VERDENSKLASSE: Legenden Katrine Lunde stod bedre i mål enn noen gang mot Nederland. Det holder neppe til semifinale, men viser hvor gode Norge egentlig er i denne sporten. FOTO:Vidar Ruud / NTB scanpix.
VERDENSKLASSE: Legenden Katrine Lunde stod bedre i mål enn noen gang mot Nederland. Det holder neppe til semifinale, men viser hvor gode Norge egentlig er i denne sporten. FOTO:Vidar Ruud / NTB scanpix.Vis mer

Norge håndball-EM kvinner 2018

Verdensklasse til liten hjelp: Bra at Norge ryker ut

Nå er det er best for sporten å få en pause fra oss.

DET er mulig vi burde tenke mer på de tusenvis av nordmenn som snart drar til Paris for å se et VM-sluttspill uten Norge, men ærlig talt:

  • For internasjonal håndball er det bra at Norge nå sannsynligvis ryker ut av medaljekampen.

Annerledes går det knapt an å se det etter at vi har vunnet seks av de sju siste Europamesterskapene. I lengden vil jo en slik dominanse tære på interessen for sporten, og det ødelegger mest for de som virkelig bryr seg.

Altså for oss.

I ÅREVIS har det store innslaget av norske sponsorer på gulv, vegger og vant i håndballhaller verden rundt, vært et tydelig tegn på den skjeve interessen for denne idretten. Vel har norsk økonomi vært god i denne perioden, men ikke så god. Det er ingen annen grunn for at de internasjonale arenaene er blitt tapetsert med norsk reklame, enn at vår andel av dette sportsmarkedet har vært kunstig høy.

På den måten trenger kvinnehåndballen forandring. Det hjalp på stemningen rundt de årlige mesterskapene at fjorårets VM endte med fransk seier over Norge i finalen. En medaljekamp i EM helt uten oss, gir muligheten for ytterligere framgang.

Så enkelt er det sett med utenlandske øyne.

OG det er ikke stort verre sett med våre. I hvert fall ikke etter at de to kampene i mellomspillet har vist at semifinalen ryker mer på uvant dårlig konsentrasjon enn et radikalt dårligere nivå.

Gårsdagens kalasseier over Nederland så jo ut som hvilken som helst av lagets utallige gode kamper fra den endeløse rekken av internasjonale suksesser:

  • Nederlenderne ble stoppet fra start ved hjelp av et røft forsvar, Katrine Lunde som strålende målvakt og stort tempo framover.

Typisk nok scoret Norge 9 ganger på kontringer. Flere av dem etter presise lange pasninger fra Lunde. Nederland som fortsatt er bare en kamp unna semifinale, laget ikke et eneste mål i sitt kontraspill.

BEST av alt er den forståelsen spillerne selv viser før dagens avgjørelse. Nå skjønner de at de denne gangen rotet det til for seg selv. Ingen flere bortforklaringer, ikke noe mer sutring. Det er det beste grunnlaget for å slå tilbake.

Norsk kvinnehåndball har mer enn nok av ressurser til å klare det. I årevis har rekrutteringen vært glimrende på grunn av jobbingen i alle klubbene landet rundt. Det synes på landslaget. Gode juniorårganger gir stadig nye stjernespillere.

I dette mesterskapet har kantspilleren Malin Aune (23) fått sitt store gjennombrudd sammen med bare 19 år gamle Henny Reistad. Muligens vil Thorir Hergeirsson og trenerteamet hans i gjennomgangen av EM konkludere med at de var for forsiktige i bruken av nettopp Reistad.

Med denne tenåringen på banen sammen med Veronica Kristiansen og Stine Bredal Oftedal, var Norge overlegne i spilltempo. Det skjedde igjen mot Nederland i en førsteomgang av høy kvalitet.

Men da var det altså sannsynligvis for seint.

DET motsatte skjer bare hvis Norge slår Spania i ettermiddag, og de resterende kampene i gruppa ender slik:

  • Alternativ 1: Ungarn slår Romania med minst tre mål og Nederland tar poeng fra Tyskland. Da ender Ungarn, Romania og Norge alle med 6 poeng, men Norge har best målforskjell.
  • Alternativ 2: Ungarn slår Romania og Tyskland slår Nederland. Da står fem lag med likt antall poeng, og intern målforskjell blir avgjørende. I dette regnestykket strykes Norges mål i kampen mot Spania.

Men egentlig betyr det mest at EM for en gang skyld ender uten medalje til Norge. Det gir sporten en nødvendig pause fra oss.

KANSKJE hjelper denne pausen også til at vi selv verdsetter håndballjentenes enestående rekke av medaljer. Denne adventstradisjonen består ikke bare i det å møte opp til mesterskap. Nivået er høyere enn som så. Med noen skader og en aning dårlig konsentrasjon, er det plutselig over selv for ett av turneringens aller beste lag.

Framgangen for norsk kvinnehåndball fortsetter uansett. Vipers fra Kristiansand har overtatt Larviks viktige jobb som et hjemlig basert topplag, de andre landslagsspillerne er helst i gode utelandske profflag og trenersituasjonen er allerede avklart.

For landslagssjef Thorir Hergeirsson får fortsette så lenge han vil. Det ble avklart under VM mens Norge fortsatt sleit. Noe annet vil vært rart etter all denne suksessen. Det er tross alt dette langsiktige arbeidet som har lagt grunnlaget for alle disse jubelårene.

Da tåler vi mer enn noen andre litt tilfeldig motgang.