Verdens villeste målvakt

Paraguays keeper Jose Luis Chilavert (31) er verdens mestscorende landslagskeeper. Han har alt som kreves for å bli superstjerne i VM. Men han mangler det aller viktigste: Et godt lag å spille på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Chilavert er straffe- og frisparkeksekutør, kaptein, motivator og selvutnevnt talsmann for landslaget. Sterke meninger som han hemningsløst deler med offentligheten overskygger ofte det faktum at han er en glimrende målvakt.

Men han benytter også enhver anledning til å minne om akkurat det:

- Jeg er verdens beste keeper, sier han.

Og blir faktisk støttet av mange. Med en svær og truende fremtoning - helst med en diger bulldog på den svarte keeperdrakta - har han en egen evne til å psyke ut motstanderne.

I Copa America i fjor møtte Paraguay Brasil. Ronaldo ble felt innenfor 16-meteren og fikk straffe. Da buldret og bråkte Chilavert så lenge at Ronaldo mistet konsentrasjonen og skjøt løst rett på den eksentriske keeperen. Chilavert gjorde selvfølgelig et stort poeng av å feire redningen opp i trynet på Ronaldo.

- Middelmådig

Paraguays tredje VM-kvalifiseringskamp var den vanskelige bortekampen mot Argentina i september 1996. Chilavert spiller til daglig i den argentinsk ligaen, og var sterkt følelsmessig engasjert. Før kampen sa han:

- German Burgos (Argentinas keeper) er middelmådig. Hvis jeg får sjansen, skal jeg score et mål for å hjelpe landet mitt i denne viktige kampen.

Og sjansen bød seg: Paraguay fikk frispark like utenfor 16-meteren på stillingen 1-0 til Argentina, og Chilavert stormet over hele banen og bort til ballen. Burgos var sjanseløs på skuddet og Paraguay tok mirakuløst ett poeng i Buenos Aires.

German Burgos spilte sin siste landslagskamp den kvelden.

Det hører også med til historien at Chilavert scoret et frisparkmål på samme Burgos i argentinsk 1. divison tidligere det året. Men da fra 60 meters hold.

- Burgos må lære å konsentrere seg, sa Chilavert.

En annen rivaliserende keeper ble sammenlignet med en Fiat Uno, mens Chilavert beskrev seg selv som en Mercedes. Media ville ha ham til å stille opp i et dobbeltintervju sammen med Fiat'en, men han nektet å stille opp sammen med en «nobody».

Smittsom selvtillit

For et landslag uten midtbanespillere og spisser i det internasjonal toppsjiktet, er det nyttig med en keeper som scorer mål. Men Chilavert er enda mer betydningsfull som motivator. Den enorme selvtilliten og fryktløsheten smitter over på lagkameratene.

Da Chilavert fikk karantene midt i kvalifiseringen, tapte laget tre av de fire kampene han ikke spilte. Men grunnlaget var allerede lagt, og Paraguay endte på andreplass i den søramerikanske kvalifiseringen, kun slått av Argentina.

Ny karantene ble det tidligere i år, da Chilavert ville blande seg inn i laguttaket. 38 år gamle Julio Cesar Romero, stjerne på Paraguays VM-lag i 1986, ble tatt ut til to treningskamper med landslaget.

Chilavert raste, og mente uttaket var politisk begrunnet, og nektet og spille sammen med veteranen. Romero støtter regjeringspartiets kandidat i valget denne måneden.

- Spiller Romero i VM, blir jeg ikke med, sa Chilavert.

- Chilavert er ingen gud, svarte Romero.

Det var der Romero misforsto. Han spilte de kampene han var tatt ut til - uten Chilavert på laget - men har siden ikke hørt noe fra landslaget.

Paraguay har ikke råd til å reise til Frankrike uten Jose Luis Chilavert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer