Ny verdensrekord!

Verdens raskeste vil ha Klæbo-hevn - etter bruddet

Verdens raskeste langrennsløper er nå italiensk og heter Emanuele Becchis. Han slo den tidligere norske verdensrekorden på 100 meter i helga. Overfor Dagbladet utfordrer han nå Johannes Høsflot Klæbo.

KAPRET VERDENSREKORDEN: Emanuele Becchis kan kalle seg verdens raskeste langrennsløper etter at han slo verdensrekorden til Ludvig Jensen. Foto: Flavio Becchis
KAPRET VERDENSREKORDEN: Emanuele Becchis kan kalle seg verdens raskeste langrennsløper etter at han slo verdensrekorden til Ludvig Jensen. Foto: Flavio BecchisVis mer

Norge har mistet verdensrekorden på 100 meter langrennssprint til Italia. Emanuele Becchis slo Ludvig Søgnen Jensens verdensrekord på 11.03.

Becchis nye verdensrekord er på 10.78 - stadig nærmere Usain Bolts rekord med løpesko på samme distanse.

Den 25 år gamle italieneren har en rekke VM-gull på rulleski, men er nå også beviselig den raskeste på snø på en 100 meter.

Han har selv slått verdens nest beste langrennssprinter Federico Pellegrino de gangene de har møttes på 100 meter. Nå vil Becchis utfordre verdensmester og olympisk mester Johannes Høsflot Klæbo.

- Jeg vet ikke hvem som er raskest av meg og Klæbo, siden vi ikke har gått mot hverandre på en god stund. Jeg vil trolig møte ham i Janteloppet. Jeg håper det. Jeg er klar, forteller Emanuele Bechis til Dagbladet.

Brudd etter Klæbo-møte

Sist gang de møttes til supersprint vant Ludvig Jensen rett foran Klæbo, Lukas Chavanta og Becchis. Det ble en brutal finale for sistnevnte, som pådro seg et brudd i brystmuskelen etter duellen mot Klæbo og Jensen.

VIL MØTE KLÆBO: Emanule Becchis vil finne ut om han er enda raskere enn sprintener Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Flavio Becchis
VIL MØTE KLÆBO: Emanule Becchis vil finne ut om han er enda raskere enn sprintener Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Flavio Becchis Vis mer

- Klæbo er veldig rask på en 100 meter også. For to år siden møttes vi da Ludde satt verdensrekorden. Den gang ble Klæbo nr. 2, Chavanat nr. 3, mens jeg ble nr. 4. Da pådro jeg meg et brudd i brystmuskelen i finalen mot Klæbo og Ludde. Nå er jeg heldigvis friskmeldt og både sterkere og raskere, sier Becchis til Dagbladet.

- Hvordan pådro du deg et brudd i den finalen?

- Supersprinten er veldig stressende for brystmusklene, på grunn av starten og posisjonene, så jeg stresset for mye og pådro et brudd i brystmuskelen i duellen mot Klæbo, forteller den italienske verdensrekordholderen på 100 meter supersprint.

- Jeg slet i sesongen etter det på grunn av skaden. Men jeg har brukt god tid på å hente meg inn igjen.

Frykter Ludvig Jensen

Selv om han gleder seg til å møte Klæbo, er tidligere verdensrekordholder Ludvig Jensen kanskje enda mer fryktet.

- Ikke glem Ludvig Jensen. Jeg tok verdensrekorden fra ham, men jeg tror han fortsatt er superrask, kanskje til og med raskere enn meg, sier Becchis til Dagbladet.

BEST I VERDEN: Johannes Høsflot Klæbo er verdens beste langrennssprinter, men er han raskest på en 100 meter? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST I VERDEN: Johannes Høsflot Klæbo er verdens beste langrennssprinter, men er han raskest på en 100 meter? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Dessverre er jeg neppe i min aller beste langrennsform når Janteloppet arrangeres, ettersom det ikke er snø å oppdrive i Italia på denne tiden av året. Det er nok enklere å fininnstille teknikken på snø i Norge. Men jeg skal gjøre mitt beste.

- Hvor godt kjenner du din landsmann Federico Pellegrino?

- Ganske godt. Vi har også konkurrert mot hverandre på supersprint. Jeg har slått Pellegrino de siste gangene vi har møttes på denne typen sprintløp.

«Ludde» vil ta verdensrekorden tilbake

Selv har Ludvig Søgnen Jensen tro at han vil ta tilbake verdensrekorden raskt. Nordmannen har gått 10,5 på trening. Det gjenstår bare å få tilsvarende forhold og klaff i konkurranse, slik Becchis hadde da han slo «Luddes» verdensrekord.

- Forholdene var vanvittig bra, med is i siste halvdel, og flere andre som gikk enormt fort. Langrenn supersprint er dessverre ikke som friidrett fordi forholdene er så variable. Selv har jeg gått på 10.5 på trening, men det er veldig sjeldent man har så gode forhold i en konkurranse, og det er der de «offisielle» tidene blir satt, forteller Jensen til Dagbladet.

-I år har det blitt arrangert flere supersprint-konkurranser, og det er gøy å se at land som Italia, Russland og Tyskland får fram konkurranser og kule utøvere som driver sporten framover. Becchis har en veldig karakteristisk teknikk som minner litt om det han gjør på rulleski, og er en fin profil. Han er fryktelig rask, men jeg håper han bare låner rekorden en periode.

NORGES RASKESTE: Ludvig Søgnen Jensen vil ha verdensrekorden på 100 meter tilbake. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
NORGES RASKESTE: Ludvig Søgnen Jensen vil ha verdensrekorden på 100 meter tilbake. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Jeg trener i disse dager til comebacket mitt som forhåpentligvis blir Janteloppet i april. Jeg røk brystmuskelen min i den første konkurransen for sesongen, i Østersund supersprint 4. november, og har ikke kunnet trene ordentlige eller konkurrere siden det. Heldigvis slapp jeg operasjon, men jeg er per i dag ikke i stand til å gå maks, sier det norske supersprintfantomet.

- Likevel har jeg troen på seier om jeg får klarsignal til å starte i Janteloppet. Jeg har tross alt aldri tapt en 100m siden 2013, og jeg har gått mot Becchis mange ganger. Som Becchis sier blir det mange gode løpere på start i Janteloppet. Hvem som dukker opp gjenstår å se, og det hadde vært kult om noen av verdenscupløperne kan gi oss en fight.

Vil ha supersprint i verdenscupen

Verdensrekordholderen på 100 meter håper supersprintdistansen kan komme på verdenscupprogrammet.

Becchis tror langrennssporten trenger denne eksplosive showøvelsen, gjerne plassert i storbyer.

- Supersprint burde komme på verdenscupprogrammet. Interessen i verdenscupen i langrenn er dalende de fleste steder i Europa, så vi trenger et nytt spektakulært format som gjerne kan arrangeres i store byer. Da tror jeg supersprint er ideelt, mener Emanuele Becchis.

- Bare det norske publikummet er crazy. Alle andre steder trenger noe nytt, som supersprint. FIS har ingenting å tape på å teste ut dette, sier italieneren til Dagbladet.