Verdens raskeste mann

Det regnet og var kaldt, men Asafa Powell fra Jamaica løp likevel 100-meter på 9,85 sekunder i Ostrava torsdag. Dårligere har han ikke løpt i år.

LONDON (Dagbladet): Sesongen har ikke startet på alvor enda, men Asafa Powell framstår allerede som en alvorlig trussel mot Tim Montgomerys verdensrekord på 9,78 sekunder satt 14. september 2002 i Paris.

Powell startet sesongen hjemme i Kingston 7. mai. Da løp han inn til 9,84 sekunder i 1,8 sekundmeters medvind. 4. juni klokket Powell og OL-mester Justin Gatlin inn til 9,84 i for sterk medvind (3,4 sekundmeter) i Eugene.

I det løpet påstår Powell at han ikke ga full gass fordi han nettopp var kvitt en lyskestrekk.

-  Jeg var hundre prosent frisk, men ga ikke hundre prosent fordi jeg følte meg fram etter skaden, sier han.

-  Overrasket

Hvor sterk han er, beviste Powell på torsdag. 9,85 sekunder i 0,6 sekundmeters medvind er riktignok den svakeste tida hans. Men løpet var en prestasjon som hadde utfordret verdensrekorden om været hadde vært sommeren verdig.

-  Jeg ble overrasket over tida fordi været var så dårlig. Jeg har aldri løpt under slike forhold og hadde ikke forventet at det skulle gå så fort, sier 22-åringen, som bare ble nummer fem i OL i fjor, men til nå i år er den eneste med godkjent tid under ti sekunder.

Sterkere konkurranse

 RASKEST:  Verdens raskeste mann i øyeblikk, Jamaicas Asafa Powell, cruiser inn til seier på 100-meter i Tsjekkia foran Aliu (t.v.) og Fasuba. Foto: Reuters/Scanpix
RASKEST: Verdens raskeste mann i øyeblikk, Jamaicas Asafa Powell, cruiser inn til seier på 100-meter i Tsjekkia foran Aliu (t.v.) og Fasuba. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

-  Og skaden kjente jeg ingenting til. Nå er jeg bare lykkelig og overrasket, sier Powell - som nå bare har Montgomery, og Maurice Greene (9,79) foran seg på lista over verdens raskeste menn gjennom tidene. Donovan Bailey og Bruny Surin har også løpt på 9,84.

Supersprinteren løper neste gang i Aten på tirsdag. Der får han sterkere konkurranse.

Nasjonalhelt

Det er ikke uventet at Powell tar et steg videre denne sesongen. I fjor ble han bare den tredje sprinteren gjennom tidene som løp ni ganger under ti sekunder i løpet av samme sesong. Han har litt å hevne også i VM i Helsingfors seinere i sommer. Under VM i Paris for to år siden ble han disket for tjuvstart i mellomheatet etter at han hadde den raskeste tida av alle i første runde.

De olympiske sprintmestrene Donovan Bailey (1996) fra Canada, Linford Christie (1992) fra Storbritannia og dopingavslørte Ben Johnson (1988) fra Canada var alle født på Jamaica.