Verdens rikeste mot FIFA i retten

Støtter Charleroi i kampen mot forbundene.

(Dagbladet.no:) For halvannet år siden ble marokkanske Abdelmajid Oulmers skadet i en landskamp mot Burkina Faso. Han kunne ikke spille fotball på åtte måneder.

Klubben hans, belgiske Charleroi, mener at dette førte til at de ikke hadde noen sjanse til å vinne serien i fjor. De endte på 5. plass.

Derfor har klubben trukket FIFA for retten. Charleroi mener at de har krav på en kompensasjon.

To liknende saker

Og dette handler ikke bare om mektige FIFA mot relativt lille Charleroi. Klubben får nemlig støtte fra G14 - som representerer verdens 18 rikeste klubber.

- Dersom Charleroi får medhold i retten vil alle klubber tjene på dette, ikke bare G14, sier en talsmann til BBC.

G14 støtter også Lyon, som har en liknende sak på gang etter at Eric Abidal brakk beinet i en treningslandskamp med Frankrike.

- Vi mener at FIFA har finansielle muskler til å opprette en forsikringskasse som kan dekke spillere som skader seg under landslagssamlinger, sier G14-talsmannen.

LIKNENDE SAK: Eric Abidal ble skadet da han var på landslagssamling. Det likte Lyon dårlig. Foto: EPA
LIKNENDE SAK: Eric Abidal ble skadet da han var på landslagssamling. Det likte Lyon dårlig. Foto: EPA Vis mer

- Ingen sammenheng

G14 mener at forbundene har arbeidsgiveransvaret når spillere er på landslaget, og dermed sørge for forsikringer og lønn.

Dette kan få store konsekvenser for fotballen, og kan bety at mindre land ikke har noen sjanse til å bruke store stjerner.

FIFA hevder at det ikke er noen sammenheng mellom skaden til Oulmers og ligaplasserinen til Charleroi.

Fotballens øverste organ mener dette er en sak mellom klubbene og de nasjonale forbundene, siden 75 prosent av inntektene fra store turneringer går tilbake til de nasjonale forbundene.