Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdensrekord!

Ingen jenter har noensinne kastet lenger med årets nye spydtype enn Trine Hattestads 64.82 meter i sesongåpningen i Florø i går. - Tipper v-rekorden blir opp mot 70 meter etter sesongen, sier Trine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) vil ikke registrere ny v-rekord i spyd før ved nyttår. «Årsbeste i verden» er den formelle betegnelsen på Trines vinnerkast i går. Men det blåser vi i. Etter 16 år i v-toppen, mangler Trine bare OL-gull og v-rekord. Inntil noen kaster lenger enn 64.82 meter, har Trine derfor verdensrekorden for kvinner. Punktum.

- Det var kaldt i Florø (åtte grader), bare én konkurrent og dårlig vind i dag. Dessuten trener jeg tungt, sier Trine til Dagbladet.

Nettopp derfor er 64,82 et kjemperesultat. Fordi målinger i vindtunneler har vist at det nye spydet går gjennomsnittlig 3.5 meter kortere enn det gamle.

- Jeg har mye mer å gå på.

Det nye kvinnespydet har tyngdepunktet nærmere spissen, og er innført fordi mange av jentene i verdenstoppen kastet slik at spydet landet flatt uten å sette merke. Derfor ble det vanskelig å gjøre nøyaktige lengdemål.

Jevn og trygg

- Jeg håper på å kaste et par meter lenger i e-cupen til helga, for så å stabilisere meg rundt slike lengder. Tror ikke det er så mange som tukter det, sier Trine.

Hun har trent stabilt uten smerter i albuen gjennom vinteren, og kaster spyd på trening tre ganger i uka. Det gir teknisk stabilitet og trygghet i konkurranser.

- Men kastet i dag var ikke spesielt bra, sier Trine.

Dessuten var det motvind i Florø i går. Inntil i år en fordel i spydkast. Men ikke nå lenger.

- Det nye spydet går lengst i medvind. Akkurat som guttespydet, sier Trine.

Med tyngdepunkt nærmere spissen, flyter ikke spydet like godt som før. Det betyr at teknikk er mindre viktig enn rå styrke og god kastarm.

- Det passer nok meg bedre enn for en del andre jenter, sier Trine Hattestad.