HVOR SKAL HAN? Martin Ødegaard var på lån i Heerenveen forrige sesong. Denne sesongen blir det nok et nytt utlån for Real Madrid-spilleren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HVOR SKAL HAN? Martin Ødegaard var på lån i Heerenveen forrige sesong. Denne sesongen blir det nok et nytt utlån for Real Madrid-spilleren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Martin Ødegaard (19) trenger tid - Andrea Pirlo ble landslagsspiller som 23 -åring

Verdens beste Martin er beviset på at fotballens veier er uransakelige

Martin Ødegaard er ikke lenger verdens beste fotballspiller født i 1998, han er ikke engang Norges beste. Dermed ikke sagt at han ikke kan bli det igjen.

LISTA OVER SPILLERE de fleste ikke hadde hørt om da Martin Ødegaard (19) gikk til Real Madrid som 16-åring forteller alt om fotballens uransakelig veier. Du kan se, du kan mene og du kan spå så mye du vil – eksperter som lekfolk – det eneste som er sikkert er at ingenting er sikkert.

I DAGBLADETS REDAKSJON har vi en Liverpool-fantast som har de røde fra Anfield på hentetast i hjernen. Han har full oversikt og kan det meste om favorittklubben fra 23 år tilbake. Men da jeg spurte om han hadde Trent Alexander-Arnold i Liverpools framtidsplaner i januar 2015 – eller bedre, da jeg spurte om han i det hele tatt hadde hørt om Trent Alexander-Arnold for tre og et halvt år siden, var svaret nei.

Trent Alexander-Arnold er for øvrig Liverpools høyreback, en 19-åring som spilte Champions League-finale i mai.

Trent Alexander-Arnold er to måneder og ti dager eldre enn Martin Ødegård.

KYLIAN MBAPPÉ ER tre dager yngre enn Martin Ødegaard, scoret mot Kroatia i VM-finalen og ble verdensmester med Frankrike for en måned siden. I Russland ble han også kåret til verdens beste fotballspiller under 20 år. Men det var ikke Kylian Mbappé Real Madrid og resten av Europas storklubber lå langflate etter ved inngangen til januarvinduet i 2015, det var Martin Ødegaard.

Den gangen omtalt som verdens beste fotballspiller født i 1998.

I DAG ER ikke Martin Ødegaard en gang Norges beste spiller født i 1998. Sander Berge (20) hadde akkurat gått til Vålerenga da Martin Ødegaard signerte for Real Madrid. Kristoffer Ajer (20) var på plass i Start. Og mens brorparten av Norges fotballeksperter lot seg blende av Martin Ødegaards ekstreme ferdigheter, samtidig som de tok storklubbenes interesse til inntekt for at gutten var klar for det absolutt øverste nivået, ble konklusjonen den at Per-Mathias Høgmo måtte bygge landslaget rundt Martin (16).

Hadde du nevnt Sander Berge og Kristoffer Ajer, ikke bare som faste landslagsspillere et par år fram i tid, men som to av de beste, ville du blitt avskiltet som meningsbærer.

DETTE HANDLER SELVFØLGELIG ikke om at Martin Ødegaard ikke er en meget god fotballspiller, og fort kan bli den beste spilleren Norge noen gang har hatt. Dette handler om alt det de færreste av oss tok høyde for da verdens største fotballklubber ville ha en guttunge fra Drammen. Om individuelle forskjeller, fysiske som mentale, om utvikling, modenhet, tålmodighet og tid.

Du vet ikke hva som vil skje med en 16-åring.

Det er ikke mulig å vite det.

JEG HAR SAGT det før og jeg gjentar det gjerne – Andrea Pirlo, fram til 2015 en av verdens beste fotballspillere – debuterte for Italia da han var 23 år. Et bedre eksempel på fotballens uvisshet finnes ikke.

INGENTING, UT OVER det faktum at Cristiano Ronaldo og Lionel Messi vil fortsette å score mål, er gitt i fotball. Ingen verdens ting. Så det er ikke for å ta fra Martin Ødegaard noe som helst at vi henter fram unge spillere de færreste hadde på radaren da Martin (15) fra Drammen ble Norges yngste A-landslagsspiller, for deretter å bli transportert fra storklubb til storklubb i privatfly høsten 2014.

Det er bare en påminner.

En anbefaling om du vil, om å gi våre neste talenter den tiden som trengs for å bli meget gode fotballspillere.