DEN GANG DA: Gareth Bale da han var i Southampton. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Gareth Bale da han var i Southampton. Foto: NTB ScanpixVis mer

Verdens fremste fotballspeidere røper: Dette ser vi etter i unge spillere

Fotballspeidere står for å hente frem de beste talentene i verden. Her er tips på hva de ser etter når de jakter unge spillere.

(FourFourTwo) En speider ringte nylig til Harry Redknapp for å fortelle at han nettopp hadde sett det største talentet han hadde kommet over i sin 30 år lange karriere.

Mannen – eller skolegutten – det gjaldt var Exeters 15-år gamle vidunderbarn Ethan Ampadu. Midtstopperen ble banens beste i sin profesjonelle debut, nesten ett år før han begynte på videregående.

ETTERTRAKTET: Ethan Ampadu. Foto: James Marsh / BPI / REX / Shutterstock 
ETTERTRAKTET: Ethan Ampadu. Foto: James Marsh / BPI / REX / Shutterstock  Vis mer

Tenåringen er ettertraktet. Representanter fra Arsenal og Manchester United har allerede blitt sendt til St. James Park og returnert med glitrende tilbakemeldinger.

Men hva er det egentlig speidere ser etter når de ser på unge spillere? Finnes det noen hemmeligheter for å oppdage en stjerne? FourFourTwo har snakket med de beste talentspeiderne i Storbritannia.

- Bale var selvsikker uten å være arrogant

Gwyn Williams har tidligere vært speider for Chelsea, og det var han som oppdaget John Terry. Chelsea-kapteinen var da 13 år og spilte for Senrab FC. Williams sier det er to kvaliteter en spiller må ha for å bli oppdaget.

- Alt handler om de to A-ene ability (evne) og attitude (holdning). Du må ha begge deler, forteller han FFT. - Evnen er, i min mening, avgjørelsene du tar på banen. Kan han se et pasningsspill? Kan han slå en annen spiller? Kan han spille vegg? Om han er forsvarspiller – avskjærer han pasninger i stedet for å takle?

- John hadde gode pasninger og han kunne bevege seg opp og ned på banen. Han gikk aldri glipp av en trening og var en leder fra dag en. Selv midt på vinteren kom han i t-skjorte og shorts.

PAOLO: Damien Comolli synes Bale minnet ham om Paolo Maldini. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI
PAOLO: Damien Comolli synes Bale minnet ham om Paolo Maldini. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI Vis mer

Det var den sammen kombinasjonen av tekniske og psykiske kvaliteter hos en 17-åring som gjorde at Tottenham hentet en spesiell spiller fra Southampton i 2007.

Speideren min, Mel Johnson, pekte ut Gareth Bale for klubben, forteller den tidligere Tottenham-direktøren Damien Comolli.

- Han sa at det var en unggutt i Southampton som var enestående og at vi måtte dra å se ham.

- Han minnet meg om Paolo Maldini på grunn av hans venstrefot og fart. Vi møtte ham og familien hans flere ganger, og han hadde en herlig personlighet. Han var veldig ydmyk, men også selvsikker uten å være arrogant.

- Spillere må passe klubbens profil

Det kan likevel være vanskelig for talentspeidere å vurdere en spillers personlighet før de blir del av en klubb. Williams husker en tidligere Chelsea-keeper som havnet i konflikt med Jose Mourinho i den første perioden portugiseren var manager. På grunn av konflikten fikk ikke keeperen en eneste kamp på førstelaget til klubben.

- På sin første dag fortalte Mourinho alle at de måtte møte på trening klokka syv på morgenen. Det var en test for å se hvor dedikerte de var. Alle kom dit unntatt en spiller, Yves Ma-Kalamby. Dersom en spiller ikke er sulten eller brenner for det vil de ikke klare det, forteller Williams.

2005: José Mourinho og John Terry. Foto: NTB Scanpix
2005: José Mourinho og John Terry. Foto: NTB Scanpix Vis mer

51-åringen er nå speider for Hull City. Han gjør omfattende bakgrunnssjekker for å fastslå en spillers karakter.

