Verdens råeste glansbilde

LIV GRETE SKJELBREID har alt: fysikk, psyke og sjarm. Hun er et glansbilde av en idrettsutøver. Men hun har også noe som ikke synes så godt - en vanvittig råskap. Og det er hennes viktigste egenskap.

Den som kjenner litt til internasjonal toppidrett, kan bare ane hva som ligger bak prestasjonen hennes i går. Etter ett års konkurransepause, barnefødsel og flere måneder i treningsbrakk, skal det mye mer enn gode gener, sterke nerver og et godt smil til for å bli verdensmester i en idrett der bare de aller, aller beste har sjans til å nå toppen.

DET KREVES EKSTREM treningsvilje og selvdisiplin. Dessuten en egoisme, en kynisme og en råskap som folk flest langt fra forbinder Liv Grete med. Men det er der. Vær sikker.

Det mest imponerende med Liv Gretes - og ektemannen Raphaels - seire i går, er faktisk ikke selve prestasjonen, men de kyniske valgene og forberedelsene de har gjort for å komme dit de kom i går - til topps på VM-pallen.

LIV GRETE KUTTET i praksis alt treningssamarbeid med landslaget etter fødselen. I full forståelse med landslagsledelsen trente hun ikke sammen med de andre jentene før i november. Hun og Raphael dannet sitt eget team med base hjemme i Hålandsdalen. De bygde opp et lag som ivaretok alt de trengte for å kunne kombinere rollen som toppidrettsutøvere og småbarnsforeldre.

DET VIKTIGSTE HAR VÆRT et kontinuerlig samvær med lille Emma. Det fikk Liv Grete ved å «bryte» med landslaget. Og nettopp det, at alt har foregått på hennes egne premisser, og at hun aldri har vært nødt til å gå på akkord med morsfølelsen, er en av de viktigste grunnene til at det knapt virker som hun har vært borte.

Med selvvalgt støtteapparat og selvpålagt landslagseksil, har Liv Grete og Raphael trent hverandre, pisket hverandre og støttet hverandre på treningsøkter som langt fra har vært noen kjære mor.

DET LIGGER EKSTREMT arbeid bak det som skjedde i går. Ekstremt arbeid og kyniske valg.

Roar Ljøkelsøy vant skiflygingsrennet i Oberstdorf i går, takket være et fantastisk førstehopp.

Liv Grete Skjelbreid Poirée er like rå.

Hun skjuler det bare så mye bedre.