Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdens raskeste rundt kloden

Ellen MacArthur ble rett før midnatt verdens raskeste soloseiler rundt jorda.

(Dagbladet.no:) Den siste delen av reisen ble en sjarmøretappe for den britiske 28-åringen. 28. november i fjor la hun ut på den krevende reisa jorda rundt. Nå har hun tilbakelagt over

43 000 våte kilometer med den 75 fot store seilbåten sin, melder Sky News.I 23.30-tida kom hun i mål. MacArthur brukte 71 dager, 19 timer, 18 minutter og 33 sekunder på rekordturen. Dette er rundt 27 timer bedre enn den forrige rekorden.

Selv om den siste dagen av ekspedisjonen var udramatisk, har det ikke vært like rolig hele veien. I helga kjempet hun seg gjennom en storm som skapte enorme bølger.

Traff nesten en hval

Tidligere i vinter lå hun fem dager foran rekordskjemaet, men fikk tekniske problemer med hovedseilet som forsinket henne. Hun har også slått seg, vært utslitt og har hatt nærkontakt med en hval.

To ganger har hun klatret i toppen av den 30 meter høye masta for å reparere hovedseilet.

- Hva har jeg gjort galt for å fortjene dette, skrev hun i en e-post 20. januar.

Men etter hvert roet det seg, mandag koste hun seg på den siste strekningen - selv om hun var ufattelig sliten.

TØFT: Ellen MacArthur har hatt problemer med hovedseilet, støtt på hardt vær og nesten kjørt på en hval. Alt i løpet av jorden rundt-turen på 71 dager. Foto: EPA
TØFT: Ellen MacArthur har hatt problemer med hovedseilet, støtt på hardt vær og nesten kjørt på en hval. Alt i løpet av jorden rundt-turen på 71 dager. Foto: EPA Vis mer

Lite søvn

I snitt har hun sovet fire timer i døgnet, og bare en halvtime sammenhengende i slengen, melder nyhetsbyrået AP.

For å slå rekorden måtte hun komme seg i mål før klokka 08.08 på onsdag - noe hun klarte med klar margin. Den gamle rekorden, satt av franske Francis Joyon i fjor, var på 72 dager, 22 timer, 54 minutter og 22 sekunder.

- Det er definitivt mulig å slå rekorden så lenge jeg ikke treffer eller brekker noe, skrev hun i sin foreløpig siste melding på hjemmesida si.

- Jeg klarer nesten ikke vente.

Nå er hun i mål, på tidenes raskeste aleneseilas rundt jorda.

GLAD JENTE: Dette bildet ble tatt utenfor Frankrike tidligere mandag. Da skjønte MacArthur at hun kom til å slå rekorden.
ALENE: MacArthur har slitt alene, spist alene, sovet alene - i over 70 dager i denne båten.