VM-finalen: USA slo Nederland

Verdensmestere - kopierte historisk bragd

USA er verdensmestere i fotball for fjerde gang. De slo Nederland 2-0.

<strong>JUBEL:</strong> USAs to største stjerner, Alex Morgan og Megan Rapinoe, feirer lagets første mål mot Nederland. Foto: NTB scanpix
JUBEL: USAs to største stjerner, Alex Morgan og Megan Rapinoe, feirer lagets første mål mot Nederland. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • USA - Nederland 2-0 (0-0)

USA hadde bare tapt én av sine 44 siste kamper, og hadde ingen planer om å forverre den bunnsolide statistikken.

Nederland sto godt imot de amerikanske stjernene, men til slutt måtte de oransje kapitulere. Presset ble etter hvert for stort for europeerne, og to mål på ni minutter i andre omgang brøt sammen det nederlandske kollektivet.

Først satte Megan Rapinoe inn et straffespark. Deretter vartet Rose Lavelle opp med et lekkert soloraid og en påfølgende god avslutning. Det var USAs 26 mål i mesterskapet - mer enn noe annet lag noen sinne har klart i VM.

- Det er utrolig. Alle i gruppa har lagt ned så mye arbeid. Det er surrelistisk, sa Rapinoe om sine følelser etter seieren.

- Hva er det med disse spillerne?

- Vi er gale. Det er det som gjør oss spesielle. Vi gjør alt for å vinne, sa stjernespilleren i et NRK-sendt intervju.

USA er verdensmestere i fotball for fjerde gang. Suverent mest i kvinnefotballens historie. 57,900 så kampen for tribunene, og etter triumfen ble spillerne hyllet av et høylytt publikum.

- Dette er en fantastisk gruppe spillere. Jeg kan ikke takke dem nok. Jeg kan knapt snakke nå, men jeg fikk gratulert spillerne. De har skapt historie, sa den amerikanske treneren, Jill Ellis, etter kampen.

JUBLER: Slik så det ut i den amerikanske hovedstaden da det ble klart at USA slo Nederland i VM-finalen i fotball. Video: CNN w Vis mer

Kopierte Tyskland

USA har alltid hatt en dominant posisjon innen kvinnefotballen, og hadde muligheten til å ta sitt fjerde VM-gull i søndagens finale. Amerikanerne er også regjerende mestere, og kunne kopiere Tysklands bragd fra 2003 og 2007 med å vinne to strake verdensmesterskap.

Nederland er regjerende europamestere, og har stått fram som en av verdens beste kvinnelag de seineste åra. De oransjekledde har derimot ingen stolt VM-historie å vise til, og hadde aldri spilt semifinale eller finale før i årets mesterskap. Søndag var det 45 minutter på dagen siden landets herrelag også spilte sin første VM-finale.

Også de tapte sin VM-debut, 2-1 mot Vest-Tyskland.

Nederlandsk blokk

<strong>JUBEL:</strong> Rose Lavelle jubler for scoring. Foto: NTB scanpix
JUBEL: Rose Lavelle jubler for scoring. Foto: NTB scanpix Vis mer

USA har hatt for vane å starte kampene med et smell i sommer, og scoret mange tidlige mål. Dette virket Nederland å være obs på, og for første gang i løpet av VM scoret ikke USA i løpet av de første 12 minuttene.

Nederlenderne lå kompakte i forsvar, og prøvde å ta kontringene. De trykket også godt til i duellene, og la lite imellom i møte med de amerikanske stjernene. Vålerenga-spiller Sherida Spitse gikk litt for hardt til for dommerens smak, og ble belønnet med gult kort.

Det var USA som presset, og etter 28 minutter kom den første store sjansen. Megan Rapinoes corner endte opp hos Julie Ertz som fikk et bra treff. Ballen suste mot mål, men Nederlands målvakt fikk opp hendene.

Inn mot pause eskalerte det i målsjanser og dramatikk. Blant annet Alex Morgan var nære scoring, men en patent Sari van Veenendaal fikk avverget.

- Nå koker det!, ropte NRKs kommentatorer, da det var gode muligheter i begge ender av banen mot slutten av omgangen. Lagene gikk likevel målløse til pause. Da hadde USA hatt ballen 75 prosent av tiden, men skapt få sjanser.

- Jeg synes nederlenderne har gjort det fantastisk bra. De har holdt strukturen i forsvar og skapt problemer for USA, skrøt tidligere England-spiller, Sue Smith, overfor BBC.

Overkjøring

Kampen fortsatte å være sjansefattig etter pause, men 59 minutter smalt det på stadion i Lyon. Alex Morgan gikk i bakken etter å ha blitt sparket i skuldra innenfor 16-meteren, men dommeren pekte mot hjørneflagget i første omgang.

VAR ville imidlertid ha et ord med i laget, og etter en kikk på skjermen ved siden av banen, pekte hun på straffemerket. Nederlenderne protesterte, men snart sto Rapinoe klar ved 11-metersmerket.

Straffen var ikke spesielt god, men gikk i mål, og stjernespilleren hadde dermed scoret sitt sjette mål i VM. Det gjør henne til toppscorer sammen med Alex Morgan og Ellen White. Men fordi hun og Morgan har like mange assist, er det antall mål per spilte minutt det går på. Der leder Rapinoe, som offisielt blir VMs toppscorer.

Knappe ti minutter seinere sto det 2-0. Rose Lavelle gikk på et flott soloraid, og avsluttet med å banke ballen i hjørnet. Minuttet seinere holdt USA på å øke til 3-0. Nederland var i oppløsning.

Europamesterne klarte aldri å hente seg inn. Dermed forsvarte USA tittelen fra 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer