AASEN GÅR DET AN? Mats Zuccarello Aasen reiste til NHL i sommer, etter to sesonger i svenske Modo. Den svenske klubben får hele beløpet som NHL betaler i utviklingskompensasjon, mens Frisk-Asker, som har utviklet Mats til en toppspiller, ikke får en eneste krone.  Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
AASEN GÅR DET AN? Mats Zuccarello Aasen reiste til NHL i sommer, etter to sesonger i svenske Modo. Den svenske klubben får hele beløpet som NHL betaler i utviklingskompensasjon, mens Frisk-Asker, som har utviklet Mats til en toppspiller, ikke får en eneste krone. Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Verdiløs millionavtale med NHL

Svenske klubber får pengene for norske spillere.

||| VIF-direktør Jan Tore Kjær mener avtalen Norges Ishockeyforbund har gjort med NHL knapt er verdt papiret den er skrevet på.

Forbundet har inngått en toårskontrakt med National Hockey League, med tanke på å sikre norske klubber overgangspenger for norske  spillere som går fra norske klubber til NHL.

Avtalen gir den norske klubben 225 000 dollar (ca. 1,4 millioner kroner) ved en eventuell overgang.

Millionavtalen høres tilsynelatende spennende og god ut.

Sportsdirektøren i Vålerenga Ishockey, Jan Tore Kjær, mener avtalen er helt uinteressant.

- Ingen fra Norge - NHL-avtalen er helt verdiløs. Det er ingen norske spillere som går rett fra en norsk klubb til NHL. Det har aldri skjedd, og det kommer aldri til å skje. Ingen NHL-klubber vil ta sjansen på å hente en norsk spiller direkte fra norsk liga, sier Jan Tore Kjær.

Nordmennene Mats Zuccarello Aasen, Jonas Holøs og Mathis Olimb gikk til NHL i sommer. Alle tre fra svensk ishockey. Trioens norske moderklubber hadde dermed ikke rett på en eneste krone i såkalt utviklingskompensasjon.

De millionene blir igjen i svensk ishockey.

- Prisgitt snille svensker Styremedlem Bjørn Mathisrud i Norges Ishockeyforbund bekrefter at avtalen ikke gir norske klubber fem øre dersom en nordmann går til NHL via Sverige.

- Hvis en nordmann går til NHL fra Sverige er vi prisgitt at den svenske klubben er hyggelig og moralsk sett føler at de bør betale betale
noe til den norske klubben. Men om det hadde vært motsatt, så hadde sikkert ikke vi betalt til den svenske klubben, sier Bjørn Mathisrud til Dagbladet.

Vil ha svensk avtale Jan Tore Kjær mener at Norges Ishockeyforbund burde prioritert å få til en avtale med det svenske ishockeyforbundet framfor å forhandle fram det han mener er en verdiløs avtale med NHL.

Norske spillere som reiser til Sverige går som regel gratis, fordi klubbene ikke vil stå i veien for spillere som er gode nok for en bedre liga enn den norske.

- For norsk hockey er det mye viktigere å få til en avtale med svenskene enn med NHL. Det ville betydd mye for norske klubber å få betalt for spillere vi utvikler til å bli gode nok til å spille i Sverige, sier Kjær.

Ifølge Bjørn Mathisrud håper Norges Ishockeyforbund å få til en slik avtale med det svenske hockeyforbundet, uten at det i dag er forhandlinger om det. Mathisrud er ikke enig med Kjær i at avtalen med NHL er verdiløs.

- Riktignok har vi ennå ikke sendt noen direkte fra Norge til NHL, men det er godt å ha avtalen i bunn, i tilfelle det skjer en gang.