<strong>SUVEREN:</strong> Therese Johaug imponerer en hel langrennsverden. Samtidig tar hun et lite oppgjør med Martin Johnsrud Sundbys kritikere. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
SUVEREN: Therese Johaug imponerer en hel langrennsverden. Samtidig tar hun et lite oppgjør med Martin Johnsrud Sundbys kritikere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Verdenselitens splittende dom over Sundby og hyllest av Johaug: - Sykt og trist

Sveitsiske Dario Cologna, tyske Nicole Fessel og finske Matti Heikkinen og Kerttu Niskanen deler sine tanker om Sundby-saken. Therese Johaug tar landsmannen i forsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LYSEBOTN (Dagbladet): Heidi Weng tok av seg hatten, før resten av langrennseliten bøyde seg i støvet etter Therese Johaugs maktdemonstasjon i Lysebotn Opp.

Spektakulær natur, trolsk stemning og et yrende folkeliv med Tour de France-stemning i serpentinersvingene opp Lysebotn, fanget dagens idrettsøyeblikk akkurat som det fortjente.

Verdens beste langrennsløpere og skiskyttere viste stor idrett opp denne monsterbakken, som er enda tyngre enn den avsluttende Alpe Cermis-bakken i Tour de Ski. Skiskytterstjerner som Marie Dorin Habert og Dorothea Wierer kunne ingenting gjøre med de norske langrennsjentene.

Aller sterkest var Johaug, naturligvis, i denne kraftanstrengelsen. Med tiden 33.03 vant hun i utklassingsstil nesten to minutter foran Weng (34.58) og tyske Nicole Fessel (36.44). Jentene ga hverandre klemmer, og stemningen mellom løperne, på tvers av nasjonene og idrettene, var særdeles god.

Det var tilfellet i hvert fram til Martin Johnsrud Sundby-tematikken kom på bordet. Da ble smilende mindre fremtredende.

<strong>KRITISK VINNER:</strong> Matti Heikkinen, som vant Lysebotn Opp i dag, er tydelig på at det ikke finnes noen unnskyldninger for å bryte regelverket. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
KRITISK VINNER: Matti Heikkinen, som vant Lysebotn Opp i dag, er tydelig på at det ikke finnes noen unnskyldninger for å bryte regelverket. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg er redd for å si noe feil eller noe som kan få konsekvenser, sier tyske Nicole Fessel, som ble beste ikke-norske på tredjeplass opp Lysebotn, til Dagbladet.

Niskanen: - Trist sak

Finnen Kerttu Niskanen fulgte imidlertid opp kritikken som flere av hennes landsmenn tidligere har forfektet mot Sundby og Norges Skiforbund.

- Det menes mye om saken i Finland. Det er en trist sak, men jeg tror ikke Sundby eller andre nordmenn blir buet ut i VM i Lahti. Det er ingen generell mistanke mot at Norge er så gode. Den norske suksessen anerkjennes fullt og helt, men akkurat i denne enkeltsaken er det mange delte meninger, sier Niskanen til Dagbladet.

Johnsrud Sundby: - Det oppleves som urimelig

Sami Jahojärvi fortalte Dagbladet forrige uke at han har astma og at han ikke har noen betenkeligheter med antallet norske langrennsløpere som har fått påvist sykdommen. Niskanen er enig i det.

- Jeg har ikke astma, men det er helt normalt også i Finland. Sami og flere andre har det, bekrefter Niskanen.

Matti Heikkinen vant herreklassen i Lysebotn Opp. Han kommer med et lite stkk til Sundby.

<strong>UTSLITT:</strong> Therese Johaug var så sliten etter seieren i Lysebotn Opp, men reiste seg raskt.   Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
UTSLITT: Therese Johaug var så sliten etter seieren i Lysebotn Opp, men reiste seg raskt. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste aspektet her er at vi har klare regler. De må følges. Utover det vil jeg ikke si så mye. Det er ikke min oppgave å dømme andre, sier Heikkinen til Dagbladet.

- Jeg tror ikke Sundby blir upopulær i VM i Lahti, men vi får se.

