Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Verdens beste midtbanespiller

Sergio Busquets.

 VERDENS BESTE MIDTBANESPILLER:  Sergio Busquets får ikke den skryten han fortjener, og er for øyeblikket være verdens beste midtbanespiller skriver Lee Roden. Foto: NTB SCANPIX/EPA/ALBERTO ESTEVEZ
VERDENS BESTE MIDTBANESPILLER: Sergio Busquets får ikke den skryten han fortjener, og er for øyeblikket være verdens beste midtbanespiller skriver Lee Roden. Foto: NTB SCANPIX/EPA/ALBERTO ESTEVEZ Vis mer

(FourFourTwo): Barcelonas midtbanesjef er kriminelt undervurdert, til tross for at laget har storspilt. Hvordan Sergio Busquets talent aldri har blitt verdsatt forblir et mysteriet.

I nedsablingen av Valencia forrige uke sto katalaneren for en rekke offensive og defensive midtbaneinvolveringer som var vel så imponerende som hva Barcelonas angrepsrekke sto for. Det var nok en bunnsolid kamp fra Busquets.

Til tross for at han har levert gode prestasjoner gang på gang blir han ignorert når det er snakk om priser.

Han fikk ikke plass på FIFAs verdens XI, og hans navn var ikke blant de 23 siste i Ballon d´Or-kåringen. Begge kåringene er det spillerne selv som stemmer fram, noe som beviser at det er en solid gruppe spillere/trenere som mener han ikke har noe spesielt ved seg.

Med spillet han har levert denne sesongen, kan man ikke se bort fra Busquets lenger. Han er den ultimate balansen i laget, han strør om seg med kreative pasninger og har blitt selve hjerte i Luis Enriques Barcelona-utgave anno 2015/2016.

For øyeblikket er Sergio Busquets verdens beste midtbanespiller.

Bevis A Barcelonas nummer fem var Gary Nevilles mareritt i 7-0-seieren. Det virket som han ikke kunne gjøre noe feil.

Alene fylte han tre midtbaneplasser. Busquets var over alt. Hjalp forsvaret i det ene sekundet, før han tvang fram feil hos motstanderen i det neste.

Tallene hans var enestående. Av 106 pasninger, nådde 97 fram. 27 ganger vant han ballen - noe som var 25 prosent av totalen til Barcelona. Han sørget for at Valencia var under et konstant press. Til og med det ene frisparket han lagde var taktisk smart, da han stoppet en god kontringsmulighet for gjestene.

Alltid posisjonert riktig, og på rett sted til rett tid. Han sørget for at Barcelona var på Valencias halvdel kampen igjennom.

I Catalonia blir en vanskelig pasning, som går gjennom et motstander-ledd og havner på fot til en lagkamerat kalt «passades de merit». Mot Valencia hadde Busquets fem slike. Mer enn noen andre. Spanjolen sto bak pasningen som åpnet forsvaret før Suarez første mål og pasningen som satte opp Messi og fikk en Valencia-spiller utvist.

Det var ei tid da Busquets var ganske konservativ. Han spilte hele tiden på det enkle. Lot medspillerne ta seg av det kreative. Den tiden er for lengst forbi. I disse dager leverer han pasninger som Xavi ville vært stolt av. Busquets kreative utvikling gjorde Xavis exit enklere for alle parter.

Bevis B Valencia-manager Gary Neville la alt fokus på Barcas angrepsrekke, der skulle forsvarerne være tett på hele tiden. Den største feilen var at han ikke gjorde noe med Barcelonas dypeste midtbanespiller. Det var tydelig at han fikk holde på som han ville.

 MOT DEPORTIVO:  Som analysen viser var Busquets og stopperparet Mascherano/Pique nesten ikke borti ballen mot Deportivo.
MOT DEPORTIVO: Som analysen viser var Busquets og stopperparet Mascherano/Pique nesten ikke borti ballen mot Deportivo. Vis mer

Flere managere med mer erfaring har skjønt at en egen gameplan er nødvendig for å hamle opp med Busquets. Og det er også disse planene som har gitt best resultat.

Da Deportivo fikk med seg et 2-2-resultat fra Camp Nou i desember var det mye takket være Victor Sanchez´anti-Busquets-plan. Deportivo-manageren beordret sin angrepstrio til å stå høyt i banen. Jonathan Rodriguez og Lucas Perez sto for presset på stopperne, mens Faycal Fajr fikk ansvaret for Busquets.

Som en konsekvens var det ingen åpne pasningslinjer verken til eller fra Busquets i Barcelonas oppbyggingsspill. Busquets innflytelse på kampen med ble drastisk redusert fra andre kamper.

Det er lettere sagt enn gjort å ta Busquets. Atletico-manager Diego Simeone ga Antoine Griezmann tydelig instrukser om å forstyrre Busquets da lagene møttes 30. januar i år.

Det fungerte i 25 minutter. Helt til Busquets begynte å droppe ned mellom Mascherano/Pique, og dermed fikk han den tiden han trengte.
 
Uerstattelig Det som virkelig viser Busquets kvaliteter er at han er uerstattelig i Barcelona-laget. Som alle andre fotballspillere trenger også han hvile. I januar fikk han en liten formdupp - så også laget.

Når Luis Enrique bruker Javier Mascherano i Busquets-posisjonen ser Barcelona ut som et helt annet lag - og ikke på en god måte. Husk da at argentineren har spilt i samme posisjon for sitt land i både VM og Copa America-finaler. Det sier noe om lagkameratens kvaliteter.

Hvis Barcelona ønsker å vinne trofeer må de holde Busquets i best mulig form. Og fornøyd. For i motsetning til de som stemmer fram spillerne i kåringer, er PSG klar over hans unike kvaliteter, og villige til å betale en dyr sum for 27-åringen.

Manchester Citys nye manager vet også en ting eller to om midtbanemannen. Barcelona bør skynde seg med å gi han en ny kontrakt som lovet. For å erstatte ham blir ikke dyrt. Det blir umulig.

 MOT SOCIEDAD:  Da var Busquets langt mer involvert i Barcelonas spill. Det ga seier.
MOT SOCIEDAD: Da var Busquets langt mer involvert i Barcelonas spill. Det ga seier. Vis mer