Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdens raskeste

Det er ensomt på toppen. Det har Canadas supersprinter Catriona Le May Doan fått erfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

31-åringen har vært sprintdronning siden hun tok gull på 500 og bronse på 1000 meter i Nagano. Etter det har hun vært jenta alle skal slå.

- Det er tøft å være på toppen, fordi alle har lyst til å vippe deg ned fra tronen, sa Le May Doan i et intervju nylig.

Men på den annen side, hun ville ikke vært det foruten. Drivkraften er hele tida å bli enda litt bedre - enda mer suveren.

- Jeg går bra på skøyter, men jeg ser nøye på video for å se om jeg kan ta en tidel til et eller annet sted. Jeg elsker det jeg gjør, og vil se hvor langt jeg kan nå, sier hun.

Og for dem som ikke har fått det med seg: Hun har nådd langt!

Per i dag har hun de ni beste tidene på 500 meter for kvinner. Hun er ubeseiret denne sesongen og vant ni av ti 500-metere i verdenscupen i fjor. Hun er verdensrekordholder, verdensmester på enkeltdistanser og sprintverdensmester.

Falt i 1994

Men den kanadiske jenta har ikke bare gode olympiske minner. På sine fem første OL-løp i Albertville (500 og 1000 m) og på Lillehammer (500, 1000 og 1500 m) hadde hun 14. plass som beste plassering. I 1994 falt hun på favorittdistansen, 500 meter.

Le May Doan er en populær foredragsholder for bedriftsledere og studenter hjemme i Canada. Og nettopp opplevelsen fra Vikingskipet i 1994-OL trekker hun fram under sine foredrag:

- Jeg har opplevd ytterpunktene. Jeg falt i '94 og ble sist, men kom tilbake og vant i '98. Når jeg snakker i forsamlinger er jeg opptatt av at man må jobbe hardt uansett. Ja, det er hardt å oppleve et dårlig resultat, men det er også vanskelig å være en ener. Da er du den alle vil ta, sier Le May Doan.

Bodde i Brasil

Siden Nagano-OL har det stort sett vært gode idrettsopplevelser for sprinteren. Catriona er den yngste av tre søstre. Hun vokste opp på prærien i Saskatchewan i Canada, men familien var mye i utlandet. En periode bodde de i Brasil og flere sommere var Skottland feriemålet.

Skøytekarrieren startet så smått da hun var ni år gammel. Hun fulgte i fotsporene til en av sine eldre søstre. Catriona fant seg fort til rette på glattisen. Som 13-åring tok hun bronse på kortbane i Canada Winter Games. Fire år seinere vant hun sølv og bronse.

Hun drev det relativt langt på friidrettsarenaen også. I 1993 deltok hun i hekkeløp i Canada Summer Games - og ble dermed en av få som har deltatt i både sommer- og vinterlekene i Canada. Også fotball sto på timeplanen i hennes yngre dager.

Mange år med hardt arbeid på isen har gjort henne til verdens raskeste skøyteløper - en posisjon hun har hatt de siste fire årene.

Flaggbærer

I tillegg til å være verdens beste sprinter, ses hun på som et flott idrettsforbilde i Canada. I oppmerksomhet og popularitet når hun ikke opp til de canadiske ishocketstjernene, men det var ikke uten grunn at Le May Doan ble håndplukket til å bære flagget på avslutningsseremonien i Nagano og under åpningsseremonien i Salt Lake City.

- Det er en enorm ære å bære det kanadiske flagget - verdens beste flagg, sier hun.

Statistisk sett bringer det ikke lykke å være canadisk flaggbærer før et OL. Det bryr Le May Doan seg lite om.

- Tvert i mot. Det gjør bare at jeg er enda stoltere og kommer til å gi enda mer, sier hun.

Det er de som mener 31-åringen må ta på seg skøytene feil vei for at det ikke skal bli OL-gull i Salt Lake City. At gullet skal bli hennes er nesten like sikkert som at dette blir hennes siste opptreden på den olympiske scene.

- Målet er å forsvare gullet på 500 meter. Det hadde vært fantastisk med en pallplass på 1000 meter i tillegg, sier hun.

Når karrieren er over vil hun trekke seg tilbake til et rolig familieliv sammen med mannen Bart. Bart Doan jobber som ismaker i Olympic Oval i Calgary - stedet der Catriona har satt flere verdensrekorder. Men i dag har Bart fri. Han er på plass i Salt Lake for å heie fram sin favoritt. Og helt sikkert ikledd sin sorte cowboyhatt.

- Bart står alltid på det samme stedet, rett etter den andre svingen. Han roper alltid noe spesielt til meg. Det hjelper, sier hun.

<B>PÅ GLATTISEN:</B> Catriona Le May Doan er storfavoritt i OL.
Hele Norges coronakart