Oppgitt Johaug

Johaug synes det er en uting å sende anklager i hytt og vær, slik blant annet Aino-Kaisa Saarinen har gjort mot Sundby. Saarinen sammenlignet Norge med dopingverstingen Russland og var nådeløs i kritikken mot den norske leiren.

- Jeg synes ikke man skal slenge dritt til andre. Det gjør i hvert fall ikke jeg. Jeg vil ikke bidra til å lage dårlig stemning. Alle som står på startstrek er rene i mitt hode. Jeg har ingen mistanker, forteller Johaug.

Den tyske leiren med Fessel i spissen, som ble nr. 3 og beste ikke-norske i Lysebotn Opp, støtter de norske langrennsløperne.

- Jeg har ingen mistenkeligheter mot Sundby eller andre norske langrennsløpere. De er gode fordi de trener så bra og har et veldig bra miljø, tror Fessel.

Cologna føler med Sundby

Dario Cologna, som er den nye vinneren av verdenscupen sammenlagt i 2014/15 etter Sundby-dommen, sier følgende til Dagbladet om saken:

<strong>IMPONERT:</strong> Heidi Weng deler ut ros til Therese Johaug.   Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
IMPONERT: Heidi Weng deler ut ros til Therese Johaug. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke på denne måten jeg vil vinne verdenscupen. Saken er litt trist, ikke minst for Martins del. Jeg føler med ham, for det er ingen vanlig dopingsak. Samtidig skal ikke slikt skje, og det blir ekstra oppmerksomhet rundt det når det skjer med verdenseneren de siste årene, sier Cologna til Dagbladet.

Fessel er enig med Johaug i at man ikke bør klandre andre uten fakta på bordet og heller fokuserer på det positive. Den tyske stjerna hyller både arrangementet og Johaug.

- Jeg er veldig fornøyd med 3. plass her. Jeg hadde en god dag, og det var en veldig god økt i flotte omgivelser. Norge er et vakkert land med flotte og sterke jenter. Spesielt Therese er helt rå, ikke minst i motbakker.

- Er det mulig å slå henne?

- Nei, i motbakker er hun uslåelig.

- Det finnes ikke et ørlite håp?

- Haha, jo, man må jo håpe. Men jeg er veldig fornøyd med 3. plassen min og må nok ha en lettere løype om jeg skal klare å slå Therese, forteller Fessel.

Tysk, finsk og norsk hyllest av Johaug

Også Niskanen roser Johaug.

<strong>NÆRMEST:</strong> Heidi Weng ga Therese Johaug mest konkurranse opp Lysebotn, men hadde ikke mulighet til å holde følge hele veien.   Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
NÆRMEST: Heidi Weng ga Therese Johaug mest konkurranse opp Lysebotn, men hadde ikke mulighet til å holde følge hele veien. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- De norske jentene er så ekstremt sterke. Det er bare å bøye seg i støvet. Spesielt i motbakker er de helt rå. Therese er en maskin. Det er helt sykt hvor raskt hun går oppover. Det blir tøft å slå de norske i VM, men vi skal gjøre alt hva vi kan for å klare det, sier finnen.

Også Tarjei Bø, nr. 2 i herreklassen, og Heidi Weng, nr. 2 i kvinneklassen, skryter av motbakkedronninga fra Dalsbygda.

- Det Therese gjør i motbakker er veldig imponerende. Jeg er bare glad jeg slo henne, sier Bø.

Weng mener Johaug er uslåelig i motbakker.

Northug slo Weng: - Må dra på ferie for ikke å komme i for god form

- Jeg følte jeg bare gikk i et tempo, verken fort eller sakte. Men det var jo raskt da, bare ikke i forhold til Therese. Hun er helt uslåelig på dette. Hun går jo dobbelt så fort som meg, sier Weng til Dagbladet.

- Nå overdriver du veldig. Du var jo nest best med god margin?

- Jo, det er sant det. Sammenlignet med de andre går jeg jo bra, men Therese er helt ekstrem.

<strong>HYLLES:</strong> Therese Johaug hylles av både norske og utenlandske konkurrenter.   Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
HYLLES: Therese Johaug hylles av både norske og utenlandske konkurrenter. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer