Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Phelps versus Shark:

«Verdens mestvinnende atlet skal utfordre havets mest effektive rovdyr: Phelps mot hai - kappløpet kan begynne»

Men er det nok til å holde en hvithai på avstand? Neppe.

SHARK WEEK: Historiens mestvinnende olympier skal etter sigende måle krefter mot en hvithai i sommerens «Shark Week». Foto: NTB Scanpix
SHARK WEEK: Historiens mestvinnende olympier skal etter sigende måle krefter mot en hvithai i sommerens «Shark Week». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «De er noen av de raskeste og mest effektive rovdyrene på planeten: Haier.

Han er en av de største mestrene som noen gang har benyttet seg av det våte element: Michael Phelps.

39 verdensrekorder. 23 olympiske gull.

Men det er én konkurranse han har til gode å vinne. En begivenhet så monumental at ingen har prøvd det før.

Verdens mestvinnende atlet skal utfordre havets mest effektive rovdyr: Phelps mot hai - kappløpet kan begynne.»

Jaktstart?

Slik lyder den noe pompøse promo-meldinga fra Discovery forut for kanalens 29. utgave av det vanntette konseptet «Shark Week» - ei uke der sofasittere over hele verden kan grøsse og huffe seg over drapsmaskinene som mer enn noe annet er ute etter kristen- og annen manns blod.

Etter 28 tidligere seanser er det naturlig nok nødvendig å finne på noe litt annerledes, og det er ikke til å komme utenom at å se tidenes olympier bli revet i fillebiter kan få seertallene opp.

Det er nærliggende å tenkte på den amerikanske forfatteren Jim Butchers klassiske livsvisdom her:

«Du trenger ikke løpe fortere enn bjørnen for å komme deg unna. Du må bare løpe raskere enn personen ved siden av deg.»

Men hva er det egentlig som er planen? Snakker vi jaktstart?

BURET INNE: Dykkeren som trodde han var beskyttet for farer på innsiden av buret tok feil. På mirakuløst vis klarer haien å komme seg gjennom gitteret, og dykkeren er fanget i buret med haien. Video: Youtube / Gabe and Garrett via Storyful Vis mer

Uklart konsept

Foreløpig er dette, for å sitere Washington Post, «noe uklart», men Tooni Mahto ved Australian Marine Conservation Society kommer overfor BBC med noen betraktninger rundt det kommende kappløpet.

- Vi kan vel være sikre på at dette ikke dreier seg om Michael Phelps mot en hvithai et olympisk svømmebasseng, sier hun, og legger til:

- Men jeg går ut fra at det vil handle om den menneskelige kroppen i vannet, sammenliknet med en skapning som har utviklet seg for nettopp dette miljøet i løpet av millioner av år.

Og når man først skal kaste et menneske til haiene, er det få som er bedre rustet for suksess enn Michael Phelps.

Skapt for svømming

31-åringen kan nemlig vise til en nærmest overmenneskelig fleksibilitet. I tillegg har han sko i størrelse 48,5, og lungene hans er dobbelt så store som hos et vanlig menneske.

Tidligere landslagssvømmer og TV 2-ekspert Sander Smørdal karakteriserer Phelps fysiske attributter på følgende vis (krever abonnement):

- Han har en kropp som virker til å være spesialdesignet for svømming. Han flyter veldig bra i vannet, og har korte bein og lang overkropp. Det gjør at han kan fokusere på å bare svømme framover. Samtidig har han veldig lange armer sammenliknet med beina, sa Smørdal til Dagbladet i fjor sommer.

- I tillegg er han hyperfleksibel, noe som gir ham et ekstra godt beinspark, spesielt i butterfly. Det gir en ekstra piff. På toppen av det fysiske har han ekstremt god teknikk.

Men er det nok til å holde en hvithai på avstand?

Toppfart

Neppe.

ESPN skrev i 2010 at Phelps kan bevege seg gjennom vannet nesten i 10 kilometer i timen.

Det høres kanskje ikke veldig imponerende ut, men for å sette det i perspektiv er et olympisk basseng 50 meter langt. Dersom Phelps rent teoretisk hadde opprettholdt den samme hastigheten i en time, ville han tilbakelagt 200 bassenglengder.

Likevel. Sammenliknet med hvithaien ligger den dekorerte amerikaneren syltynt an da denne kan oppnå hastigheter på over 50 kilometer i timen over korte strekninger.

Hva utfallet av den «monumentale begivenheten» blir, kan seerne først få med seg i slutten av juli, men mye tyder på at han har kommet seg levende gjennom utfordringa da han for ei drøy uke siden takket for opplevelsen på Instagram.

Det er kanskje like greit.

Hele Norges coronakart