Kampen for kvinners rettigheter

Verdens høyeste fotballkamp: - Vi lagde en pakt før kampen

Kvinners rettigheter var hovedfokus da gjengen i Equal Playing Field besteg Kilimanjaro.

VERDENSREKORD: 30 fotballspillere fra 6 kontinenter besteg Kilimanjaro, og spilte «verdens høyeste fotballkamp» på 5 729 meter over havet. Video: Equal Playing Field Vis mer

(Dagbladet): - Du kan ikke utfordre det faktum at du har en gruppe atleter som spiller på over 5000 meters høyde, det spiller ingen rolle hvilket kjønn de er.

Dette sa Erin Blankenship til CNN i forbindelse med det som nå er den høystliggende fotballkamp som noensinne er spilt.

Bakgrunnen for stuntet er organisasjonen Equal Playing Field sin kampen for kvinners rettigheter og forutsetninger innenfor idrett. For ikke lenge siden var dette et hett tema da tennisprofil John McEnroe uttalte seg som Serena Williams og hvordan hun ville klart seg mot mannlige tennisspillere.

Tynn luft

Til sammen stilte 30 fotballspillere fra 20 forskjellige nasjoner opp på det heseblesende prosjektet. Blant disse var tidligere USA-profil Lori Lindsey.

OKSYGEN: Fotballkampen tok på og flere av spillerne måtte få oksygen på sidelinjen. Foto: Equal Playing Field
OKSYGEN: Fotballkampen tok på og flere av spillerne måtte få oksygen på sidelinjen. Foto: Equal Playing Field Vis mer

- Jeg har vært heldig og hatt pionerer som har kommet før meg, men det er vårt ansvar å fortsette utviklingen for kommende generasjoner, fortalte Lindsey til CNN.

Den 90 minutter lange kampen som ble spilt mellom Volcano FC og Glacier FC endte målløs. Dog var den tynne luften en stor utfordring. Flere av spillerne måtte ut på sidelinjen for å få oksygentilførsel.

- Vi lagde en pakt før kampen om at det viktigste var å fullføre, fortalte treneren til Glacier FC Dawn Scott.

I 2007 la FIFA ned et forbud mot å spille kamper på over 2500 meters høyde i frykt for helsen til spillerne. Forbudet ble hevet ett år seinere.

Utfordre

De 30 spillerne besteg Afrikas høyeste fjell bærende på målstenger og nett. For å markere banen til rekordforsøket brukte de mel. En utfordring i seg selv, det hele rettet mot noe enda større.

Equal Playing Field har sagt at de «ønsker å utfordre de sosiale normene for jenter og kvinner innenfor idrett og med det anerkjenne de strukturelle ulikhetene kvinner møter i flere aspekter av deres liv».

Neste stunt skal ifølge ryktene være å spille en fotballkamp på den laveste høyden noensinne, nær Dødehavet i Jordan.

HØYT OPPE: Gjengen fra Equal Playing Field satte verdensrekord da de spilte på Mount Kilimanjaro. Foto: Equal Playing Field.
HØYT OPPE: Gjengen fra Equal Playing Field satte verdensrekord da de spilte på Mount Kilimanjaro. Foto: Equal Playing Field. Vis mer