OVERLEGEN: Ingen var i nærheten av å tuke Tony Martin på dagens tempoetappe i Tour de France. Foto: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)
OVERLEGEN: Ingen var i nærheten av å tuke Tony Martin på dagens tempoetappe i Tour de France. Foto: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)Vis mer

Verdensmesteren knuste konkurrentene

- Jeg kjørte en veldig bra tempo.

PÉRIGUEUX/OSLO (procycling.no): Vincenzo Nibali vinner årets Tour de France.

Det ble klart da han holdt seg på sykkelen under dagens tempoetappe og beholdt den gule ledertrøyen.

Nå er det kun en sjarmøretappe inne i Paris som gjenstår for italieneren.

Bare et uhell som gjør at han ikke klarer å fullføre den siste etappen, kan frata ham seieren etter dagens fjerdeplass.

Overlegen Martin
Som forventet var det Tony Martin som var sterkest på den 54 kilometer tempoen.

Den tyske verdensmester satt standarden allerede fra start. Etter 19 kilometer ledet han med hele 33 sekunder på sin nærmeste konkurrent, Tom Dumoulin.

Det var en ledelse Omega Pharma-Quick Step aldri ga fra seg. I mål var han 1.39 foran den nederlandske mesteren, som ble nummer to.

- Dette var hovedmålet mitt i årets tour, så jeg er fornøyd. Jeg gjorde et veldig bra løp og er veldig fornøyd, sa Martin til pressekorpset etter gjennomført tempoetappe.

Tok ut alt
Det sto rundt 45 journalister utenfor den lille campingbilen i målbyen. Martin fortalte han var helt utkjørt etter etappen, og 29-åringen brukte lang tid på å skifte og dusje før han kom ut igjen.

- Jeg har kjørt mange gode tempoløp. Dette var bra, men jeg var sliten etter drøyt to uker i touren, så jeg fikk ikke kjørt maksimalt som for eksempel under et VM.

Der hvor det ikke var den store spenningen rundt etappeseieren, var det mer enn nok spenning rundt pallplassene i sammendraget.

Uheldig 37-åring
Før tempoen skilte det nemlig 15 sekunder mellom Thibaut Pinot på andreplass og Alejandro Valverde på fjerdeplass.

Det ble imidlertid fort klart at sistnevnte ikke kom til å kunne tukte de to franskmennene. Etter 19 kilometer var han nemlig 1.08 bak Péraud og 43 sekunder bak Pinot.

På det tidspunktet ledet dermed Péraud med 12 sekunder på sin 13 år yngre landsmann. Det gikk mot andreplass for 37-åringen, men så var det den uflaksen.

Under den avsluttende tempoen i fjorårets tour veltet veteranen og måtte bryte. I år var det «kun» en bakhjulspunktering, men Péraud måtte likevel bytte sykkel omtrent midtveis på tempoen.

Dette er pallen i årets Tour de France
Det var dog ikke nok til å sette ut ringreven. Péraud holdt unna for Pinot og blir nummer to i årets Tour de France.

Thibaut Pinot måtte se at han kom i mål omtrent 32 sekunder for sent til å tukte Ag2r-rytteren. Unggutten kunne likevel smile for både tredjeplass sammenlagt og hvit ungdomstrøye.

Det er altså klart at Vincenzo Nibali vinner årets Tour de France. Han får besøk av Jean-Christophe Péraud og Thibaut Pinot på pallen.

Nibali er 7.52 foran Péraud.

Alejandro Valverde må ta til takke med den sure fjerdeplassen, men spanjolen var egentlig aldri i nærheten av sine franske konkurrenter på tempoen.

Romain Bardet blir nummer seks. Franskmannen tapte med to sekunder for Tejay Van Garderen etter en punktering mot slutten.

Amerikaneren blir nummer fem, akkurat som han ble i 2012.

Fornøyd Kristoff

Alexander Kristoff kjempet naturlig nok ikke om seieren på dagens tempoetappe.

For nordmannen handlet alt om å få en rolig gjennomkjøring før morgendagens avslutning på Champs-Élysées.

Da han kom kom i mål, satt han den 13. beste tiden.

- Det kjentes bra. Jeg kjørte ikke veldig på, så plasseringen er bedre enn forventet, sa Kristoff til procycling.no etter at han var ferdig med de 54 kilometerne.

- Kroppen var bedre enn jeg forventet. Det var gode svar med tanke på morgendagen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.