TOMMEL OPP: Verdensmester Lewis Hamilton (t.h) kapret beste startposisjon for femte gang på seks VM-løp denne sesongen da han var raskest i Monaco lørdag. Foto: EPA/SRDJAN SUKI
TOMMEL OPP: Verdensmester Lewis Hamilton (t.h) kapret beste startposisjon for femte gang på seks VM-løp denne sesongen da han var raskest i Monaco lørdag. Foto: EPA/SRDJAN SUKIVis mer

Verdensmester Hamilton tilbake i beste startposisjon

Raskest i Monaco.

Verdensmester Lewis Hamilton kapret beste startposisjon for femte gang på seks VM-løp denne sesongen da han var raskest i Monaco lørdag.

Men det var aller første gangen han klarte å sikre denne posisjonen i det lille fyrstedømmet ved Middelhavet. Der har briten bare vunnet en eneste gang tidligere, og det var i 2008. Da vant han uten å ha beste startposisjon, og han er fortsatt den siste som har klart det.

Hamilton sparte det beste til slutt lørdag, for det var lagkameraten hans, Nico Rosberg som var raskest i de to første kvalifiseringsrundene, men i den tredje og siste slo Hamilton til.

Dermed fikk han revansj for det forrige løpet i Spania, der Rosberg kjørte fantastisk og fikk starte i pole position, som det heter. Rosberg er forresten ute etter sin tredje strake seier i Monacos gater, der han har vunnet både i 2013 og 2014, men han fikk seg et skudd for baugen lørdag med Hamiltons flotte kjøring.

Mercedes på topp Alt tyder i alle fall på at de to Mercedes-bilene kommer til å være med i teten i løpet søndag, for Mercedes har vært på topp både i treningsrundene og i kvalifiseringene i Monaco.

Rosberg var best i de to første kvalifiseringene lørdag, mens Hamilton dro til så det virkelig luktet svidd gummi i den tredje og avgjørende kvalifiseringen. Han kjørte inn til 1.15,098 og var 0.342 sekund bedre enn Rosberg.

De to ligger også i teten i VM-sammendraget. Der leder regjerende mester Hamilton med 111 poeng, 20 mer enn Rosberg etter at de første fem VM-rundene i år er kjørt.

Sebastian Vettel i Ferrari var den tredje raskeste på asfalten i Monaco lørdag ettermiddag, men det er over 0,7 sekund opp til Hamilton, så Vettel var forholdsvis langt bak.

Skuffende For McLaren ble det en heller skuffende kvalifisering. Fernando Alonso fikk tekniske vanskeligheter og måtte gi seg i den andre kvalifiseringsrunden, mens Jenson Button ikke klarte å kjøre seg inn blant de ti beste. Han endte på 12.-plass. Det vil seg ikke for McLaren-kjørerne.

Heller ikke Williams fikk noen klaff i lørdagens kvalifisering. Valtteri Bottas kom seg ikke gjennom den første kvalifiseringen, mens Felipe Massa måtte melde pass i den andre.

Selve Monaco Grand Prix kjøres søndag i de trange gatene i Monaco. Tusenvis av tilskuere kommer til å følge løpet, som går rundt det berømte casinoet midt i byen.

(NTB)