VANT: Pål Trøan Aune vant sprinten i Aure foran Eirik Brandsdal og Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
VANT: Pål Trøan Aune vant sprinten i Aure foran Eirik Brandsdal og Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Øyvind Godø / DagbladetVis mer

Pål Trøan Aune vant sprinten i Aure

«Verdens største skiløper» fascinerer utenlandske profiler: - Pål er som Usain Bolt

Med 195 centimeter og 93 kilo så Pål Trøan Aune meget sterk ut da han trente sammen med Johannes Høsflot Klæbo i fjor høst. Så gikk alt galt for Aune. I dag slo han kraftig tilbake i Aure.

AURE (Dagbladet): Best i prologen, best gjennom hele dagen og øverst på seierspallen til slutt.

Pål Trøan Aune (25) er en av verdens høyeste langrennsløpere på toppnivå etter at Jesper Modin la opp og trolig den aller største og tyngste i verdenscupsirkuset. Selv ikke Len Valjas kan vise til 93 kilo.

Den trønderske kraftpluggen med den store rekkevidden og kjempekreftene fascinerer utenlandske profiler som Calle Halfvarsson og Maurice Manificat.

- Aune var sterkest i prologen og rå gjennom hele dagen. Og ikke minst er han veldig høyt, sier Halfvarsson til Dagbladet og smiler.

- Som Jesper Modin?

- Haha, ja, han minner litt om Jesper. Det kan være en fordel. Aune er litt som Usain Bolt. Hvis du klarer å utnytte fysikken og høyden, kan det gå ekstremt raskt, mener svensken, som kom for sent til start, men fikk en ny sjanse og tok seg til slutt helt til finalen.

Manificat: - Han tar ett steg når vi tar to

Det gjorde ikke kapasitetskongen Maurice Manificat. Den franske profilen fikk i stedet studere seiersherren Aune fra sidelinjen og la seg imponere over en ny spennende norsk langrennsløper.

- Norge får opp nye menn hele tiden. Det er det som gjør dere unike. Klæbo kom i fjor. Nå kommer denne tometersmannen. Han tar jo ett steg når vi andre tar to steg, sier Manificat til Dagbladet og ler.

TUNG REISE: Endelig er Pål Trøan Aune tilbake der han vil være. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
TUNG REISE: Endelig er Pål Trøan Aune tilbake der han vil være. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Også Niklas Dyrhaug har stor tro på Aune og hans potensial i sprinter.

- Pål har et enormt potensial. Hvis skuldra hans fungerer som før fallet, har han alt som skal til for å kjempe i verdenstoppen i sprint, sier Dyrhaug til Dagbladet.

- Han har enorm rekkevidde. Pål har ekstremt mye i seg. Jeg har veldig troa på ham. Pål er verdens høyeste og sterkeste skiløper, sier han og smiler bredt.

Den tunge reisen

Pål Trøan Aunes knallsterke sprintseier i Toppidrettsveka - med store deler av verdenseliten til stede - betydde enda litt mer enn da han triumferte like foran Petter Northug og Emil Iversen i fjor.

I år var denne duoen sjanseløs, mens Johannes Høsflot Klæbo og Eirik Brandsdal ga kraftpluggen kamp helt inn til døra. Men ingen kunne tukte Aure, som fikk en herlig revansje fra forrige sesongs mareritt.

Det så lovende ut gjennom høsten da han trente regelmessig med Johannes Høsflot Klæbo, men duoens karrierer utviklet seg i to vidt forskjellige retninger i 2016/17-sesongen.

Klæbo gikk rett inn i verdenseliten på rekordfart og vant sprintverdenscupen sammenlagt og VM-medalje på første forsøk, mens Aune måtte operere etter et brudd i skuldra og fikk sesongen ødelagt.

Nå er han klar for revansje og å kjempe om topplasseringer i verdenscupen. Dagens seier var akkurat den bekreftelsen han trengte.

