Verdens første skihopp minnes

Med jubileumsrenn.

22. november skal verdens første offisielle verdensrekord i hopp minnes i Eidsberg, for det var der Olaf Rye hoppet 9,5 meter en novemberdag i 1808.

Denne rekorden er godkjent av Det internasjonale skiforbundet (FIS) som den aller første registrerte verdensrekorden i hopp.

Det var under et militærrenn at offiseren Olaf Rye dro til med kjempehoppet sitt. Driftige ildsjeler i Eidsberg har ikke helt klart å finne ut hvor rennet gikk, men de fleste mener det var i nærheten av kirken. Nå skal rekordhoppet minnes på en skikkelig måte.

- Alle kan delta. Det vil bli hoppet i en bakke med K-punkt på 9,5 meter, og de som kommer må gjerne stille i tidsriktig antrekk. Dette er ikke bare idrett, men også kulturhistorie, forteller lederen av hovedkomiteen for rennet, Erik Unaas.

Snøproduksjonen til jubileumsrennet for rekorden er allerede i gang, og alt ligger til rette for en liten hoppfest i Eidsberg om en drøy uke.

(NTB)

Verdens første skihopp minnes
ET AV UTALLIGE HOPP SIDEN: Bjørn Einar Romøren setter her et dypt nedslag, 200 år etter at det første skihoppet i verden ble registrert. Foto: PRIMOZ LOVRIC/SCANPIX
ET AV UTALLIGE HOPP SIDEN: Bjørn Einar Romøren setter her et dypt nedslag, 200 år etter at det første skihoppet i verden ble registrert. Foto: PRIMOZ LOVRIC/SCANPIX Vis mer
Verdens første skihopp minnes