BRUDD: Verdensmesteren på 100 meter i Doha i fjor, Christian Coleman, risikerer å bli utestengt for brudd på dopingreglene. Foto: AP Photo/Martin Meissner, File
BRUDD: Verdensmesteren på 100 meter i Doha i fjor, Christian Coleman, risikerer å bli utestengt for brudd på dopingreglene. Foto: AP Photo/Martin Meissner, File Vis mer

Verdensmester raser etter doping-brudd

Christian Coleman, verdensmester på 100 meter, har brutt meldeplikten.

Publisert

Sprinteren skriver selv på Twitter at han risikerer utestengelse fra idretten etter å brutt rapporteringsreglene. Coleman skal ha mistet en test 9. desember i fjor og klagen til antidopingsorganisasjonen Athletics Integrity Unit (AIU) har ikke gått gjennom

Bruddet er hans fjerde siden juni 2018, og det tredje de siste tolv månedene. Dermed kan AIU dømme Coleman til opp til to års utestengelse.

Coleman skriver i innlegget at han er uskyldig og at han var ute å handlet julegaver da dopingkontrollørene kom på døren.

- Ikke si at jeg mistet en test hvis du sniker deg opp på døra mi uten at jeg vet det. Banket på mens jeg handlet julegaver fem minutter unna og ikke engang bry seg om å ringe meg, langer Coleman ut på Twitter.

- Jeg var mer enn klar for og tilgjengelig for å bli testet og hvis jeg hadde fått en telefon kunne jeg tatt en test og fortsatt med kvelden min. Jeg ble først gjort klar over at jeg ble forsøkt testet dagen etter, da jeg fikk en feilrapport, fortsetter han.

Verdensmesteren hevder å sitte på kvitteringer som beviser at han var ute på juleshopping og dermed ikke bevisst prøvde å unngå en dopingtest.

- Jeg tror forsøket den 9. desember var et målrettet forsøk på å få meg til å miste en test. Som en utøver og rollemodell, er det mitt ansvar å være åpen og transparent med supporterne og sprintmiljøet. Jeg ville bruke denne plattformen til å dele fakta, skriver han.

Allerede da amerikaneren tok sitt første VM-gull i Qatar i fjor ble det stilt spørsmål rundt hans deltagelse. Det hadde lenge vært uklart om Coleman skulle få delta, da han var anklaget av Det amerikanske antidopingsbyrået (USADA) for å ha brutt meldeplikten sommeren før mesterskapet.

Coleman har aldri testet positivt for doping.

- Jeg har aldri og vil aldri bruke prestasjonsfremmende midler eller dop. Jeg er villig til å ta en dopingtest hver eneste dag for resten av karrieren min for å bevise min uskyld, skriver Coleman.

- Jeg har ingenting å skjule, men det er ikke mulig hvis jeg ikke engang får sjansen.

Under coronapandemien har det vært en utbredd uro for at antidopingarbeidet skal bli lidende når idretten står stille og det har vært vanskelig å teste utøvere.

Kort tid etter at dopingkontrollørene ikke fikk testet Coleman i desember, var de tilbake hos sprintesset.

- To dager senere kom de tilbake for å teste meg og fulgte den normale protokollen og ringte. Da var det selvfølgelig ikke noe problem med testen min. Jeg har blitt testet flere ganger senere, til og med under karantenen. Men selvfølgelig betyr ikke det noe, og det faktum at jeg ikke har tatt doping betyr heller ikke noe, skriver verdensmesteren videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer