Håndball-VM: Norge - Frankrike.

Verdensmester: - Fra mareritt til drøm

Søndagens VM-finale var en duell mellom to av håndballens store giganter. Etter en ellevill snuoperasjon er Norge verdensmestere.

GULL: Norge er verdensmestere etter et nervepirrende oppgjør. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
GULL: Norge er verdensmestere etter et nervepirrende oppgjør. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frankrike - Norge 22-29 (16-12)

GRANOLLERS/OSLO (Dagbladet): På de fem siste åra har Frankrike sikret gull i OL, EM og VM, mens Norge hadde to EM-triumfer å vise til. Nå kan Norge legge til et VM-gull etter den strålende snuoperasjonen.

Det var riktignok Frankrike som startet oppgjøret best og dominerte helt første omgang. Det resulterte i 16-12 ledelse til pause. I andre omgang viste Thorir Hergeirssons utvalgte klasse og etter fem minutter spill var kampen snudd.

- Snakk om å snu kampbildet totalt. Fra mareritt til drøm, sa Daniel Høglund fra kommentatorboksen.

Silje Solberg briljerte i buret og det norske angrepet kjørte over Frankrike. Spesielt Henny Reistad, Kari Brattset Dale, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk tok ansvar da det gjaldt som mest.

Dermed er Norge verdensmestere etter 22-29 seier!

- Det var rått å være ut på der til tider. Ekstra deilig å vinne på en sånn måte. Det var fantastisk rett og slett, sier Nora Mørk til Dagbladet.

- Det har kanskje vært det vanskeligste mesterskapet etter jeg tok over. Så jeg er veldig stolt av laget nå, sier landslagssjef Thorir Hergeirssons etter triumfen.

SEIER: Nora Mørk forteller om den spesielle finalen som sikret Norge VM-gull. Reporter: Melina Pambou Sundfør Vis mer

- Rakner fullstendig

Alicia Toublanc sendte Frankrike opp i ledelsen i kampens første angrep, men Veronica Kristiansen viste klasse og svarte med en klassescoring.

Norge var ikke effektive i angrep og da kampuret rundet fem minutter hadde håndballjentene bare én nettkjenning. Heldigvis løsnet det heller ikke for Frankrike offensivt og Veronica Kristiansen kunne banke inn 2-2 etter seks minutter.

Estelle Nze Minko og Allison Pineau overlistet Katrine Lunde i det norske buret, og den rutinerte målvakten måtte vente ni minutter på sin første redning.

Halvveis i omgangen var det helt likt takket være to nettkjenninger fra Kari Brattset Dale. Frankrikes strekspiller Paulette Foppa ville ikke være noe dårligere og vartet opp med to scoringer.

Ikke lenge etter fant Estelle Nze Minko, Grace Zaadi og Lucie Granier veien til nettmaskene.

-Nå rakner det fullstendig for håndballjentene. Vi har nesten satt oss i en umulig situasjon, sa kommentator Høglund da Laura Flippes økte ledelsen.

Dermed var den franske ledelsen på hele seks mål. Henny Reistad og Nora Mørk scoret før pause, men Norge lå fortsatt under 16-12.

Forrykende

Norge startet andre omgang strålende i overtall og halverte ledelsen fort. Mørk, Reistad, Oftedal og Dale fant veien til mål og på under tre minutter var det helt likt igjen.

Spesielt Henny Reistad storspilte og hadde fire scoringer på under fem minutter. Nora Mørk hadde for alvor stilt inn skuddarmen og vartet opp med en drømmescoring da Norge økte til en tremålsledelse.

Innbytter Silje Solberg stoppet skudd etter skudd og Hergeirssons keeperbytte var av det geniale slaget. 20 minutter ut i andre omgang hadde Solberg bare sluppet inn fire mål og ledelsen økte gradvis.

- Fantastisk. Det er ikke noe annet å si. Hun legger lista for oss og så henger laget seg på, sa Hergeirsson om keeperen.

Det er i boks. Ingen kan ta dette fra oss nå, sa Gunnar Pettersen da Marit Røsberg Jacobsen økte til 27-21.

Men håndballjentene stoppet ikke der og kan feire VM-triumfen etter 29-22 seier.

GULL: Henny Reistad feirer VM-gull. Foto: AFP
GULL: Henny Reistad feirer VM-gull. Foto: AFP Vis mer

Gråtkvalt

Henny Reistad (22) spilte en stor kamp for Norge og tok sitt første VM-gull.

- Jeg er helt emosjonell, men for en snuoperasjon vi gjør i dag. Det er helt fantastisk, sa Henny Reistad til TV 3 etter kampen.

Hele familien var på plass på tribunen for å støtte 22- åringen.

- Det betyr alt og det var helt fantastisk at de kom ned, fortalte en gråtkvalt Reistad.

Reistad endte til slutt på seks scoringer og hun ble dermed Norges toppscorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer