Verdens rikeste kunstner designer sykkel for Lance

Tas i bruk på etappen til Paris.

KONSEPTKUNST: Gjennom kunstprosjektet «Stages» ønsker Lance Armstrong å spre øke bevisstheten rundt kreftsaken blant annet ved å ta i bruk sykler designet av noen av verdens fremste kunstnere og designere. På tempoetappen i Monaco brukte amerikaneren en sykkel designet av den verdenskjente industridesignernen Marc Newson.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PATRICK HERTZOG
KONSEPTKUNST: Gjennom kunstprosjektet «Stages» ønsker Lance Armstrong å spre øke bevisstheten rundt kreftsaken blant annet ved å ta i bruk sykler designet av noen av verdens fremste kunstnere og designere. På tempoetappen i Monaco brukte amerikaneren en sykkel designet av den verdenskjente industridesignernen Marc Newson.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PATRICK HERTZOGVis mer

(Dagbladet.no): Lance Armstrong er sykkelsportens ubestridte superstjerne, og amerikaneren tilrekker seg også superstjerner fra andre arenaer.

I løpet av årets Tour de France har filmstjerner som Ben Stiller og Robin Williams kommet ens ærend til Frankrike for å overvære Armstrongs Tour de France-comeback.

Men det er ikke bare Hollywood-skuespillere som støtter oppunder texanerens kamp for den gule ledertrøya og brennende engasjement for kreftsaken.

Kunstprosjekt
I mars sparket Lance Armstrong og sportsutstyrsprodusenten Nike i gang kunstprosjektet «Stages» i Los Angeles. Hensikten var å øke folks bevissthet rundt kreftsaken og å samle inn penger til Armstrongs veldedige organisasjon gjennom en global kunstutstilling.

Noen av verkene som er på «utstilling» er sykler utformet av noen av verdens mest kjente kunstnere og designere, som Armstrong bruker underveis i Touren. Tanken er at syklene og andre verker fra prosjektet skal stilles ut på Galerie Perrotin i Paris før de skal auksjoneres bort til inntekt for kreftsaken.

RAMMEVERK: Slik blir resultatet når Damien Hirst designer sykkelramme på oppdrag fra Lance Armstrong.
RAMMEVERK: Slik blir resultatet når Damien Hirst designer sykkelramme på oppdrag fra Lance Armstrong. Vis mer

På åpningsetappen i Monaco syklet amerikaneren på en temposykkel designet av den australske industridesigneren Marc Newson.

Paradesykkel
Nå er det også klart at Armstrong har forent krefter med verdens rikeste kunstner, briten Damien Hirst.

Sykkelen, som har et sommerfugltema, skal brukes på den avsluttende paradeetappen til Paris og Champs-Élysées 26. juli.

Hirst er ifølge The Times liste over Storbritannias rikeste god for nærmere 2,5 milliarder kroner, men ifølge kilder i kunstmiljøet er han god for minst det dobbelte. Uansett anslag er han den rikeste nålevende kunstneren i verden.

Den kontroversielle konseptkunstneren står bak kunstverker som en tigerhai på formalin og en diamantbelagt, menneskelig hodeskalle. Under en auksjon ved Sothebys i fjor kunne han innkassere mer enn én milliard kroner da 218 Hirst-gjenstander gikk under hammeren - noe som var verdensrekord for en enkelt kunstner.

Japansk pokunst

Hirst og Newson er ikke de eneste som utstyrer Armstrong med kunstferdig redskap under Touren. Den japanske popkunsteren Yoshitomo Nara står bak designet på temposykkelen som tas i bruk på tempoetappen i Annecy torsdag 23. juli.

DEKORATIVT HJULSETT: Lance Armstrong kommer til å trille over målstreken i Paris på dette hjulsettet signert Damien Hirst.
DEKORATIVT HJULSETT: Lance Armstrong kommer til å trille over målstreken i Paris på dette hjulsettet signert Damien Hirst. Vis mer

De andre kunstnerene som har bidratt til prosjektet er Shepard Fairey, Tom Sachs, Geoff McFetridge, Raymond Pettibon, José Parlá, Ed Ruscha, Kaws, Christopher Wool, Dzine, Eric White, Barry McGee, Kenny Scharf, Os Gêmeos, Rosson Crow, Taryn Simon, JR, Suejin Chung, Lari Pittman, Aaron Young og Jules de Balincourt.

VERDENS RIKESTE: Britiske Damien Hirst er verdens rikeste kunstner gjennom sin kontroversielle konseptkunst, som blant annet inneholder verk som en tigerhai på formalin og en diamantbelagt hodeskalle.Foto: SCANPIX/AP Photo/Efrem Lukatsky
VERDENS RIKESTE: Britiske Damien Hirst er verdens rikeste kunstner gjennom sin kontroversielle konseptkunst, som blant annet inneholder verk som en tigerhai på formalin og en diamantbelagt hodeskalle.Foto: SCANPIX/AP Photo/Efrem Lukatsky Vis mer