- Verdensrekord i å være tjukk i hodet

UEFA har straffet korttriksere før. Nå lever Alonso og Ramos farlig.

KAN STRAFFES AV UEFA: Denne bildeserien går langt i å antyde at José Mourinho, via mellomenn, ga Sergio Ramos beskjed om å bli utvist mot Ajax i går.  Foto: Viasat Sport/SCANPIX
KAN STRAFFES AV UEFA: Denne bildeserien går langt i å antyde at José Mourinho, via mellomenn, ga Sergio Ramos beskjed om å bli utvist mot Ajax i går. Foto: Viasat Sport/SCANPIXVis mer

Se situasjonene her!

(Dagbladet): Om det finnes en verdensrekord for treigeste frisparkavlevering i fotballhistorien, så Xabi Alonso og Sergio Ramos ut til å gjøre sitt beste for å slå den i går.

Begge oppnådde det de så ut til å ønske seg - gult kort nummer to og dermed marsjordre. På den måten slipper de å ta med seg gule kort til mellomrunden, og soner i stedet karantene i den uviktige siste gruppespillkampen mot Auxerre.

Men kanskje går det ikke helt som planlagt for spanjolene likevel.

Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, sier Real Madrid-spillerne risikerer tilleggstraff dersom UEFA kommer fram til at de har brakt sporten i vanry. I dag bekrefter da også UEFA at de ønsker å se nærmere på episodene.

- I teorien kan det være snakk om tilleggsstraff, hvis UEFA avdekker at dette er gjort med hensikt. Det er vanskelig å bevise, men opp til UEFA å vurdere. Sånne hendelser er veldig uvanlige, og heldigvis er det mulighet for å gi tilleggssanksjoner for grove overtramp mot fair play og spillets ånd, sier Pedersen til Dagbladet.

Over 25 sekunder i tilløpet
Indisiene er i hvert fall overveldende:

På stillingen 4-0 til Real Madrid brukte Alonso 25 sekunder fra han la ballen til rette på egen halvdel, og avbrøt tilløpet 5-6 ganger, før han omsider lempet ballen avgårde. Da hadde dommeren selvsagt mistet tålmodigheten.

I siste ordinære spilleminutt skulle Ramos plutselig overta utsparket fra Iker Casillas, hvor han rettet behørig på strømpene før han innvilget seg en kunstpause på over 20 sekunder før dommeren kom springende med gult kort nummer to.

KUNSTIGE PROTESTER: Xabi Alonso fikk trolig det han ønsket seg da han på stillingen 4-0 brukte en evighet på å ta frisparket inne på Reals egen halvdel. Foto:  EPA/PAUL VREEKER
KUNSTIGE PROTESTER: Xabi Alonso fikk trolig det han ønsket seg da han på stillingen 4-0 brukte en evighet på å ta frisparket inne på Reals egen halvdel. Foto: EPA/PAUL VREEKER Vis mer

Historien viser at UEFA har slått ned på den type oppførsel før.

Ikke konsekvente
I 2008 pådro Lyons to brasser Juninho og Cris seg hvert sitt gule kort i den nest siste kampen i gruppespillet. Dermed var de oppe i to gule totalt og måtte stå over den siste kampen mot Bayern München, som var betydningsløs etter Lyon allerede var klare for neste runde.

Selv om det heller ikke der forelå noe klart bevis, mente UEFA at Lyon-gutta hadde pådratt seg kortene med vilje. Juninho og Cris ble ilagt bøter på henholdvis 10 000 euro og 15 000 euro.

Neppe en straff som svir, men kanskje to røde kort i stedet for to gule gjør reaksjonen strengere. UEFA bekrefter i hvert fall i dag at de akter å se nærmere på saken.

Deres praksis med å gripe inn i etterkant virker uansett å variere. For eksempel mente de å kunne bevise at Arsenal-spiss Eduardo filmet seg til straffe mot Celtic, og ga to kampers karantene, før straffen seinere ble omgjort.

Tidligere Real Madrid-spiller David Beckham slapp på sin side straff da han pådro seg et gult kort med vilje for England i en VM-kvalikkamp mot Wales i 2004, fordi han uansett viste han måtte stå over den neste kampen på grunn av et ribbeinsbrudd.

- Helt ufattelig
Viasat-programleder Jan Åge Fjørtoft brukte ordet «skandale» om situasjonen i Amsterdam i går, men tror José Mourinho og Real Madrid slipper av kroken.

Han mener imidlertid de som hevder fotballspillere er dumme nå har fått fornyet ammunisjon, med tanke på hvor opplagt de viste hva de var ute etter.

- I så fall må vel dette være ny verdensrekord. Hvordan Ramos kunne vært tjukk nok i hodet til å gjøre akkurat det samme som Alonso er jo helt ufattelig, sier han til Dagbladet.

PÅDRO SEG GULE KORT MED VILJE: Det mente i hvert fall UEFA, som i 2008 straffet både Juninho og Cris med bøter. Foto: (AP Photo/Lionel Cironneau)
PÅDRO SEG GULE KORT MED VILJE: Det mente i hvert fall UEFA, som i 2008 straffet både Juninho og Cris med bøter. Foto: (AP Photo/Lionel Cironneau) Vis mer

Det nederlandske nettstedet nos.nl bringer i dag også et bilde der José Mourinho hvisker en beskjed inn i øret til Alonso i forkant av det andre gule kortet.

Spanske Marca har også satt sammen bilder som antyder at Ramos også fikk beskjed av Mourinho via noen mellommenn.

- Mourinho er en mester når det gjelder å tøye regler, og dette passer jo inn i hans image. Vi snakker om mannen som ble smuglet inn i garderoben på Stamford Bridge i en skittentøyskurv. Dette er jo uansett en fantastisk snakkis for alle oss som driver med fotball. Jeg elsker konspirasjonsteorier. Jeg er sikkert den eneste i Norge som tror Ferguson og Rooney ble enig om å skape en krangel for å presse Glazer, humrer Fjørtoft.

LER AV ALONSO OG RAMOS: Viasat-programleder Jan Åge Fjørtoft rister på hodet av hvor åpenlyst Real-spillerne viste at de ønsket å bli utvist. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
LER AV ALONSO OG RAMOS: Viasat-programleder Jan Åge Fjørtoft rister på hodet av hvor åpenlyst Real-spillerne viste at de ønsket å bli utvist. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer