er ikke sunt for en klubb som Manchester United at han blir «man of the match» omtrent hver eneste gang, sier Roy Keane.

- Ekstremt få feil - David de Gea er i flytsonen og gjør det meste riktig. Det har han gjort hele denne sesongen. Man kan selvfølgelig sette fingeren på noe, også ved de Gea. Men han holder meget høyt nivå og gjør ekstremt få feil, mener Erik Thorstvedt.

Norges tidligere målvaktkjempe mener at de Gea flytter seg korrekt.

- Oppskrytt - Dette med reaksjonsevne er litt oppskrytt. Mange reagerer like raskt som de Gea. Og når fram til ballen som ham. Men mange kommer fram som et takras. De Gea er dyktig til å flytte seg i balanse, analyserer Erik Thorstvedt.

Og han fortsetter:

- De Gea er flink til å stå mest mulig i ro. Han gjør seg maksimalt klar for å reagere. Og han er flink til å lese spillet. Det er et godt eksempel i 1. omgang i kampen mot Arsenal. Da et skudd er borte i et bein. De Gea leser ballbanen også i den situasjonen, sier Thorstvedt.

Prestasjonen I kampen mot Arsenal leverer Manchester United-målvakten dagens prestasjon, da han redder et skudd fra Santi Cazoria i det 74. minutt.

Cazoria får bra treff fra elleve meter. Ballen går mot høyre hjørne, men der er også de Gea i full strekk. Med en fenomenal ballkontroll, tar han nesten ballen i fast grep med venstre hånd.

- Han mister ballen igjen på grunn av rotasjonen i kroppen. Men ikke lenger fra seg, enn at han fanger den opp igjen, sier Thorstvedt.

I det 94. minutt leverer også de Gea en praktredning på skuddet fra Alexis Sanchez, fire minutter på overtid.

Sannsynlighetsberegning Den tidligere landslagsmålvakten mener at godt keeperarbeid består mye av sannsynlighetsberegninger.

- En god målvakt holder alle muligheter åpne, men satser ikke alt på ett kort. De Gea er i flytsonen og er i balanse med seg selv. Han har desidert høyest redningsprosent i Premier League. Og det er ingen tvil om at han har mye av æren for at laget ligger på fjerde plass i Premier League, og ikke flere plasser lenger nede på tabellen, sier Erik Thorstvedt.

Det har vært spekulert i engelsk presse, blant annet i Daily Express at Manchester United har satt en prislapp på 50 millioner pund på David de Gea, bare for å holde Real Madrid unna. Det er rekordhøy pris for en målvakt.

KEANE-KRITIKK. Her gir Roy Keane David de Gea kritikk for at han ikke spilte gris og felte Danny Welbeck i forkant av det andre målet til Arsenal. Foto: AFP.
KEANE-KRITIKK. Her gir Roy Keane David de Gea kritikk for at han ikke spilte gris og felte Danny Welbeck i forkant av det andre målet til Arsenal. Foto: AFP. Vis mer