- Jeg snakker med tidligere trenere og tidligere lagkamerater – man må vite hvordan en spiller er utenfor banen. Drikker han? Er han en rundbrenner? Surrer han rundt?

Brentfors sportssjef, Robert Rowan, forteller at klubben ser etter personligheter som passer klubbens filosofi:

- Hvis klubben gjør en investering, uansett hvor stor den investeringen er, så er det viktig at det er så trygt som mulig.

- Referanser kan peke ut mye positivt og mye negativt ved en fotballspillers karakter. Vi har en kultur hvor vi er stolt av Brentford, derfor er det viktig at spillerne som kommer til klubben ikke kommer til å ødelegge den kultur, men heller omfavner den.

- Statistikk kan ikke forklare en som Modric

Brentford er en av mange klubber som bruker WyScout, Instatscout og Scout 7. Det er programvarer som tilbyr videoklipp av spillere fra hele verden, og individuell statistikk.

- Hovedtreneren er ansvarlig for å sette opp profiler som forklarer hvilke kvaliteter som trengs i hver posisjon for å passe klubbens spillestil, forklarer Rowan.

- De profilene blir satt inn i et format. Scout 7 måler svarene innen hvert område mot det nivået hovedspeideren ønsker. Programvaren gir da en liste over potensielle spillere basert på den informasjonen.

TALENT: Luka Modric da han var i Tottenham. Foto: AP Photo/Sang Tan
TALENT: Luka Modric da han var i Tottenham. Foto: AP Photo/Sang Tan Vis mer

Men kan statistikk gi samme innsikten som en erfaren speider? Comolli ble kritisert for å bruke denne metoden for å rekruttere spillere da han var i Tottenham og i Liverpool. Han innrømmer at den tilnærmingen er begrensende.

- Teknologien er ikke detaljert nok til å forklare kvalitetene til en spiller som (Luka) Modric enda. Han er en midtbanespiller som ikke scorer mange mål, eller tar mange taklinger – så hva gjør ham så god?

- Speiderne våre i Tottenham så han spille for Dynamo Zagreb. De bemerket seg hans evne til å tvinge motstandere til å spille til siden eller bakover fordi han plasserer seg så bra. I tillegg sentrer han alltid inn i åpne rom noe som betyr at han har spiller offensive pasninger.

- Di Canio var et geni

Bakgrunnssjekker og statistikk kan være del av en spillerprofil før det blir lagt inn et bud. Det er likevel umulig å måle hvor entusiastiske speidere blir når de oppdager sjeldne talenter.

- Man ser alltid etter den spilleren som skiller seg ut, forteller Williams.
- Joe Cole var den beste spilleren jeg hentet. Han spilte med 13-åringer når han var elleve. Han hadde tekniske evner. Han kunne bruke begge beina, hadde et fantastisk taktskifte og han hadde overblikk. Vi slo lag 6-1 på grunn av Joe.

TALENT: Paolo Di Canio. Foto: NTB Scanpix
TALENT: Paolo Di Canio. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jose Mourinho liker de samme spillertypene. Han liker spillere som kan skape noe. Han liker spillere med teft og dyktighet. I Chelsea snakket vi lenge om å signere David Villa, men vi fikk ikke til en avtale.

Redknapp husker da han oppdaget Paolo Di Canio da italieneren var i Sheffield Wednesday.

- Jeg liker spillere som lager problemer for laget mitt og som jeg liker å se på trening. I West Ham pleide jeg å fortelle spillerne mine å markere Di Canio fordi han alltid skapte problemer for oss, foteller han FFT.

- Da muligheten for å signere ham bød seg var det en «no-brainer», selv om alle fortalte meg at han ville få meg sparket. Han var et geni. Spenningen ved det er å finne en spiller som ham, Modric eller (Rafael) Van der Vaart – spillere som uttrykker seg. Det er hva det handler om.