Verdensmester fra 2012 trapper ned

- Det neste året vil jeg fokusere på skolen.

EN TID FOR ALT: Oskar Svendsen ble verdensmester i juniorklassen på tempo i 2012. Men han er fremdeles ikke sikker på om det er toppsyklist han har lyst til å bli.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
EN TID FOR ALT: Oskar Svendsen ble verdensmester i juniorklassen på tempo i 2012. Men han er fremdeles ikke sikker på om det er toppsyklist han har lyst til å bli. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

20 år gammel har Oskar Svendsen satt landeveissykkelen i garasjen og forbereder seg til eksamen i årsstudium psykologi ved NTNU i Trondheim.

Tidligere i høst ble rytterstallen til Team Joker offentliggjort, og 20-åringens navn var ikke å finne på listene.

Til procycling.no sier Svendsen at han trapper ned neste år, men at han fortsatt ikke har bestemt seg for om han legger opp som toppsyklist:

- Neste år vil jeg fokusere på skolen, og kanskje i årene etter det og. Men jeg kommer til å holde meg i form med løping, styrke og litt sykling. Det blir kanskje ikke så mye sykling i vinter, men jeg har lyst til å kjøre noen ritt neste år, sier Svendsen til procycling.no.

Verdensmester i 2012 Svendsen kom fra det «store intet» da han ble tempoverdensmester i Valkenburg i 2012.

Han syklet to år på Team Joker, og imponerte blant annet stort under Tour de l´Avenir da han fulgte verdens beste U23-klatrere i de tøffeste bakkene.

• Les også: Oskar Svendsen tar pause fra syklingen

Etter årets nedtur i Avenir, kom det også fram at han har slitt med motivasjonen.

Han ble ikke tatt ut til VM, og procycling.no var første nyhetsmediet som omtalte at han hadde fått fri fra Team Joker på ubestemt tid.

Vil sykle i 2015 I helgen har han blant annet snakket med trener Lars Stensløkken og David Tofthagen i Lillehammer CK.

Det ligger en åpning i at han kan konkurrere for moderklubben neste år.

- Jeg ønsker å satse litt mer på alternative typer ritt. Jeg synes både det er gøy både å sykle og konkurrere, men ettersom treningen ikke er førsteprioritet akkurat nå, lar det seg ikke gjøre som toppidrettsutøver. Da er det ikke riktig å ta en plass i Joker en den type lag. Jeg vet at jeg har et fysisk talent, og om jeg legger ned gode treningsmengder, tror jeg ikke veien tilbake blir så lang hvis jeg selv ønsker å gjøre comeback en dag.
 
Har dialog med Joker Dersom han får motivasjonen tilbake utelukker han ikke et comeback i Gino Van Oudenhoves rekker.

- Jeg har god dialog med Gino, og kommer til å holde kontakten med dem. De synes det er et klokt valg av meg i situasjonen jeg er i nå, sier Svendsen.

- Det er mer riktig å si at du trapper ned enn at du legger opp?
 
- Ja, jeg har ikke lyst til å si at jeg legger opp, men jeg trenger et år hvor jeg har førsteprioritet på noe annet, så får jeg se hvordan jeg står i forhold til toppidretten.

- Hva slags konkurranser kan vi seg det i i løpet av 2015?

- Jeg har lyst til å kjøre noe terreng og landevei. Birkebeinerrittet hadde vært gøy, og kanskje NM som hjelperytter for Lillehammer CK. Jeg har også lyst til å prøve maratongrenen i terrengsykling.

Fokus mot eksamen Det er november og det drar seg mot første eksamensperiode i Trondheim.

En stor forskjell for Svensen er at han nå ikke er nødt til å holde seg i gang på treningssykkelen.

Han har mye mer frihet og velger selv hva han vil benytte tiden på.

- Det er mye å gjøre på skolen i denne perioden, men jeg trives veldig godt. Det er fint å bo med kompiser og å ha flyttet hjemmefra. Jeg har frihet til å tenke i litt andre baner. Som toppidrettsutøver følte jeg etter hvert at treningen ble en forpliktelse. Nå trener jeg etter egen interesse og fordi det er gøy. Jeg driver med mye alternativ trening.

- Savner du toppidretten etter å ha fått det litt på avstand?

- Man savner en del aspekter ved det. De årene jeg har hatt fram til nå, med hard satsing, har vært helt supre. Jeg har opplevd masse, og er takknemlig for at jeg har fått lov til det. Jeg har fått utrolig mange muligheter. Det har vært helt topp.

- Og du er selvsagt klar over at svært mange hadde ofret veldig mye for sjansene du har fått?

- Ja, jeg vet at veldig mange gjerne ville hatt mine sjanser. Jeg får høre at det er en gylden mulighet jeg gir fra meg, innser det selv og — men om skal man drive med noe, skal man brenne for det. Man skal synes det er gøy. Nå har jeg lyst til å prioritere noe annet, og så får vi se når det har gått et år eller to igjen, avslutter Svendsen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!