Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Verkebyll for skisporten

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): - Det er en verkebyll for skisporten at alle beskylder hverandre for doping, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. Og så gjør han det sjøl - peker fingeren mot andre - uten å legge fram bevis og uten å nevne navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre desembermåneder på rad i midten av nittiåra beskyldte den italienske alpinledelsen de norske kjørerne for å stappe i seg ulovlige preparater. Det ble med påstandene. I dag sitter bortimot en hel finsk nasjon og sier at de norske utøverne er fulle av et eller annet - uten bevis. De er ikke alene om det. Og de norske lederne vet det - de vet at verden har dopingfingeren rettet mot oss etter 103 OL-medaljer på ti år.

Klart de gjør det.

I nikkernes verden, der man ser på hverandre og gjør hva-var-det-jeg-sa-hodebevegelser i takt med den ene medaljevinnerens målgang etter den andre, er det rett og slett sånn det er. Og Norge bidrar, som alle de andre - til ryktespredning, dritt og lort. Men hvorfor?

- Det er fordi vi vet at testmetodene ikke er gode nok, sier Bjørge Stensbøl. - Det eneste som kan friskmelde idretten, er at de beste metodene tas i bruk. Men det skjer ikke her - det er lenge siden vi påpekte både skriftlig og muntlig at ingen kommer til å bli tatt i doping under disse lekene.

- Fordi testmetodene er for dårlige.

Alle snakker

Legitimerer så dårlige testmetoder ryktespredning og peking i retning av disse lekenes olympiske helter? På ingen måte. Enten blir du tatt for doping, eller så blir du det ikke. Og da er det vel ikke verre da, enn at man holder kjeft og gratulerer medaljevinnerne.

Når man ikke har bevis.

- Pr. i dag så gjør vi det, sier Bjørge Stensbøl. - Vi gratulerer medaljevinnerne og holder kjeft.

- Mens ryktene fortsetter?

- Alle snakker om det. Og vi er ikke noe bedre enn andre. Men alt dette kan elimineres med bedre testmetoder. Vi trenger bedre systemer for å få renset lufta.

- Tror du folk er dopet her?

- Jeg tror vi er naive hvis vi tror at det ikke er en eneste OL-deltaker som ikke har forsøkt seg på juks.

Beskyldninger

Greit. Så tror Bjørge Stensbøl det. Og de som sitter høyest oppe vet det sansynligvis også. Men de sier ikke noe mer enn det, og bevisene, om de finnes, holdes godt skjult. De eneste gangene du virkelig får høre et påstått faktum, er under de såkalte «off record»-samtalene mellom trenere, ledere og journalister.

Som ikke kan refereres. Selvfølgelig kan de ikke det. Og dermed er vi like langt. Rykter, beskyldninger, rykter, beskyldninger.

Påstander som ville vært en fest sjøl for en middels jurist.

- Så hvorfor «off record»-samtaler, Bjørge Stensbøl - det gjør jo ikke akkurat verkebyllen friskere?

- Det er ikke verre enn at - alle vet at det er mange med unormale blodverdier her. Vi vet det, FIS (det internasjonale skiforbundet) vet det, og IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) vet det. Og der er grunnlaget - medisinerne vet det. Og det som er trist, er at man ikke gjør noe med det. Vi prøver å gå foran med et godt eksempel, men vi får ikke gjennomslag.

- Og i mellomtida nører dere oppunder ryktene?

- Ja, alle snakker om det - alle nasjoner.

DÅRLIGE METODER: - Det eneste som kan friskmelde idretten, er at de beste metodene tas i bruk. Men det skjer ikke her, sier Bjørge Stensbøl om alle dopingryktene i Salt Lake.
Hele Norges coronakart