Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdensrekord til Carlsen

Magnus Carlsen spilte remis mot Levon Aronian i turneringen på Isle of Man og satte samtidig en smått utrolig langsjakkrekord mandag.

JUBEL: Magnus Carlsen. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Magnus Carlsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den norske verdenseneren har nå spilt 101 strake partier i klassisk sjakk uten å tape. Det er verdensrekord, ettersom kineseren Ding Liren hadde den internasjonalt anerkjente rekorden på 100 strake partier som ubeseiret. Den tangerte Carlsen søndag.

– Jeg føler at 100 er et magisk tall. Jeg trodde aldri jeg skulle nå dit. Jeg har hatt litt flaks, selvsagt, også i denne turneringen, sa Carlsen til Chess24 etter partiet.

Carlsen har ikke tapt et langsjakkparti siden 31. juli i fjor. Da tapte han mot aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov i Biel-turneringen i Sveits.

Riktignok er det spillere som mener de har flere enn 101 partier på rad uten tap, men alle har ikke vært mot topp motstand og det er derfor ikke internasjonalt anerkjent som rekord. Carlsen selv vil ikke dømme om hva som skal telle som en gyldig rekke eller ikke.

RISTER PÅ HODET: Magnus Carlsen mottok sølvmedaljen etter VM i lynsjakk, men her forlater han premieseremonien - tydelig misfornøyd. Video: NRK Vis mer

Skuffet etter seier

Mandagens remis var uansett ikke nok til å vinne turneringen på Isle of Man. Carlsen står med 7,5 poeng etter 11 partier, mens Fabiano Caruana har 8.

Amerikaneren spilte mandag remis mot landsmannen Hikaru Nakamura. Like etterpå ble Carlsen og Aronian også enige om uavgjort.

– Jeg synes dagens parti var veldig interessant. Jeg var bare glad jeg vant i går. I dag visste jeg at med mindre Nakamura vant, så hadde jeg ingen sjanse til å vinne turneringen, sa Carlsen etterpå.

Søndag vant nemlig Carlsen over russiske Maksim Matlakov. Nordmannen var likevel langt fra fornøyd etter partiet. Han mente han gjorde feil på feil, noe som preget ham etterpå.

– Det var tøft en periode. Kampen spant rundt i hodet mitt, men jeg klarte å sove til slutt. I dag var jeg ikke nervøs i det hele tatt. Jeg var veldig fornøyd med å få 100-rekken, og i dag følte jeg det ikke var så mye for meg å spille for, så jeg ville bare forsøke å ha det gøy, sa han til sjakknettstedet.

Offensiv åpning

Aronian valgte en meget offensiv åpning med hvite brikker i mandagens parti, og det gjorde at Carlsen brukte en del tid i starten. Men nordmannen forsvarte seg godt, og stillingen var så å si helt jevn etter tolv trekk, ifølge datamaskinen som analyserte partiet.

Etter det begynte Aronian å bruke mer tid på trekkene. Armeneren hadde spilt svært hurtig i åpningen. Det jevnet seg ut på tiden etter nordmannens 16. trekk. Ifølge dataanalysene hadde svart også en liten fordel i stillingen.

Etter 34 trekk ble spillerne likevel enige om remis.

Neste oppgave for Carlsen blir tidenes første offisielle VM i Fischer-sjakk. Semifinalene starter kommende søndag, og VM spilles på Henie Onstad-senteret på Høvik utenfor Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media