HURTIGST I KLASSEN: Bronsevinner Johannes Høsflot  Klæbo og gullvinner Frederico Pellegrino er begge lettvektere, men ekstremt hurtige og parkerte Petter Northug før avslutningen. Nå kommer Pellegrino med en innrømmelse om Klæbo overfor Dagbladet. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
HURTIGST I KLASSEN: Bronsevinner Johannes Høsflot Klæbo og gullvinner Frederico Pellegrino er begge lettvektere, men ekstremt hurtige og parkerte Petter Northug før avslutningen. Nå kommer Pellegrino med en innrømmelse om Klæbo overfor Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Pellegrino og Ustjugov hyller Klæbo

Verdensmesteren har smugtittet på den norske 20-åringen i 366 dager: - Sjokkerende. Klæbo skremmer meg

VM-gullet til Federico Pellegrino betyr ekstra mye av en uventet årsak: Han heter Johannes Høsflot Klæbo, som italieneren tror kan ødelegge spenningen i sporten.

LAHTI (Dagbladet): Langrenn er en utholdenhetsidrett som forutsetter mange år med mye trening. Det er svært sjelden at herreløpere hevder seg i verdenstoppen før de er 23 år. Men det finnes noen unntak:

Unikumet Petter Northug var 21 år og 55 dager da han ble verdensmester på stafetten i Sapporo i 2007. To år senere tok han sitt første individuelle VM-gull, som også var hans første individuelle medalje.

I dag slo en enda yngre gutt til. Johannes Høsflot Klæbo er bare 20 år og 153 dager, men tok likevel sin første VM-medalje da han vant bronsen bak Federico Pellegrino (26) og Sergej Ustjugov (24), som også er unge menn i dette selskapet.

Ustjugov: - Klæbo er utrolig

Men så god som Klæbo er i samme alder, har ingen vært. Ustjugov og Pellegrino legger ikke skjul på sin begeistring for det norske supertalentet.

SKREMT: Johannes Høsflot  Klæbo (20) skremmer Frederico Pellegrino (26). Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SKREMT: Johannes Høsflot Klæbo (20) skremmer Frederico Pellegrino (26). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Bronse for en 20-åring er ekstremt bra, men jeg trodde Klæbo skulle vinne i dag. Så god er han. Klæbo er helt utrolig. Jeg forventer mange dueller med ham i årene som kommer, sier Ustjugov til Dagbladet.

Gullvinner Pellegrino går til og med så langt at han frykter dagens VM-sprint var han eneste sjanse til å ta gull. Italieneren er bare 26 år og i stadig utvikling, men Pellegrino frykter at seks år yngre Klæbo vil utvikle seg enda mer.

- Jeg er så glad for at jeg vant i dag, for jeg vet ikke hvor mange flere muligheter i karrieren jeg får til å slå Klæbo. Han er et helt unikt talent, sier den italienske gullvinneren til Dagbladet.

- Han er sjokkerende god til å være 20 år. Klæbo kan dominere i så mange år at det er skremmende, mener Pellegrino.

Pellegrinos 364 dager lange Klæbo-frykt

Han smiler i møte med Dagbladet. Karrierens høydepunkt er et faktum. VM-gullet er i boks.

Pellegrino har vært verdens beste sprinter de to siste sesongene. I dag viste han det da det gjaldt som mest. Nå frykter han at Klæbo kan ta over tronen når som helst.

LADE OPP: Northug har planer om å reise hjem for å lade batteriene, det mener han kommer godt med for romkamerat, Emil. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Jeg hørte om Klæbo for første gang da han tok gull i junior-VM i fjor. Da merket jeg meg navnet, men jeg trodde ikke han skulle ta steget opp i senioreliten så raskt. Det er veldig sjeldent, sier Pellegrino.

I går var det nøyaktig ett år siden det norske langrennstalentet vant gull på sprinten i junior-VM foran sølvvinner Magnus Kim. I dag tok han VM-bronse i det gjeveste selskapet bak Pellegrino og Ustjugov.

- Jeg skal innrømme at jeg har ventet på Klæbo siden han herjet i junior-VM i fjor. Jeg har studert Klæbo i skjul. Jeg har tenkt at denne fyren må jeg snart bryne meg på, forteller Pellegrino til Dagbladet.

