- Verdens beste spiss i sin aldersklasse

Nå kjemper Chelsea og Real Madrid om fenomenet Romelu Lukaku (17).

«DEN NYE DROGBA»: Anderlechts Romelu Lukaku (høyre) har levert på så høyt nivå i Belgia at storklubbene sikler. I år ble 17-åringen også den tredje yngste spilleren til å score i europacup.Foto: SCANPIX/REUTERS/Vincent West
«DEN NYE DROGBA»: Anderlechts Romelu Lukaku (høyre) har levert på så høyt nivå i Belgia at storklubbene sikler. I år ble 17-åringen også den tredje yngste spilleren til å score i europacup.Foto: SCANPIX/REUTERS/Vincent WestVis mer

||| (Dagbladet): Da Romelu Lukaku scoret 15 mål og leverte fem målgivende pasninger på 25 kamper i belgisk toppdivisjon i fjor, begynte de europeiske storklubbenes jakt på spissens signatur for alvor.

Som 16-åring ble Anderlecht-angriperen tidenes yngste toppscorer i Belgia og fikk med det sitt endelige gjennombrudd på høyeste nivå i hjemlandet.

Anderlecht takket nei til flere tilbud allerede i sommer, blant annet ett på drøyt 160 millioner kroner som ryktes å komme fra Tottenham, og også et tilbud fra Real Madrid, skriver Telegraph.

Men etter en god start med fire ligamål hittil i år rustes det opp til budkrig igjen. Selv skal Lukaku, som kalles «den nye Drogba», ønske å flytte til enten Chelsea eller Real Madrid.

Tidligere Drogba-manager José Mourinho legger ikke skjul på at han er lysten på å hente vidunderbarnet.

- Det er ingen hemmelighet at vi ville ha Romelu, men han har en veldig smart far. Han vil at Romelu skal bli i Anderlecht ett år til. Jeg skulle ønske alle fedre var sånn, sa José Mourinho etter avslaget i sommer.

« Weltklasse»
Talentspeider Stig Torbjørnsen så Romelu Lukaku i aksjon et par ganger i fjor, først da spissen deltok i Anderlechts Otten Cup for juniorlaget i august, og senere da han spilte sammen med RBK-signering Bakary Saré på seniorlaget mot Mechelen.

Han forteller at 17-åringen forsvarer all oppmerksomheten.

- Han er en «weltklassespiss» allerede, sier Torbjørnsen til Dagbladet.

- Han er fysisk veldig svær, robust, og sammenlikningen med Drogba er ikke uten grunn. Men Drogba slo ikke gjennom før han var nærmere 22 år, Lukaku er enormt god allerede nå som 17-åring, sier talentspeideren.

Torbjørnsen forteller at den da 16-årige spissen ikke imponerte voldsomt da han så ham i juniorkamp, men at han viste svært lovende takter for Anderlechts A-lag. Det inntrykket ble selvfølgelig forsterket kraftig da Lukaku skjøt seg til toppscorertittelen ikke lang tid senere.

Talentspeideren tror Anderlecht kan selge spissen til hvilken som helst av de store ligaene, og at de kan regne med å få betalt. Godt.

- Han vil passe overalt. Det å finne en spiss som er så ung, men samtidig sterk, rask og scorer mye mål, er noe alle klubber i verden ønsker seg, sier Torbjørnsen.

- Vi snakker om en par-hundre-millionersmann, uten at jeg kjenner kontraktsdetaljene hans personlig. Dersom Manchester City kan betale 250 millioner for Emmanuel Adebayor, så kan de helt klart betale noe sånt for verdens beste spiss i sin aldersklasse, sier Torbjørnsen.

Drogba ringte
Samtidig kan nettopp nevnte Didier Drogba være med på å gi Chelsea en fordel i kampen om 17-åringen. Drogba er et av Lukakus store forbilder, og spissen var også på besøk på Stamford Bridge med skolen sin tidligere i år.

- Jeg er veldig glad for å være her, men dessverre møtte jeg ikke Drogba. Hvis jeg skal gråte noen gang, så er det den dagen jeg skriver under for Chelsea, sier han.

I etterkant tok Drogba kontakt med unggutten.

- Jeg ringte ham, etter å ha fått nummeret hans av Vincent Kompany. «Du burde komme til Chelsea», fortalte jeg ham, sier ivorianeren.

Forøvrig, dersom Vincent Kompany har nummeret, har nok de rette folka i Manchester City det også.

Vill statistikk
Romelu Lukaku skrev under sin første proffkontrakt med Anderlecht i mai 2008, etter å ha fylt 16 år.

I februar i år fikk han sin debut på det belgiske A-landslaget.

I aldersbestemte klasser har han også en fantastisk statistikk for Anderlecht, og scoret 121 mål på 88 kamper.

Faren hans, Roger, som får så mye skryt av José Mourinho, har landskamper for Zaire. Lukaku selv er født i Belgia.

Her kan du se en samlevideo med Romelu Lukaku på YouTube.

RITUALE: Lukaku feirer alle scoringene sine ved å forme et hjerte med hendene.Foto: SCANPIX/AP/Yves Logghe
RITUALE: Lukaku feirer alle scoringene sine ved å forme et hjerte med hendene.Foto: SCANPIX/AP/Yves Logghe Vis mer