OVERRASKET: Linn Sömskar tok en overraskende seier foran Kathrine Harsem og Heidi Weng i kvinneklassen. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
OVERRASKET: Linn Sömskar tok en overraskende seier foran Kathrine Harsem og Heidi Weng i kvinneklassen. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Det er ekstra deilig å vinne nå, etter den tøffe fjorårssesongen med operasjon uka før åpningen på Beitostølen. Det er deilig å vise at jeg er tilbake der jeg vil være, sier Aune til Dagbladet.

- Er det i år du får ditt store gjennombrudd i verdenscupen?

- Jeg håper og tror at jeg kan klare det. Det er målet å ta steget helt opp. Jeg har vært nr. 9 i en prolog i Stockholm på snø. Det klarer man ikke uten å ha noe i seg.

- Har samme legger som Bolt

Aune sier følgende om Halfvarssons Usain Bolt-sammenligning:

- Hehe, Usain Bolt er motivasjon. Fysioterapeuten min sier faktisk at leggene mine er som Bolt sine. Jeg får ta med meg det, forteller 25-åringen.

- Manificat sier du tar to steg når de andre tar ett. Er det en styrke?

- Det er helt sikkert riktig. Jeg vil tro at det kan være en fordel om jeg klarer å utnytte det, sier Aune.

- Jesper Modin var høy og ekstremt god, men det er ikke så mange som er på den høyen. Jeg må utnytte det jeg er god på. Opp en alpinbakke i Tour de Ski har jeg derimot ingenting å gjøre.

Klæbo: - Det er utrolig synd

Sprintener Johannes Høsflot Klæbo var den som var nærmest Aune på dagens rulleskisprint i Aure. Han unner 25-åringen seieren.

- Det er verdenscupklasse på det som skjer her i Toppidrettsveka. Jeg unner Pål denne seieren. Vi trente mye sammen i fjor høst. Han slet med et brudd i fjor, som ødela for ham, sier Klæbo til Dagbladet.

- Det er utrolig synd, men nå viser Pål at han er tilbake og hevder seg i en nesten ren stakesprint hvor det er stor belastning på skuldrene. Det er utrolig imponerende, fortsetter langrennsesset.

Klæbo hyller Trøan Aune.

- Pål er en utrolig bra fyr og en bra utøver. Jeg håper han tar steg og får prøve seg i verdenscup. Hvis han gjør ting riktig, tror jeg han klar det. I enkelte løyper har han en fordel med høyden sin, i andre løyper er det annerledes.

Svensk overraskelse slo Weng

I dameklassen vant svenske Linn Sömskar noe overraskende den innledende sprinten i Toppidrettsveka. Som vanlig var Kathrine Harsem og Heidi Weng på pallen med henholdsvis 2. og 3. plass, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen fulgte like bak der igjen.

Etter målgang klarte ikke Sömskar å slutte å smile.

- Det var utrolig gøy. Jeg har konkurrert mye gjennom sommeren, som kanskje forklarer litt hvorfor jeg er så bra nå, sier den svenske vinneren til Dagbladet.

- Når jeg står på startstrek prøver jeg å stenge ute hvem jeg konkurrerer mot, men når det synker inn er det helt rått å slå jenter som Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Det er litt uvirkelig.

- Vi får håpe vi klarer å slå de norske jentene til vinteren også. Det er det som er målet, og vi jobber veldig godt sammen som gruppe, forteller den svenske vinneren.

Positiv Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok med seg mye positivt fra dagens sprint i Aure, selv om hun havnet rett utenfor pallen.

- Det føltes kanskje bedre ut enn det så ut som. Jeg fikser ikke diagonalgang på rulleski, men stakingen sitter skikkelig bra. Det er det jeg har jobbet mest med, og det er kanskje det som er det viktigste å få på plass før OL, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Jeg visste at jeg er dårlig i diagonalgang på rulleski. Alt annet tar jeg med meg som positivt. I staking må jeg bruke den lengden og tyngden jeg har. Jeg er en av de tyngste løperne i feltet og må prøve å utnytte de musklene, sier Heming-jenta.