SUVEREN SEIER: Marit Bjørgen kunne paradere inn til norsk gull - med flagget i hendene. Dette var Norges fjerde VM-gull i damestafett. Foto: Bjørn Langsem
SUVEREN SEIER: Marit Bjørgen kunne paradere inn til norsk gull - med flagget i hendene. Dette var Norges fjerde VM-gull i damestafett. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Verdens beste skijenter vant overlegent

Gulljentene heter Heidi, Therese, Kristin og Marit.

(Dagbladet:) Det gikk som de fleste forventet - Norge tok en klar seier på damestafetten i Val di Fiemme i dag.

Allerede etter ni minutter hadde Egil Kristiansens utvalgte fått luke:

Heidi Weng tok sprintfart etter knappe tre kilometer, og de andre klarte ikke å henge på. Weng vekslet 9,3 sekunder foran Frankrike, og viste at hun kan regnes med på førsteetappene i mesterskapene som kommer.

- Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle gå fort på andrerunden. Det var søndagstur på førsterunden, og jeg hadde ikke tid til det, jeg, sa Weng til NRK etter at hun hadde sendt ut Therese Johaug til ledelse.

Justynas monsteretappe
Midt på Johaugs etappe, da hun passerte skistadion i Val di Fiemme etter 2,5 kilometer, virket stafetten i praksis avgjort.

For vel gikk Justyna Kowalczyk raskest da hun passerte på andreplass, 25 sekunder bak Johaug. Men det polske laget var ingen utfordrer, for de hadde ingen andre på Kowalczyks nivå.

Resten av feltet var sjanseløse - og gullfesten kunne allerede starte i den norske kolonien på VM-tribunen i Italia.

Men de fikk seg en støkk da de så hvor raskt Justyna faktisk gikk. Den polske verdenscuplederen gikk nesten 40 sekunder raskere enn Johaug på den fem kilometer lange andreetappen - en solid styrkedemonstrasjon i forkant av lørdagens avsluttende 30 kilometer.

Kowalczyk vekslet først etter å ha flydd over sporet den siste halvannen kilometeren. Hakk i hæl fulgte Johaug - mens Sverige var hele 44,3 sekunder bak på tredjeplassen.

Sverige avsluttet sterkt
På tredjeetappen tok Kristin Størmer Steira tidlig kommandoen mot polske Paulina Maciuszek. Halvveis på finnmarkingens runde var ledelsen på over et halvt minutt.

Til veksling var den 25,6 sekunder - siden svenske Anna Haag avsluttet meget sterkt for Sverige.

- Jeg kjente jeg var hissig på grøten. Jeg åpnet litt hardt, men det blir nok bra, dette, sa Steira til NRK.

Bjørgen-kontroll
Charlotte Kalla åpnet også hardt - til og med bedre enn Marit Bjørgen på den siste etappen. Etter 1,3 kilometer hadde den svenske ankerkvinnen tatt inn tre sekunder på Bjørgen, men ledelsen var fortsatt romslig:

Hadde Bjørgen tapt 22 sekunder på under fire kilometer, ville det vært et lite VM-sjokk.

Det slapp vi å oppleve. I stedet ble det norsk gull på damestafetten, akkurat som det ble i Oslo i 2011.

Altså alt annet enn et VM-sjokk.