Verdens sikreste hopper

Roar Ljøkelsøy (27) er verdens mest stabile skihopper. Som eneste løper i v-cupsirkuset, tok han poeng i samtlige renn forrige sesong. I vinter har han fulgt opp i samme stil. Sist han ble dårligere enn nummer 30, var i Kollen i mars 2002.

- Både treningen og erfaringen har gjort meg sikrere i bakken. Jeg er blitt spenstigere enn før, har en mer stabil teknikk og jeg trenger ikke fullklaff for å komme til finalen, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet.

I helga hopper han i Engelberg i Sveits. Tredje juledag setter han kurs for sin ellevte tysk-østerrikske hoppuke, som en av favorittene til sammenlagtseieren.

- Engelberg passer meg veldig bra. Bakken har litt annerledes radius enn vanlig, og langt hopp som gjør at du må være tålmodig. I hoppuka er det enda tøffere, med fire renn på ni dager. For å ha suksess, må teknikken være 100 prosent. Hvis alt stemmer, kan jeg vinne sammenlagt, sier Roar Ljøkelsøy.

Miss i prémieren

Sist vinter tok han sin første v-cupseier, i Sapporo. 6. desember fulgte han opp med seier nummer to i hjemmebakken Granåsen.

- Testresultatene er blitt mye bedre enn før. Samtidig har jeg god fart på skiene. Jeg er flink til å passe på dem, og glir bra på snøen. Framgangen gir selvtillit, men er ingen garanti for at det ikke kommer en bom innimellom. Andrehoppet mitt i v-cuppremieren i Kuusamo var en skikkelig miss. Likevel ble jeg nummer ti, sier Roar Ljøkelsøy.

Konsentrert

Etter hoppuka sist vinter skrev Dagbladet hvordan landslagskapteinen fra Orkdal IL/Trønderhopp skulle bli en vinner. Etter ti år på landslaget, jaktet han fortsatt sin første v-cupseier. I sitt 199. forsøk lyktes han endelig, i Sapporo 25.januar i år.

- For å vinne, må alle bevegelsene gå automatisk. Roar har en positiv utvikling på kraft, og er blitt flinkere til å utnytte muskulaturen. Nå slipper han seg løs, og frigjør kreftene. Samtidig er han konsentert og fokusert på alt han gjør, og like nøye om han bare skal hoppe tre hekker, sier assisterende landslagstrener Geir Ole Berdahl.

Bedre rustet

Han følger opp Ljøkelsøy på hjemmebane i Trondheim, og ser tydelig at landslagskapteinen er mye bedre rustet nå enn foran siste vinters hoppuke. Da ble Ljøkelsøy sjettemann sammenlagt, etter å ha blitt nummer seks i Oberstdorf, fire i Garmisch, sju i Innsbruck og 15 i Bischofshofen hvor Bjørn Einar Romøren vant.

- Jeg har aldri hoppet på et bedre landslag. Alle har kapasitet til å vinne. Nå gjelder det å være nøye, passe på teknikken og håpe på værgudene, sier Roar Ljøkelsøy.

NOE PÅ GANG: Roar Ljøkelsøy er optimistist foran årets hoppuke. Ender han øverst på pallen?