STOR: Adebayo Akinfenwa (32) tar et grepa tak på skuldrene til Chelsea-spiller Kurt Zouma. José Mourinhos menn vant til slutt treningskampen 3-1, etter at Wimbledon hadde ledet tidlig. Foro: Jed Leicester / Action Images / NTB Scanpix
STOR: Adebayo Akinfenwa (32) tar et grepa tak på skuldrene til Chelsea-spiller Kurt Zouma. José Mourinhos menn vant til slutt treningskampen 3-1, etter at Wimbledon hadde ledet tidlig. Foro: Jed Leicester / Action Images / NTB ScanpixVis mer

Verdens sterkeste fotballspiller elsker å være størst på banen

Men han er mer enn bare muskler.

(Dagbladet): Adebayo Akinfenwa (32) er ingen hvem-som-helst. Engelskmannen er nemlig regnet som verdens sterkeste fotballspiller. Han rager 180 centimeter over bakken. Det er like mange centimetere som han tar kilo i benkpress. Han veier 100 kilo - mesteparten i muskler. 

- Jeg elsker å være den største på banen. Jeg vil ikke se på de andre spillerne og tenke at de har større armer enn meg, sier han ifølge Telegraph

Akinfenwa har, til tross for (eller kanskje takket være?) størrelsen, vært en målsnik på tredje og fjerde nivå i England gjennom hele sin karriere. Før sesongen signerte han for AFC Wimbledon i League Two. Nylig møtte «The Dons» Chelsea til treningskamp - og da skal Akinfenwa ha vært en konstant trussel for José Mourinhos menn.

Den storvokste 32-åringen har vært en klubbnomade - Wimbledon er hans ellevte arbeidsgiver. Sist sesong scoret han ti mål for Gillingham i League One. 

Ble brydd Men det naturligvis ikke fotballferdighetene som gjør at Akinfenwa får mer oppmerksomhet enn den gjengse sliteren nedover i det engelske divisjonssystemet.

- Han er en ganske god spiller. Ikke spesielt hurtig, men med bra touch og gode målscorerferdigheter. Også er han jo råsterk - fysikken er hans store fortrinn, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad, som følger mye med på lavere divisjoner i England. 

Spissen selv legger ikke skjul på at han er glad i å trene tung styrke, og bryr seg ikke når trenere sier at han kanskje burde bruke mindre tid på treningsstudio.

- Tidligere ble jeg brydd hvis noen snakket om størrelsen min, men etter hvert har jeg lært meg å sette pris på at jeg skiller meg ut i mengden. Etter at jeg ble kåret til den sterkeste fotballspilleren i verden, har jeg fått varm mottakelse nesten uansett hvor jeg er, sier Akinfenwa ifølge Telegraph.

Klesgründer Her kan det være på sin plass å skyte inn at det på ingen måte er noen offisiell kåring det er snakk om. Tittelen fikk Wimbledon-spilleren da EA Sports slapp fotballspillet FIFA 14 i fjor høst. Spillprodusenten hadde gikk Akinfenwa 98 av 99 mulige ferdighetspoeng i styrke - mest av alle på hele spillet. 

- Å bli anerkjent som den beste i verden på noe, uansett hva, er en stor prestasjon, sa den daværende Gillingham-spilleren ifølge Daily Mail da spillet kom ut.  

Kraftpluggen har selvsagt spilt spillet mye, og etterhvert har han skjønt at styrke ikke er alt.

- Jeg har spurt produsentene om de ikke kunne gjøre meg litt raskere. Men man kan ikke få alt her i verden. Jeg har alltid vært tettbygd, brødrene min har den samme fasongen. Vi har gode gener, sier han. 

Kasper Wikestad synes det er morsomt med typer som Akinfenwa, spillere som bare er seg selv og lykkes med det. 

- Han er en kultfigur med et utseende man vanligvis ikke ser på et profesjonelt nivå. Uten sammenligning forøvrig, så var for eksempel Abel Xavier og Taribo West eksempler på det samme. Det finnes også andre med store kropper i den samme ligaen, blant annet midtstopper Steve McNulty i Luton, men han er bare dvask og utrent, der Akinfenwa har muskler. Det skal bli en artig duell, sier Wikestad. 

SKILTE SEG UT: Portugisiske Abel Xavier stilte ofte med oppsiktsvekkende hår- og skjeggfrisyrer. Foto: AFP PHOTO DDP/KAI-UWE KNOTH/NTB Scanpix
SKILTE SEG UT: Portugisiske Abel Xavier stilte ofte med oppsiktsvekkende hår- og skjeggfrisyrer. Foto: AFP PHOTO DDP/KAI-UWE KNOTH/NTB Scanpix Vis mer

I kraft av å være en som skiller seg ut rent kroppslig, ønsker Wimbledon-spissen å gå foran som et godt forbilde for barn og unge. Han driver et eget klesmerke, BMO (BeastModeOn), som har som mål å utfordre samfunnets begrensninger.

- Bare fordi noen sier at du ikke kan, betyr ikke du ikke kommer til å lykkes. At andre tviler på deg, har ingenting å si for din framtid, heter det på nettsidene til BMO

Ingen «one-trick-pony» Folk flest regner nok tredje nivå i England som en fysisk liga. I så tilfelle passer Akinfenwa godt inn - og det er han fullstendig klar over selv. Så får det bare være at han blir forsøkt stoppet med ulovlige midler. 

- Jeg har spilt mot de fleste forsvarsspillerne i ligaen nå, så de kjenner meg godt nok til å ta sine forholdsregler. Men det hender at unggutter prøver å gå i skulder-mot-skulder-duell med meg. De må gjerne prøve, men de kommer ikke til å gå seirende ut av duellen, sier Akinfenwa ifølge Telegraph. 

Men selv om han har en klar styrke (bokstavelig talt), er Wimbledon-angriperen klar på at han kan mer enn å vinne dueller. 

- Om jeg ikke kunne spille fotball, hadde jeg ikke hatt den karrieren jeg har hatt. Jeg er mer enn en svær fyr på topp. Jeg har scoret massevis av mål, og jeg er alltid stolt når jeg serverer målgivende pasninger. 

AFC Wimbledon serieåpner hjemme mot Shrewsbury førstkommende lørdag, men trolig enda viktigere blir ligacupkampen mot erkerival MK Dons neste uke. 

- Å gå forbi MK Dons i divisjonssystemet er Wimbledons store drøm, men det hadde ikke skadet å slå dem ut av ligacupen først, sier Kasper Wikestad.

HEI SVEIS: Nigerianske Taribo West ble kjent for sine kledelig fletter på toppen av hodet. Foto: AP Photo/Ferdinand Ostrop/NTB Scanpix
HEI SVEIS: Nigerianske Taribo West ble kjent for sine kledelig fletter på toppen av hodet. Foto: AP Photo/Ferdinand Ostrop/NTB Scanpix Vis mer