Verdt sin vekt i gull

Noen dager etter at han vant Champions League med sin volley fra himmelen meldte BBC at Kuwait-verdien på Zinedine Zidane (29) nå ligger på 175000 kameler. Det første som slo meg var hvor kostbare disse dyrene er blitt.

Men å verdsette verdens beste fotballspiller i firbeinte skapninger med pukkel er greit nok - araber som han er, av opphav. Zinedine Zidane, sønn av algeriske immigranter og oppvokst i en av de nordlige gettoene i Marseille, ble nemlig det første store symbolet på arabisk integrering i Frankrike. Og i dag er han nasjonalhelten «Zizou», et faktum som for 20 år siden, da Frankrike var i ferd med å våkne til rasismens realiteter, ville vært utenkelig.

I Marseille - der han ble oppdaget av en fotballspeider som 14-åring og av den grunn valgte fotball framfor judo - er han konge.

- Det er sant at jeg var veldig interessert i judo, sier han. - Og hadde det ikke vært for den muligheten jeg fikk med Cannes FC der og da som 14-åring, kan det godt tenkes at jeg hadde valgt judo framfor fotball.

Zinedine Zidane var knapt 17 år da han debuterte for Cannes i fransk 1. divisjon. I dag - drøye 12 år seinere - er han den eneste fotballspilleren som offisielt og uten innvendinger kan klassifiseres som et geni. Zizou er - med god margin - verdens beste utøver av yrket. Og når du ser ham i aksjon er det ikke vanskelig å bifalle de som sier at han får store fotballspillere til å virke middels.

For Zinedine Zidane har nemlig en dimensjon ingen andre har.

En dimensjon som gjør fotballen hans til kunst.

Smigret av rosen

Enkelte tenker på klassisk musikk når Zizou gjør det han kan best. Andre påstår fotballen hans er som vakker poesi. Og han har hørt superlativene - og liker dem. Fordi han ønsker å være annerledes.

- All ros er smigrende, sier Zinedine Zidane. - Men jeg må hele tida videre. Og jeg nådde enda et mål da jeg vant Champions League med Real Madrid 15. mai. Den triumfen var veldig viktig for meg.

Gjennombruddet kom da Frankrikes tidligere landslagstrener Aimé Jacquet gjorde tro til tillit i 1995. Våren 96 var han ønsket av hele Europa. Han dro til Juventus, tapte riktignok to CL-finaler, men ble verdensmester i 1998.

Da han scoret sine to første VM-mål - 1- 0 og 2- 0 i finalen mot Brasil på Stade de France - med hodet.

Resten er, som det heter, historie. I dag sitter nemlig Zizou på alle titler av betydning i internasjonal fotball. Men sjøl om han er verdensmester, er europamester og nå også er tittelforsvarer av det gjeveste klubbtrofeet på kloden, så er han ikke mett.

- Målet er å forsvare VM-tittelen, sier Zizou.

Og:

- Vi kan klare det også.

Lover formtopp

I et stort intervju med det franske fotballmagasinet Grand Stade ei uke før CL-finalen på Hampden Park uttalte Zinedine Zidane følgende: «Det er nå sesongen min begynner.» Greit, Zizou - da kan vi vel kanskje enes om at du traff planken. Og at det er mer i skoa dine - mye mer. Og at vi har grunn til å glede oss til det som skal skje den neste måneden.

- Det er overhodet ingen fare for at jeg er utslitt, sier han. - Etter mange år på toppnivå kjenner jeg min egen kropp godt. Hvert eneste år har jeg en down-periode i februar-mars - det er naturlig når man spiller mellom 60 og 70 kamper i løpet av en sesong. Men jeg er flink til å restituere meg, flink til å komme igjen. Og jeg er helt sikker på at jeg vil være i god form i VM.

I Frankrike er VM-teoriene tredelte. Noen drømmer om gull, andre ber for det og så finnes sjølsagt de som er helt sikre på en ny triumf. Men Zizou er realisten som har vendt det døve øret til all forhåndshypen. Han nekter nemlig å være med på galskapen.

- Du kan ikke be for VM-gull, sier han. - Og uansett hvor bra laget ditt er kan du aldri være sikker heller. Og det å drømme sluttet jeg med for lenge siden. Vinner vi igjen, er det mot normalt.

Fantasien om et mål

At Zinedine Zidane er en mann for de absolutt største anledningene har han gang på gang bevist til global henrykkelse. Han er fotballspilleren som gjør det vanskelige enkelt og det vakre enda vakrere. Men han har ikke fått ut alt - han har nemlig noe inni seg.

En fantasi.

Om et mål.

Han ennå ikke har scoret.

- Det ligger inni hodet mitt, sier han. - Det handler om en sprø finte, en bevegelse, nei, jeg trenger en ball for å forklare det. Men det finnes altså bare inne i hodet mitt så det er vel ikke veldig realistisk.

Og:

- Hvis jeg noen gang skulle klare å score det, vil jeg dedikere det til kona mi.

SISTE!

Zidane pådro seg en muskelbrist i Frankrikes landskamp mot Sør-Korea sist helg. Idet Dagbladets VM-bilag gikk i trykken, var det usikkert hvor alvorlig skaden var.

EM-KONGE: Zinedine Zidane jubler etter scoring i semifinalen mot Portugal i EM i 2000.
GENIET SOM UNG: Zinedine Zidane i spill for Cannes mot Paris St. Germain i 1991/92-sesongen.
VM-KONGE: Zinedine Zidane løfter VM-trofeet etter Frankrikes 3-0-seier mot Brasil i finalen i 1998.