- Den tiden kom raskere enn forventet. Jeg så klippene fra Beitostølen før sesongen hvor suveren han var. Okei, nå får jeg en vanvittig hard konkurrent, tenkte jeg. Han er så talentfull at han kan ødelegge spenningen i sporten i framtiden, forteller 26-åringen.

BLIR ALENE: Emil Iversen forbereder seg på ensomhet da Petter Northug tar noen pausedager hjemme. - Det blir ensomt og trist, sier en sliten Iversen som ikke er skuffet etter å ha blitt slått av romkamerat, Petter Northug. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Klæbos svar til Pellegrino

Italieneren vant sitt første VM-gull i karrieren og dediserte seieren til hele nasjonen.

- Dette er stort for meg og hele Italia, i hvert fall den delen som er glad i langrenn. I dag var jeg den beste. Formen var bra. Ingen hadde bedre ski enn meg i dag. Det er lettere å vinne når skiene er så gode. Jeg er veldig takknemlig, sier verdensmesteren ydmykt.

Ydmyk er også Klæbo når Dagbladet gjenforteller Pellegrinos ros.

- Det er et sterkt ord å si at jeg dominerer. Men Pellegrino har rett i at dette er bare starten. Jeg håper å utvikle meg mer og konkurrere på dette nivået i hvert fall ti år til. Jeg har en ny gullmulighet allerede på søndag og ser fram til den, sier Klæbo til Dagbladet.

- Bronse er bra, men det blir dumt å feire nå. Jeg har en lagsprint å gå allerede på søndag, sier 20-åringen.

Iversens krav

Arild Monsen har allerede tatt ut unggutten på det norske laget. Etter all sannsynlighet får han med seg Emil Iversen som makker, all den tid Finn-Hågen Krogh har uttalt at han ikke skal gå lagsprinten for å satse på tremila dagen før i stedet.

FALT: Svenske Stina Nilsson mistet finaleplassen etter det uheldige fallet i dagens semifinale. Nilsson vil ikke spekulere i hvem som har skyld i fallet, men er tydelig preget etter å ha mistet gullsjansen. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Jeg mener at jeg bør være bankers på det laget, ja. Jeg er født til å gå lagsprint, sier Iversen til Dagbladet.

- Hvem bør gå ankeretappen av deg og Klæbo?

- Det er et godt spørsmål. Jeg tror ikke det er så nøye. Har jeg dagen, tror jeg det er fordel å være litt tung mot slutten. Men Klæbo er flink han også, så det blir nok bra begge deler. Men jeg er bedre enn ham på oppløpet, forteller Meråker-gutten, som ødela sine gullsjanser da han falt i siste sving i semifinalen.

På lagsprinten vil han ha revansje sammen med stjerneskuddet Klæbo.

- Jeg ser for meg at det blir en duell mot Ustjugov og Halfvarsson. Hvis jeg henger med fram til oppløpet, skal jeg ta dem i spurten, forteller Iversen.

LAHTI: Svenske Expressens langrennsekspert, Tomas Pettersson, slakter Northugs sjanser i Lahti-VM etter dagens prolog. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Klæbo har ingen problemer med å la Iversen få gå ankeretappen.

- Det kan være greit å ha Emils kvaliteter mot slutten, men jeg er klar uansett hvilken etappe jeg får. Vi får sette oss ned og diskutere det, sier Klæbo.

Slått av Johaug

Men først må han sette seg ned og nyte det historiske øyeblikket. Klæbo slo Northugs rekord hva angår mesterskapsmedalje i ung alder, men to norske rekorder vil han aldri kunne slå:

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var bare 20 år og 31 dager da hun ble verdensmester på VM-sprinten i Sapporo i 2007.

Samme år ble Therese Johaug tidenes yngte medaljevinner. Hun var bare 18 år og 251 dager da hun tok VM-bronse på tremila bak Virpi Kuitunen og Kristin Størmer Steira.

Klæbo er 20 år og 153 dager og er allerede en av verdens beste langrennsløpere. Snart blir det kanskje flere enn Pellegrino som kommer til å studere Klæbo i skjul.

RØK UT: Det var en frustrert Bjørgen som røk ut etter kvartfinalen i Lahti torsdag. Årsaken er ifølge Bjørgen forskjell på sporene, og rivalen som presset Bjørgen ut i et dårligere spor. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer