Formula 1, Max Verstappen:

Verdensmester etter vanvittig drama

Søndagens sesongavslutning i Formel 1 ble en nervepirrende affære. Max Verstappen vippet Lewis Hamilton av tronen og ble ny verdensmester etter dramatisk løp.

Publisert
Sist oppdatert

For første gang siden 1974 hadde to sjåfører helt lik poengsum før siste runde, men nå er det endelig kåret en ny verdensmester.

Det var Lewis Hamilton (Mercedes) og Max Verstappen (Red Bull) som kjempet om den gjeve tittelen i sesongavslutningen. Begge sto med 369,5 poeng, men Verstappen startet løpet fra pole position foran Hamilton etter å ha vunnet lørdagens kvalifisering.

Allerede fra start ble det dramatikk som endte med et lite sammenstøt mellom duellantene. Etter en svak start hadde Verstappen gitt bort ledelsen til Hamilton.

Fire runder før slutt virket det som Hamilton hadde full kontroll, men da krasjet Williams Nicolas Latifi. Dermed kunne Verstappen tette luka til Hamilton med sikkerhetsbilen på banen.

- Jeg tror ikke det er mulig å få en mer spennende avslutning. Det er nesten så jeg ikke tror det er sant. Jeg har kommentert Formel 1 i 25 år og aldri vært med noe så dramatisk, sa V Sport-kommentator Atle Gulbrandsen.

Etter omstarten ga begge førerne alt, men det var Max Verstappen som kunne juble for sin første VM-tittel.

- Det er helt utrolig og jeg kan ikke tro det. Tusen takk til hele laget. Jeg vil bli i dette laget resten av livet, sa Verstappen etter målgang.

- Gratulerer til Max. Vi ga alt, sa Lewis Hamilton.

MESTER: Red Bulls Max Verstappen ble verdensmester. Foto: REUTERS/Hamad I Mohammed
MESTER: Red Bulls Max Verstappen ble verdensmester. Foto: REUTERS/Hamad I Mohammed Vis mer

- Nervepirrende

Fra første sving ble det spenning i søndagens løp. Verstappen mistet ledelsen fra start, og det ble fort et lite sammenstøtet mellom Hamilton og Verstappen.

Mercedes-fører Hamilton ble presset ut av banen, men heldigvis ble verken førere eller bilene skadet.

Da tok Red Bull grep og tok et tidlig pit stop, like etter svarte Hamilton og byttet dekk.

Hamilton skaffet seg en god luke ned til Verstappen, men tapte flere sekunder i duellen mot Verstappens lagkamerat Sergio Pérez.

Etter 37. runder måtte den virtuelle sikkerhetsbilen ut og førerne måtte dermed redusere farten. Årsaken var Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) som måtte bryte løpet. Da svarte Red Bull igjen og satt på nyere dekk enn det Mercedes hadde.

- Er vi i trøbbel nå? spurte Hamilton på teamradioen.

Fire runder før slutt virket det som Hamilton hadde full kontroll, men da krasjet Williams Nicolas Latifi. Dermed kunne Verstappen tette luka opp til Hamilton.

Det ga ny dramatikk mellom Hamilton og Verstappen, men Max fikk maks ut av omstarten og sikret sin første VM-tittel.

- Jeg tror ikke mine egne øyne. Det er som en hollywood-film. Dette er Formel 1 mine damer og herrer. Verdens mest spennende sport, sa Atle Gulbrandsen videre.

Enorm karriere

Mercedes' Lewis Hamilton (36) anses som en av tidenes beste Formel 1-førere.

Sammen med Michael Schumacher tronet han på topp når det kommer til antall mesterskapstitler. Begge sto med sju hver før søndagens løp.

Michael Schumachers legendariske rekord på 91 løpsseire så lenge uslåelig ut, men 11. oktober 2020 tangerte Hamilton rekorden. Før sesongavslutningen hadde briten 103 seire og 181 pallplasseringer.

Hans første kom som kjent i 2008 for McLaren. I 2010 forlot Hamilton McLaren og ble den del av tyske Mercedes. Der fulgte han opp suksessen i 2014 og 2015 med to nye titler.

I 2014 var han 67. poeng foran lagkamerat Nico Rosberg på andreplass og i 2015 havnet Hamilton 59. poeng foran samme mann.

Nå står Hamilton med fire straker titler, og i 2020-sesongen hadde han hele 133. poeng ned til rival Max Verstappen.

2021 sesongen var jevnere enn på lenge og alt var åpent før siste runde, men Hamilton må vente på sin åttende tittel etter Verstappens triumf.

- Den fyren er gal

Duellene og munnhoggeriet mellom F1-stjernene Hamilton og Verstappen har vært i fokus hele sesongen.

Under British Grand Prix på Silverstone for drøye tre uker siden, krasjet Lewis Hamilton inn i Max Verstappen. Krasjet sendte Verstappen inn i veggen med en fart på over 280 km/t og en kraft på 51g.

Verstappen ble sendt på sykehuset, mens Hamilton fikk en tidsstraff på 10 sekunder og fortsatte løpet. Hamilton vant utrolig nok løpet, til tross for tidsstraffen og feiret foran fullsatte tribuner for første gang siden 2019, på grunn av coronaviruset.

At Hamilton valgte å feire, synes Verstappen lite om. Han kalte feiringen for respektløs og usportslig fordi han selv lå på sykehuset.

I september under Italias Grand Prix kjempet stjernene igjen og Verstappen havnet oppå Hamilton. Det sørget for at begge førerne måtte bryte løpet, og forrige helg ble det igjen dramatikk.

I runde 37 havnet superstjernene Verstappen og Hamilton hjul til hjul i sving tre. Da kuttet førstnevnte inn foran Hamilton. Det fikk briten til å reagere over teamradioen. (se høydepunktene ovenfor)

- Den fyren er faen meg gal, sa han.

Da fikk Verstappen beskjed om å slippe Hamilton forbi og bremset betydelig ned. Hamilton prøvde å svinge unna, men kjørte i Verstappen og fikk skader på framvingen. Briten vant til slutt løpet foran rivalen fra Red Bull.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer