Verdens raskeste folk

Der en 15-åring løper 200 m på 20.61. Esten O. Sæther kommenterer.

OK; eksempelet er riktignok ingen tilfeldig 15-åring. Derimot Usain Bolt, som dengang ble tidenes yngste juniorverdensmester på denne distansen hjemme i Kingston, og som du sist så lett joggende over målstreken på Olympiastadion i Beijing til 9.69 på 100 meter med resten av verdens raskeste menn et sted langt i bakgrunnen.

Bolt kommer fra Jamaica og tilhører verdens raskeste folk. De bare 2,8 millioner innbyggerne på den lille karibiske øya er stolte av denne tittelen, og de har grunn til det.

Det må være plass til sunn stolthet i den dopbefengte friidretten også.

ELLERS snakkes det ikke så mye om dop rundt Usains Bolts prestasjoner. Historien hans passer ikke til det.

Etter at han ble plukket opp fra den lokale cricketklassen og plassert blant sprinterne, har fortellingene i stedet handlet om hans helt enestående talent. Usain stakk seg ut på alle måter. Som 15-åring målte han allerede 1.95 og tronet foran i hver eneste spurt.

Sånt blir lagt merke til i sprintnasjonen Jamaica.

INGEN LAND har flere raske mennesker pr. innbygger enn denne tidligere britiske kolonien. Med Bolts 100 meter-oppvisning og tredobbelt triumf for jentene på den samme distansen, er antall OL-medaljer kommet opp i 46. 45 av disse er tatt i friidrett; og alle på distanser fra 400 meter og nedover.

For sportens genforskere er det et spennende utgangspunkt i og med at over 90 prosent av innbyggerne har afrikansk opprinnelse. Den vestafrikanske dominansen i sprint har vart i flere årtier og har dannet utgangspunkt for anstendig forskning på hvordan folketyper har forskjellige genetiske forutsetninger for ulike idretter.

Verdens raskeste folk

I tre OL på rad var for eksempel samtlige 32 finalister på guttas 100m av vestafrikansk opprinnelse; et resultat i forhold til befolkningsstørrelsen (ca. 8 prosent av jordas totale folketall har denne bakgrunnen) som den amerikanske journalisten Jon Entine beregnet til 0,0000000000000000000000000000000001 prosent.

DET ER ment å være 33 nuller i den beregningen, men poenget er ikke å telle riktig antall nuller; derimot å se på hvilken måte ulike medfødte egenskaper påvirker sportslige prestasjoner. Entines bok «Taboo» fra 2000 om dette temaet er blitt noen år gammel, men står seg fortsatt godt i den faglige diskusjonen fordi forfatteren tar åpenheten om de forskjellige forutsetningene inn i en kulturell sammenheng.

Eller som Lindsay Carter, den kjente sportsantropologen ved San Diego University, som har gjort sammenlignende studier av tusenvis av OL-deltakere, sa det i forbindelse med lanseringen av «Taboo»:

- Rase og etnisitet betyr noe. Men det avgjørende er å skjønne at ingen atlet lykkes uten X-faktoren; tilfellet der genene matcher helt med viljen og muligheten til å drive med sporten sin.

I EN slik sammenheng blir Jamaicas sprintsuksess like spennende kulturelt som etnisk. For dette er landet der det å løpe om kapp er barneleken som blir tatt på alvor opp gjennom skolegangen. Den største begivenheten i landets ungdomsidrett er «the Champ»; skolemesterskapet på Nasjonalstadion i Kingston der flere tusen deltakere hver vår konkurrerer foran 30 000 tilskuere.

Usain Bolt løp sitt siste Champ i 2003 og var med tida 20.25 like overlegen som vanlig. Han ble selvsagt sett av talentspeidere fra de amerikanske universitetene som fyller friidrettslagene sine med løpere fra Jamaica, men sa nei til tilbudet om scholarship. I stedet fortsatte han treningen på UTECH (Jamaica University of Technology).

DER er nok navnet mer imponerende enn innholdet. I hvert fall når det gjelder utstyr for å utvikle verdens beste sprinttalenter.

De siste årene har Usain og de andre toppsprinterne dels trent på en gressbane der merkingen er gjort med tjære og brent disel. Det blir for dyrt å kritte opp banene jevnlig:

VESTAFRIKANSK DOMINANS: - Den vestafrikanske dominansen i sprint har vart i flere årtier og har dannet utgangspunkt for anstendig forskning på hvordan folketyper har forskjellige genetiske forutsetninger for ulike idretter, skriver Esten O. Sæther. Foto: AP/Scanpix
VESTAFRIKANSK DOMINANS: - Den vestafrikanske dominansen i sprint har vart i flere årtier og har dannet utgangspunkt for anstendig forskning på hvordan folketyper har forskjellige genetiske forutsetninger for ulike idretter, skriver Esten O. Sæther. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Vi er små og fattige, men vi tror sterkt på oss selv. For oss er det en selvfølge å være raskest, sa Fritz Coleman, en av Bolts trenere, til The Guardian nylig da den engelske storavisa ville se nærmere på hvordan et så lite land kunne få fram så mange sprintere.

DET HAR vært flust med utlendinger på slike studieturer de siste årene. Øyas spesielle prestasjoner er blitt møtt med skepsis, mye fordi flere av de mest kjente dopnavnene som for eksempel eks-rekordholder Ben Johnson i 1988 og sprinttreneren Trevor Graham fra den amerikanske Balco-skandalen, har bakgrunn fra Jamaica. Likevel ble ingen hjemlige sprintere eller trenere tatt.

Det internasjonale friidrettsforbundet har presset på for å få landet selv til å teste flere unge utøvere, men først to uker før Beijing-OL vedtok senatet en ny antidoping lov som bedre kan regulere denne prøvetakningen. Ironisk nok ble det første dopingtilfellet avslørt bare dager etter dette vedtaket da Julien Dunkley som var tiltenkt som reserve på 4x100 meter laget, testet positivt.

B-prøven hans er ennå ikke klar, men Dunkley ble nektet OL-turen av hjemlandet. Nå er det mye som står på spill.

FOR det å løpe fort er en del av Jamaicas identitet. Helt siden starten seint på 1970-tallet har myndighetene forsøkt å bygge opp sportsutdanningen på UTECH for å få kontroll over utvikingen av egne talenter i et land som ellers er preget av arbeidsledighet og stor fraflytting. Sprintklassen på Usain Bolts universitet teller nesten 300 elever; de er fortroppen i den kulturelle nasjonsbyggingen:

- Løping er en så stor del av kulturen vår at det er så ydmykende å bli tatt for juks. De fleste tør ike tenke på det engang, mener Herb Elliot som leder landets antidoparbeid.

Glen Mills; en annen trener bak Bolts utvikling mot å bli verdens raskeste, er enda mer kategorisk:

- Doping er noe som aldri vil bli tilgitt her, sier han.

Det kreves litt ekstra når du er født inn i sprintfolket.