Verdsettes for lavt i Norge

Norsk fotball har ikke satt nok pris på kreative ballvinnertyper og er heldige som har fått opp Christian Grindheim og Kristofer Hæstad. Det mener U21-sjef Hallvar Thoresen.

OSLO (Dagbladet): For bare noen måneder siden var ungguttene Grindheim og Hæstad fast inventar på laget til Thoresen. I fjor var de førstedivisjonsspillere, Grindheim på bunnlaget Haugesund. Nå er de sentrale på toppklubbene i Tippeligaen, utgjør midtbaneduoen til Norge - og er framtidsspillerne Åge Hareide lener seg tryggere til i dag enn han gjorde for under to døgn siden.

-  Jeg føler meg vel som en landslagsspiller i dag, men det er egentlig litt godt også det - at jeg prestere for å beholde plassen her, sier Grindheim.

Kristofer Hæstad har slitt med lave mineralverdier i kroppen de siste ukene, men har spist tilskudd og følte at han klarte å yte maks mot Slovenia likevel.

-  Verdiene mine var utrolig lave en periode. Men nå følte jeg at jeg var nær det maksimale av kapasiteten min. Det er viktig også psykisk å vite at jeg er innenfor normalverdiene mine, sier Hæstad.

Sjelden vare

-  Det er kjempegøy at de har tatt steget. Vi satt på tribunen og kosa oss over at «våre» spillere klarte seg så godt. De beholdt roen og turte å spille ball når de en sjelden gang fikk den, sier Hallvar Thoresen til Dagbladet.

Han føler han rettet en pekefinger mot Fotball-Norge da han ga Christian Grindheim kapteinsbindet på U-laget i fjor .

-  Det var helt bevisst. I Norge har det vært en tradisjon at midtstoppere eller defensive spillere har vært kaptein. Jeg ville fortelle Fotball-Norge at kreative typer som Christian er veldig viktige for et laget, sier Thoresen som sjøl var den kreative midtbanetypen - og kaptein for Norge på 80-tallet.

 SKRYTER: U-landslagssjef Hallvar Thoresen (t.v.) skryter av sine tidligere elever - nå sentrale på A-landslaget - Christian Grindheim og Kristofer Hæstad (t.h.). Foto: Arnt E. Folvik
SKRYTER: U-landslagssjef Hallvar Thoresen (t.v.) skryter av sine tidligere elever - nå sentrale på A-landslaget - Christian Grindheim og Kristofer Hæstad (t.h.). Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Har norsk fotball vært for dårlig til å skape typer som Grindheim og Hæstad?

-  Jeg mener det. Disse typene har ikke blitt framelsket nok. Forsvarsspillere har vi hatt nok av, men vi trenger også slike som kan bruke ballen mer. Vi trenger flere typer som Christian og Kristofer, typer som både kan vinne ball, omstille seg og spille fri medspillere, sier Thoresen.

Bedre uten ball

Både U-laget og A-laget ledet 2-1 over Slovenia, men ble presset bakover på banen - helt til utlikningen kom.

-  Vi må tørre å spille ballen mer når vi leder kampene, men blir kjørt bakover. Da må vi bli bedre til å utnytte åpningene som kommer, og da trenger vi flere spillere som Christian og Kristofer. Framtidas norske spillere må være gode i begge faser av spillet, det gjelder både forsvarere og midtbanespillere, sier Thoresen.

Paradokset er at Christian Grindheim i fjor hadde det han kaller en «latmannsrolle» i Haugesund som kreativ midtbanespiller. Mens andre har manglet evnene med ball, har Grindheim etter overgangen til Vålerenga jobbet for å bli bedre uten ball.

Selger seg dyrere

Grindheim fikk ordre fra både Thoresen og Rekdal om å skjerpe seg fordi han solgte seg så lett i duellene.

-  Jeg fikk faktisk beskjed av de to om at jeg måtte bli bedre til ikke å selge meg så lett. Lære meg til å gå i press når jeg kan gå i press, og ellers falle av og bidra til å samle laget, sier Grindheim til Dagbladet.

-  Jeg har jobbet med dette. Har jo heller ikke spilt i denne posisjonen så lenge. Bare i ett år. Før spilte jeg jo mest offensiv midtbane og spiss. Jeg trengte litt tid til å komme inn i rollen, sier Grindheim som mot Slovenia var overalt - hele tida - og knapt ble lurt til unødvendige taklingsforsøk i det hele tatt.

Mer stabile

-  I internasjonal fotball er det mye mer en-mot-en-jobbing enn hjemme i Norge der vi jobber mer i soner med dekning bak. Det er utrolig viktig å stå på beina og ikke bli dratt av en-mot-en. Da skapes det ubalanse mot oss. Det var den egenskapen og arbeidskapasiteten Christian fikk beskjed om å jobbe med av oss og av Rekdal. Når han har vunnet ballen må han nemlig ha ork til å gjøre noe med den, sier Thoresen.

Han mener at både orken og viljen til å skape med ball er kjennetegn ved framgangen til Grindheim og Hæstad.

Dessuten:

-  De har viljen til å bli bedre og skiller seg ut der. Det betyr at de oftere spiller opp mot maksnivået sitt og er på det jevne istedenfor svake på de dårlige dagene. De er kort sagt mer stabile.

FRAMTIDSDUO: Kristofer Hæstad (t.v.) og Christian Grindheim i kampen mot Slovenia.