Verdens beste sa nei til Hitler

Men hvordan døde egentlig den østerrikske stjernespilleren?

• Direkte 20.45: Østerrike - Tyskland og Kroatia - Polen(Dagbladet.no): I kveld møter Østerrike Tyskland i en helt avgjørende EM-kamp, 70 år etter at Tyskland annekterte Østerrike før utbruddet av Den andre verdenskrig. 

Samtidig med at de tok landet, tok de også over de østerrikske fotballspillerne for å lage et Stor-Tyskland-lag.

Men flere av de østerriske fotballspillerne var motvillige. Dette var et av de beste lagene i Europa i mellomkrigstida, og de slo blant annet Tyskland 11-0 over to kamper.

Adolf Hitler likte dårlig at nabolandet var overlegne på fotballbanen, og han så idretten som en arena hvor han kunne spre propagandaen sin, skape samhold og spre entusiasme. Derfor slo han sammen de to fotballforbundene da Østerrike ble annektert i mars 1938.

Motstandsmann på banen

Den østerrikske fotballspilleren Matthias Sindelar var den som sto hardest i mot. Han blir beskrevet som en av verdens beste spillere i sin tid, kanskje den aller beste.

Han ble bare 35 år gammel.

Karrieren hans endte brått. Ti måneder etter anschluss ble han funnet død.

Verdens beste sa nei til Hitler


Han døde av forgiftning, og ble funnet 23. januar 1939. Fortsatt spekuleres det likevel i dødsårsaken.

Var det selvmord - eller bare en ulykke? Ble han tatt av dage på grunn av spillegjeld - eller var det nazistene som tok livet av ham på grunn av jødesympatiene?

Spørsmålene har siden krigen stort sett bare blitt hvisket og få snakker høyt om det mystiske dødsfallet. Selv ikke i dagens Østerrike har det vært vilje til å forsøke å grave fram sannheten.

Århundrets spiller

Tom Lund har fått en fortjent statue reist på Lillestrøm. Roald «Kniksen» Jensen har fått en pris oppkalt etter seg.

Men i Østerrike er det få som har gjort en innsats for at navnet til Matthias Sindelar skal leve videre - selv om folket åpenbart setter ham høyt. Han er kåret til det forrige århundrets beste spiller i Østerrike - og også hedret som tidenes idrettsutøver i alpelandet.

Fortsatt er det ingen statue eller annet minnesmerke til ære for mannen som er kåret til tidenes idrettsutøver i landet.- Det er helt utrolig, et mysterium, men også en skam, sier den østerrikske fotballhistorikeren Erich Krenslehner, ifølge Guardian.

Papirmannen

Som fotballspiller ble Sindelar bare kalt papirmannen, siden han flagret rundt på banen. Han var kjapp, teknisk, stilfull og nærmest ustoppelig. Angrepsspilleren var blant de første som tjente gode penger på idretten.

ØSTERRIKSK LEGENDE: Det er gjort lite i Østerrike for å hylle mellomkrigstidas store stjerne, Matthias Sindelar. Her er det et bilde av ham sammen med Austria Wien-effekter i en katolsk katedral i Wien. Foreldrene hans var katloske innvandrere fra Moravia (nå Tsjekkia). Foto: REUTERS
ØSTERRIKSK LEGENDE: Det er gjort lite i Østerrike for å hylle mellomkrigstidas store stjerne, Matthias Sindelar. Her er det et bilde av ham sammen med Austria Wien-effekter i en katolsk katedral i Wien. Foreldrene hans var katloske innvandrere fra Moravia (nå Tsjekkia). Foto: REUTERS Vis mer

Sindelar var stjernen på det østerrikske landslaget som ble kalt Wunderteam. Han var blant dem som skal ha vært særdeles misfornøyd med Tysklands fotballannektering - uten at han uttalte dette offentlig.Kort tid etter annekteringen ble det arrangert en landskamp mellom Østerrike og Tyskland. Det skulle være den siste østerrikske landskampen, før sammenslåingen. Problemet til Hitler var bare at de rødhvite var overlegne, og det ville ta seg svært dårlig ut om tyskerne ble feid av banen.

Danset foran nazitoppene

Derfor ble det bestemt at kampen skulle ende uavgjort, uten særlig mange mål. Sindelar fikk gjennomslag for at Østerrike skulle få spille i sine tradisjonelle drakter, og ikke i anonyme vennskapstrøyer.

Selve kampen var lenge målløs, og det virket som Wunderteam gjorde sitt ytterste for å ikke score. Tyskland maktet ikke å true dem i motsatt ende av banen. Etter 70 minutter scoret imidlertid Sindelar på en retur, og stemningen tok av på stadion i Wien. Kort tid etter scoret Karl Sesta på et skudd fra 45 meter.

Kampen endte akkurat slik Nazi-Tyskland fryktet den skulle, og slik Sindelar håpet på. Etter andremålet danset han foran hovedtribunen, hvor nazitoppene satt på rekke og rad.

Matthias Sindelar skal ha vært svært misfornøyd med at jødene - og de som var mistenkt for å være jøder - ble fjernet fra alle ledd i østerriksk fotball. Under ett år etter landskampen - som ble hans siste, siden han nektet å spille for det sammenslåtte laget - ble han funnet død i leiligheten sin.

Teoriene om hva som skjedde er like mange som den offisielle - og dokumenterte - årsaken er fraværende. Nasjonalarkivet sier at politirapporten gikk tapt under krigen, mens historikere påstår den finnes - men at den er godt gjemt.

Karbonmonoksid

Selve dødsårsaken var at han og kjæresten Camilla Costagnola ble forgiftet av karbonmonoksid. Forklaringen til nazimyndighetene var at dette skjedde som følge av en gammel ovn og ei ødelagt pipe.

Det var imidlertid mange som ikke kjøpte den forklaringen - og mange tviler fortsatt.

Gestapo overvåket kafeen Sindelar kjøpte i Wien sentrum sommeren 1938. Den tidligere innehaveren var jøde ble tvunget på flukt, og Sindelar skal ha kommet med et tilbud om å overta som var veldig generøst - slik at eks-eieren fikk litt starthjelp i flukten fra nazistene. Andre hevder at Sindelar «nasket» til seg kafeen ved å benytte seg av muligheten som dukket opp - og at han betalte slikk og ingenting for den.

Slik er historien om en av de største fotballspillerne i historien. Den er full av hull. Og det siste kapittel er knapt skrevet.

Noen hevder han ble drept av nazistene - eller kanskje på grunn av spillegjeld. Andre påstår han tok selvmord - eller at det rett og slett bare var en ulykke.

Kilder: Wikipedia, The Observer, Channel 4, Austria Wien.

LA OPP: Matthias Sindelar la fotballstøvlene på hylla da Adolf Hitler slo sammen de tyske og østerrikske fotballforbundene i 1938.
GRAVEN: Her, på Zentralfriedhof i Wien, er grava til Matthias Sindelar.