GAMLE JUKSERE:  Alt er som før på friidrettens kongeøvelse. De eks-dømte jukserne dominerer. FOTO: EPA/Valentin Flauraud.
GAMLE JUKSERE: Alt er som før på friidrettens kongeøvelse. De eks-dømte jukserne dominerer. FOTO: EPA/Valentin Flauraud.Vis mer

Verdens raskeste svindlere

Ingen ting skjer før publikum og sponsorer sier stopp.

VERDENS raskeste svindlere var samlet i Lausanne i går kveld for å løpe 100 meter. I et sterkt felt slo de alle konkurrentene som ikke er tatt for juks. Det er forøvrig ikke så mange siden Usain Bolt er småskadet, sliten og ute av form. Da er det fritt fram for de gamle gutta som er oppvokst på dop.

I hvert fall så lenge sportens publikum og sponsorer aksepterer det.

tribunen i Lausanne var applausen ikke stort mer enn høflig. Det er det slett ingen grunn til å være. Først da hjemmepublikummet i sykkellandet Belgia begynte å pipe mot de dopingdømte vinnerne som vant igjen, var det mulig å tro at den sporten kunne rydde opp i svineriet.

Så langt er dessverre ikke den internasjonale friidretten kommet.

DET var derfor de fire beste på 100 meter i prestisjetunge Diamond League-stevnet i Lausanne var tidligere dømte svindlere:

•• Nummer 1: Justin Gatlin (9.75) er forlengst tilbake etter fire års dom for sin andre utestengelse.
•• Nummer 2:Asafa Powell (9.92) kom i gang igjen etter halvannet års straff for et forbudt kosttilskudd.
•• Nummer 3: Tyson Gay (9.92) slapp med ett år for bruk av anabole steroider fordi han samarbeidet med det amerikanske antidopingbyrået (USADA)
•• Nummer 4: Michael Rodgers (10.03) fikk ni måneder for å spisse formen med det tvilsomme kosttilskuddet Jack3d som ellers er populært blant kroppsbyggere.

Den nåværende teten i friidrettens kongeøvelse har altså alle en nær fortid som utestengte. Sånt bygger ikke akkurat tillit.

DERFOR har legenden Sebastian Coe en utfordring når han i høst går til valg som president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Coe vil fornye sporten sin etter år med dopingskandaler, men ser at det fortsatt skal mye til for å omvende stadig flere skeptikere. Som en landsmann av briten tvitret forleden om gårsdagens vinner Justin Gatlin etter amerikanerens første Diamond League-seier denne sesongen:

- Det eneste lovlige ved Gatlins seier var medvinden på 0,9 sekundmeter.

For Gatlin hevder fortsatt at han selv ble utsatt for et komplott, og forsvarer gjerne konkurrenter som blir tatt for doping.

DET gjør ikke Usain Bolt. Forleden angrep han gjennom et intervju med fagmagasinet Runners World de amerikanske dopingjegerne for å ha gitt Tyson Gay ett års strafferabatt:

  - Det er det dummeste jeg har hørt. Gay skulle vært sparket ut av sporten, sa Bolt:

  - Jeg ble virkelig opprørt av dette. Han fikk ett år mindre fordi han fortalte hvordan han jukset og hvem som hjalp ham. Det sender et helt feil signal. Er det slik at du bare kan jukse og få kortere straff fordi du samarbeider?

  - Meldingen skulle heller vært klar: Om du jukser, blir du sparket ut av sporten. Jeg gleder meg ikke til å konkurrere med Gay, og det skyldes ikke frykten for å bli slått.

ALDERSPROFILEN fra gårsdagens sprint i Lausanne gir kravet om lengre straffer nye argumenter. Til vanlig blir maksimal hurtighet forbundet med en viss ungdom, men i dette 100 meter feltet var fem av de seks raskeste nær oldboys-grensen:

•• Justin Gatlin 33 år, Tyson Gay og Asafa Powell snart 33, Michael Rodgers 30 og sjettemann Kim Collins i denne sammenhengen smått utrolige 39.

De tre yngste i konkurransen var aldri i nærheten av nivået til de beste av gamlegutta. Keston Bledman (27), Isiah Young (25) og Diondre Batson (23) har aldri vært koblet til dopmisbruk og ble da også distansert.

Denne resultatlista gjør det igjen interessant å minne om den pågående forskningen som er i ferd med å påvise at dopingbruk har svært lang fysisk effekt. Den kunnskapen er grunnlaget for kravet om adskillig lengre straffer for å rense opp i friidretten.

I MELLOMTIDA bestemmer reaksjonene til de som betaler moroa. Sponsorene nøler med å ta oppgjøret med jukserne. Seinest i våres gikk Justin Gatlin rett fra soning til fornyet sponsoravtale med innflytelsesrike Nike og Asafa Powell løper fortsatt med kinesiske Li Ning selv om hans personlige avtale ble suspendert da han ble avslørt for to år siden.

Så lenge denne pengestrømmen ikke stoppes og stevnearrangørene fortsetter å invitere gamle dopere, er alt som før.

Da er det fritt fram for verdens raskeste svindlere.

TVILSOMT FORBILDE:  Dopingdømte Tyson Gay promoterer friidrett i Lausanne. Dårlige framtidsutsikter for sporten altså. FOTO: EPA/Jean-Christophe Bott.
TVILSOMT FORBILDE: Dopingdømte Tyson Gay promoterer friidrett i Lausanne. Dårlige framtidsutsikter for sporten altså. FOTO: EPA/Jean-Christophe Bott. Vis mer