Verdens råeste luftseilas

Planica søndag 20.mars klokka 11.33. Bjørn Einar Romøren gjør seg klar på toppen av verdens største skiflygingsbakke. Han er svart i øynene, pulsen er som i dødsangst. Bare én ting betyr noe: Å ta tilbake verdensrekorden fra Matti Hautamäki.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!

Juryen gir god fart, oppdriften som har manglet de siste dagene kommer krypende oppover unnarennet. Så kommer han. Farten på hoppkanten er 104 km/timen.

-  Over kulspissen er det helt stille. Oppdriften kommer nede i bakken. Det eneste jeg tenker på, er å få opp venstretuppen og fly nedover. Forholdene er helt nydelige. Endelig kan jeg ligge og kose meg nedover unnarennet, sier Romøren i repetisjonen av sitt livs største opplevelse i hoppbakken.

To knepp

I hoppet før (226 meter) føltes det som han falt ned en etasje da han «mistet» venstreskia i svevet.

-  Foran finaleomgangen skrudde jeg to knepp på stroppen til skoen. Dermed fikk jeg opp tuppen på venstreskia over kulen, sier Romøren.

-  Sikter mot granbaret

Hver millimeter av de gode forholdene blir utnyttet.

 EKSTREMT:  Bjørn Einar Romørens stående skihopp på 239 meter er noe av det mest esktreme som er gjort på en idrettsarena noen sinne.
EKSTREMT: Bjørn Einar Romørens stående skihopp på 239 meter er noe av det mest esktreme som er gjort på en idrettsarena noen sinne. Vis mer

-  Før 239-metershoppet fokuserte jeg på den nederste streken, det kan jeg ikke gjøre nå. Der har jo Hautamäki (235,5 meter) allerede landet. I stedet sikter jeg meg inn mot granbaret lenger nede. Det verste er at jeg holder på å sette telemarksnedslag, sier Romøren etter «flyturen».

«Ballhard» jury


Da han landet etter verdens råeste luftseilas, var alt ellevilt i Planica. Flaggene vaiet.

Arne Scheie snakket både på inn- og utpust. Romøren takket juryen for at den hadde vært så «ballhard», og gitt løperne fart nok til å sette verdensrekorder.

-  Jeg sender en stor takk til Bertil Pålsrud og resten av juryen. Det var synd med fallet til Janne Ahonen (røk overende på 240 meter), men det er en rå sport vi driver med, sier Romøren.

Offensiv

Allerede under ski-VM en måned før hadde han Planica-skiflygingen i tankene. Nå gleder han seg allerede til rennet der i mars neste år.

-  239 meter er ingen grense. Selv har jeg veldig lyst til å hoppe lenger, sier Bjørn Einar Romøren til Dagbladet. • 13 kandidater: Gi din stemme her!