REDDET ECKHOFF: Det så ut til å gå mot norsk fiasko, men så tok Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø ansvar. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REDDET ECKHOFF: Det så ut til å gå mot norsk fiasko, men så tok Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø ansvar. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Verdens beste skiskytterbrødre reddet Eckhoff og norsk medalje

Det kunne blitt gull, men så svartnet det for Tiril Eckhoff.

(Dagbladet): Da mixed-stafett først kom på programmet, var det en øvelse Norge nedprioriterte fullstendig i mesterskap.

Øvelsen ble ikke anerkjent i Norge, noe laguttakene og følgelig også resultatene bar preg av.

Nå er det annerledes.

Nå er det omtrent helt motsatt.

Fra og med 2011 har mixed-stafett vært Norges gulløvelse nr. 1. Både i 2011, 2012, 2013 og 2014 ble det norsk gull på denne distansen i de respektive mesterskapene.

Men ikke i år, selv om Norge var nær en ny triumf.

Norge skjøt helt eventyrlig godt gjennom hele konkurransen, men med ett unntak: Tiril Eckhoff sprakk på sin stående skyting.

Dermed gikk det pluselig mot norsk fiasko, men så tok verdens beste skiskytterbrødre, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø, ansvar og sikret norsk bronsemedalje med to kanonetapper.

Tsjekkia ble verdensmestere, mens Frankrike kapret sølvet rett foran Norge.

- Vi vinner en bronsemedalje og gjør sju supre serier. Det må vi være fornøyde med, sier landslagstrener Egil Gjelland til NRK.

- Johannes leverer i øverste klasse, og Tarjei overrasker positivt. Det var skikkelig bra av de to gutta, skryter han.

Brukbar start Fanny Welle-Strand Horn åpnet ballet for Norge. Norges startkvinne hadde ingen stor dag i sporet, men på standplass var Horn helt suveren og traff på ti av ti skudd.

Overraskende nok var det Japan og Fuyoko Suzuki som gikk i tet. Det var det absolutt ingen som hadde forventet, men rett før veksling tok Tsjekkia og Veronika Vitkova oppskriftmessig over ledelsen.

Vitkova vekslet først, mens Horn og Norge vekslet på 6. plass, halvminuttet bak ledende Tsjekkia. Avstanden var i overkant stor, men det positive var at forhåndsfavoritter som Frankrike, Tyskland og Russland var enda lenger bak etter første etappe.

Eckhoff sprakk på stående Tiril Eckhoff gikk mot storkanoner som Darya Domratsjeva, Gabriela Soukalova og Kaisa Mäkarainen, men imponerte likevel lenge på den vanskelige andreetappen.

Eckhoff holdt brubkart følge i sporet, selv om hun som ventet tapte en del til Domratsjeva og Mäkarainen, men skjøt lynraskt og perfekt på første skyting.

På stående sprakk imidlertid Norges antatt beste kvinne og måtte gå i strafferunden etter tre sure og tidkrevende ekstraskudd.

Dermed var Norge plutselig så mye som et halvannet minutt opp til teten, og brødrende Bø hadde et tilsynelatende umulig utgangspunkt.

- Det er skikkelig kjipt å ødelegge, sa Eckhoff til NRK etter sin etappe.

Superetappe av Thingnes Bø Johannes Thingnes Bø startet imidlertid opphentingen fra første meter på den tredje etappen. Lillebror Bø holdt høy fart i sporet og fulgte opp med feilfri liggende skyting.

På mellomrunden fortsatte Bø å ta innpå samtlige av sine konkurrenter. Mens de øvrige trøblet på standplass, slo Norges vidunderbarn til med en «Bø-spesial» og levert en helt perfekt stående skyting med raske treff.

21-åringen fortsatte superetappen med en gnistrende sisterunde. Kontiolahti er stryningens lykkearena, og lykken smilte også til Bø i dette løpet, som gikk Norge opp til en 3. plass, 44 sekunder bak Hviterussland og 33 sekunder bak Tsjekkia.

Storebror Bø sikret medalje etter perfekt skyting Dermed lå Norges skjebne i hendene til storebror Tarjei Bø. Han gjorde som sin lillebror og tok kraftig innpå tetduoen.

Med bra fart i sporet og en optimal liggende skyting, var avstanden opp til Hviterussland og Tsjekkia plutselig kun 19 sekunder. Samtidig jaget Martin Fourcade og Frankrike kun ti sekunder bak Bø.

19 sekunder opp til ledende Tsjekkia var også avstanden etter stående skyting. Nok en gang så vi en formidabel norsk skyteserie, hvor både Bø og Fourcade leverte en oppvisning på den avsluttende skyteserien.

Dermed ble det en norsk-fransk duell om sølvet på stafettens aller siste runde. Verdens beste Fourcade dro imidlertid ifra og sikret fransk gull bak de tsjekkiske verdensmesterne.

Dermed måtte de norske skiskytterne ta til takke med bronsemedaljen.

GULLFORM: Johannes Thingnes Bø viste gulltakter på sin stafettetappe. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GULLFORM: Johannes Thingnes Bø viste gulltakter på sin stafettetappe. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer