Verdens vinterkonger

I vinter er det ingen skiløpere i verden som vinner mer enn Bjørndalen og lagkameratene. Det viser en gjennomgang av samtlige resultater i verdenscupene til nå.

Vintersesongen er godt og vel halvveis. Dagbladet har gått gjennom alle resultater i verdenscupen til nå for skiidrettene.

Ole Einar Bjørndalen og lagkameratene står oftest øverst på pallen. Og det gjelder faktisk uansett nasjon, for enhver skiidrett.

Med ni seirer på 15 renn (60 prosent) er de norske guttas seiersprosent helt suveren. Tar vi bort de tre stafettene, kommer de ut med åtte av 12 seirer (66,1 prosent). Bare fra rennene i Osrblie i desember dro de hjem uten førsteplasser. Og da var Ole Einar Bjørndalen - som har fem individuelle seirer - sjuk!

Tysklands kombinertlag kommer nærmest med Ronny Ackermanns fem seirer på ti renn (50 prosent). Men formkurven hans har gått motsatt vei av skiskytterguttas...

Også de norske skihopperne imponerer stort med seiersprosent på 46,1 prosent (seks av 13 mulige seirer).

- Dette er veldig hyggelige tall, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Har jobbet hardt

- Skiskyting i Norge var nede i en bølgedal etter Lillehammer-OL. Da tok de tak i det treningsmessige. Dessuten har de kulturbærere som Bjørndalen og Hanevold som definerer standarden. Nå har de unggutter som Berger og Eckhoff som er villige til å gjøre den nødvendige jobben. Tungt arbeid betaler seg alltid, sier Stensbøl.

For også når det gjelder bredden i toppen, er skiskyttergutta blant de beste.

Riktignok taper de knepent for Østerrrikes alpintherrer når det gjelder 1., 2. og 3. plasser sammenlagt. Bjørndalen & co har 20 turer på pallen av 45 mulige (44,4 prosent) Hermann Maier & co har 26 pallplasser av 57 mulige (45,6 prosent). Men unntatt stafettene, kommer skiskyttergutta ut med 18 av 36 pallplasser (50 prosent). Og er dermed best her også. Og førsteplasser har Østerrikes alpintherrer bare seks av på 19 renn (31,6). Østerrikes kvinnelag i alpint følger hakk i hæl med 26 av 60 mulige pallplasser (43,3 prosent). De har sju seirer på 21 renn (35 prosent).

Flere gode

Analysen av de norske utøvernes resultater viser at skiskytterne og skihopperne er i en klasse for seg. Men også andre hevder seg godt internasjonalt. Kari Traas to seirer på fem renn gir god prosent, men er et tynt grunnlag. De norske langrennsjentene er råsterke - så lenge stafetter og lagsprint inkluderes. Men individuelt kommer tapet av Bente Skari tydelig fram. Langrennsgutta er langt jevnere. Liv Grete Skjelbreid Poirée holder skiskytterjentene høyt på lista.

- Men det er ingen grunn til å ta av. Det er mye igjen av sesongen, og jeg ser helt klart områder der vi har langt igjen, for eksempel langrenn fristil, sier Stensbøl.

NORSK TRIO PÅ TOPP: Ole Einar Bjørndalen på toppen av podiet etter nok en vanvittig suveren norsk dag. Han flankeres av Lars Berger (t.v.), som hadde vunnet hvis han hadde skutt feilfritt på siste stående, og Halvard Hanevold - som vant lørdag og dermed gikk først i går.