Norge skal hjelpe India til suksess i idrett

Verdens dårligste i sport

India har ikke tatt flere enn ett enslig OL-gull på nesten 40 år. Det vil stormakten gjøre noe med.

HØYST LOKALT: Den indiske sporten Jallikattu som går ut på å temme okser, har ikke slått helt an internasjonalt. Det har heller ikke India i mer kjent sport. I forhold til ressurser er landet verdens desidert svakeste idrettsnasjon. FOTO: AP/Arun Sankar K
HØYST LOKALT: Den indiske sporten Jallikattu som går ut på å temme okser, har ikke slått helt an internasjonalt. Det har heller ikke India i mer kjent sport. I forhold til ressurser er landet verdens desidert svakeste idrettsnasjon. FOTO: AP/Arun Sankar K Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NESTE uke foreleser noen av Norges fremste idrettseksperter i den indiske hovedstaden New Dehli om hvordan det kan være en sammenheng mellom toppidrett og folkehelse. Det er all grunn for nordmenn til å snakke om det akkurat der:

Om fem år vil India har flere innbyggere enn noe annet land, men er samtidig er dette verdens desidert svakeste idrettsnasjon.

I en stormakt med naturlig voksende selvfølelse er det i seg selv en dårlig kombinasjon. Mens USA, Kina, Russland og de andre mektige landene glitrer i nesten hvert VM og OL, er det knapt noen inder å se på seierspallene. Det er derfor India med sine 1,4 milliarder innbyggere ser mot den lille; men sensasjonelt gode idrettsnasjonen Norge, for å få hjelp.

Men den støtten kommer heldigvis med vel så mye vekt på trening som verktøy for bedre helse, enn et tryllemiddel for OL-medaljer.

ET mirakel er absolutt nødvendig for at indisk toppidrett kan hevde seg internasjonalt:

På nesten førti år har India bare tatt ett eneste OL-gull.

Det skjedde i 2008 i den ikke utpreget fysisk krevende idretten skyting. Når det gjelder klassiske fysiske sportsgrener kommer inderne til kort. Dette landet med snart halvannen milliard innbyggere har for eksempel knapt hatt en friidrettsutøver i verdenstoppen. Og når slike idrettsfolk plutselig har dukket opp de siste årene, viser det seg at framgangen alt for ofte er basert på juks. 36 av stjernene deres er for tida utestengt. Nå er indisk friidrett plassert på svarteliste av det internasjonale friidrettsforbundet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer