Verdt hele krona

De som mangler penger, spiller best fotball. Esten O. Sæther kommenterer

EN enslig krone er prisen for å kjøpe FC Lyn Oslo. Det følger muligens noen flere utgifter med salgssummen, men helt sikkert ett av Tippeligaens smarteste fotballag. Derfor leverte Lyn rundens desidert beste angrepsfotball på Åråsen.

Alle Oslo-områdets fire toppklubber presenterte seg i høljregnet over hovedstaden, men ingen av de tre tilsynelatende mer ressurssterke konkurrentene var i nærheten av den farten, klokskapen og presisjonen som avgjorde for Lyn mot Lillestrøm.

Dessto viktigere blir det for laget å unngå den totale økonomiske sprekken utover høsten.

FOR angrepsoppvisninger som denne gjør bare interessen enda større for de som har ressurser til å by på de innbydende restene av Atle Brynestads fotballimperium.

Du får kanskje ikke Henning Berg som trener for en krone, men hans måte å sette sammen lag på begynner å bli interessant. LSK ble plukket fra hverandre på de svakeste punktene; tempovanskene til midtstopperne og treig forflytning på midten.

Ved hele tida å true rommet bak hjemmelagets midtforsvar samtidig som ballen fløt kjapt langs bakken rundt en spilleglad Thomas Sokolowski, kom ikke LSK inn i oppgjøret før det var for seint.

Ingen tvil om at Henning Berg er den mest aktuelle som ny trener på Åråsen, og at han har den tydeligheten i spillestilen som Romeriksklubben trenger.

MEN MEST trenger hans nåværende arbeidsgivere i Lyn nye investorer. Ellers ryker både Sokolowski og Espen Hoff enten midt i denne sesongen eller rett etter. Begge er blant det beste norsk angrepsfotball kan by på av eget oppdrett. Hoff har tilhørt det sjiktet i flere sesonger; stortalentet Sokolowski er på vei tilbake dit nå fordi han er blitt flinkere til å holde tempo på ballen.

ATTRAKTIVE:Lyns angrepsoppvisning mot Lillestrøm gjør interessen enda større for de som har ressurser til å by på dem, skriver Esten O. Sæther. FOTO: KYRRE LIEN/ SCANPIX
ATTRAKTIVE:Lyns angrepsoppvisning mot Lillestrøm gjør interessen enda større for de som har ressurser til å by på dem, skriver Esten O. Sæther. FOTO: KYRRE LIEN/ SCANPIX Vis mer

Bevisstheten rundt denne detaljen skiller Lyn fra de fleste konkurrentene i Tippeligaen, og gjør at laget får utnyttet sin åpenbare tempofordel hos spillere som kanskje ikke har så veldig mye annet å spille på.

Nettopp slike tydelige prioriteringer skiller gode trenere fra middelmådigheter, og gjør at en etter hvert rausere og mer moden Henning Berg er i ferd med å nå et høyere nivå med det begrensete spillerutvalget sitt.

VIF-KOLLEGA Martin Andresen har både mer å velge mellom og mer å kjøpe for. Dessuten var også han med på en av sesongens beste kamper med laget sitt. Men fremdeles går det for smått.

At VIF likevel var klart sterkere enn Stabæk, skyldtes mye serieledernes nye defensive problemer. På Ullevaal startet det med at to ellers gode stoppere stormet samtidig med rumpa først i skuddfinta til Bojan Zajic, og fortsatte med at den sentrale midtbanen foran dem aldri fikk tak i en leken Daniel Fredheim Holm.

HAN var dratt inn fra venstrekanten som hengende spiss bak Bengt Sæternes, og svarte med å levere årsbeste. Dessuten fikk VIF utnyttet sine beste offensive kvaliteter med både Zajic og Moa som ballsikre kanter på banen fra start, og hadde individuelle ferdigheter til å styre inn en grei seier.

Men altså ikke et samlet angrepspill bra nok til å dra ut det mannskapet egentlig kan.

LIKEVEL var det interessant å se at Stabæk som det tradisjonelt mest ballholdende laget i Tippeligaen, denne gangen ble løpende mest etter. På tross av for labert pasningstempo styrte altså VIF kampen lenge før utvisningen av iltre Anthony Annan ga dem sjansen til å spille 11 mot 10.

På tabellen betyr det at hvilket som helst av de ni øverste lagene har ok kontakt med teten en runde før Tippeligaen er halvveis. Selv på en god angrepskveld er det en jevnhet som mest viser svakhet.

Verdt hele krona

Men nivået på norsk toppfotball er tross alt ikke verre enn at en krone for Lyn fort kan vise seg å bli et hyggelig kjøp.

Det er sommerens beste fotballvare som er på salg.