Tiril Udnes Weng

- Verre for dem, enn for oss

Tiril Udnes Weng (25) er positiv til at det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gå for like distanser for kvinner og menn i langrenn. Først og fremst tror hun den største forskjellen blir for herrene, som må gå kortere distanser.

POSITIV TIL ENDRING: Tiril Udnes Weng. Foto: Lise Åserud / NTB
POSITIV TIL ENDRING: Tiril Udnes Weng. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tenker at det ikke er så stor forskjell. Vi skal vel nå gå noen 20-kilometere framfor 10-kilometere. Jeg tror det blir spennende. Jeg vet ikke hva gutta syns om det. Jeg kan se for meg at de syns det er litt kjedelig å gå ned på distanser. Og det er kanskje verre for dem enn for oss, sier Tiril Udnes Weng til Dagbladet.

Onsdag bestemte det internasjonale skiforbundet (FIS) seg for å gå for like distanser for kvinner og menn i langrenn.

I en avstemming ble forslaget vedtatt. 57 prosent sa ja, 36 prosent sa nei mens resten valgte å ikke stemme. Det er ledelsen i FIS som formelt kan banke gjennom forslaget til langrennskomiteen 26 mai.

Allerede fra neste sesong ser det dermed ut til at utøverne vil teste ut å gå 10 kilometer, 20 kilometer og 50 kilometer. Noe som betyr at herrene vil gå ned i antall kilometer på distansene 15- og 30 kilometer.

- Jeg ser for meg at en del av dem, uten å prate for dem, men at noen syns det er kjedelig. Vi har bare en femmil i år og det blir jo brutalt. Det blir spennende å se hvor tøft det blir og om det er noe som kommer til å bli fast i konkurranseprogrammet, sier Udnes Weng videre.

- Kritisk

Emil Iversen er av dem som har uttalt seg kritisk til at spesielt jentene skal gå femmil.

- Jeg ønsker heller flere kortere actionfylte distanser enn lengre distanser. At alle jentene skal gå femmil … Selvfølgelig er flere av dem skeptisk. Jeg forstår ikke hva som er poenget eller hvordan det blir artigere, uttalte Iversen til Adressa.

I FIS-møtet Dagbladet fulgte onsdag sa leder for langrennskomiteen, Vegard Ulvang, at dette var en viktig og historisk avgjørelse.

- For meg forteller vi en historie nå om at kvinner ikke er like sterke som menn, det vil jeg forandre, sa han.

For Weng er endringen først og fremst positiv fordi den vil gi mer variasjon i konkurranseprogrammet, påpeker hun. At kvinnene skal gå like langt som herrene er dermed ikke den viktigste faktoren for henne.

For den fysiske forskjellen mellom menn og kvinner vil fortsatt være synlig, kanskje til og med mer, understreker hun.

- For å være helt ærlig, bryr jeg meg ikke så mye om likestilling akkurat på det punktet der.

- Alle vet at gutta går fortere enn oss på ski. Det står svart på hvitt. Alle vet også at vi klarer å gå like langt som gutta. Det er mer for å bevare stemninga og at vi kanskje kunne vi gått for å ha like lang konkurransetid.

- Det blir tøffere for oss enn for gutta. Men vi tåler det. Det er gøy med en utfordring. Vi tar den.

Spent på TV-seerne

Weng er også spent på hva TV-seerne syns. Men påpeker at en femmil for kvinnene kan bli langtekkelig å følge, da de etter alt å dømme kommer til å bruke en halvtime mer på distansen enn herrene.

- Jeg tror kanskje de fleste er positive til det, også er det gøy med noe nytt. Jeg tror det kan fange interesse i starten. Også finner man ut om det er interesse for det, eller ikke. Femmil for damer kan bli litt langtekkelig, kanskje. Vi bruker kanskje en halvtime mer enn gutta. Det blir hardt for dem som skal følge med på hele det rennet og stå der med drikke. Det blir en lang dag, sier hun.

- Tror du det kan bidra til å løfte interessen for internasjonal kvinnelangrenn, på sikt?

- Jeg tror kanskje ikke det. Jeg tror ikke det blir noe mer spennende enn det det har vært. Det kommer til å bli større forskjeller og kanskje mindre spenning.

- Viktig beslutning

VIKTIG ANERKJENNELSE: Langrennssjef Espen Bjervig. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIKTIG ANERKJENNELSE: Langrennssjef Espen Bjervig. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Langrennssjef Espen Bjervig syns beslutningen både er riktig og viktig.

- Nå har vi helt like premisser på herre- og kvinnelangrenn på verdenscupnivå. Likt antall med renn, samme pengepremier. Jeg tror det er et viktig signal og anerkjennelse av nå har vi to kjønn som konkurrerer på like premisser, sier han til Dagbladet.

At duatlon blir lengre for kvinnene og kortere for mennene, tror han ikke vil ha noen stor betydning. Det vil uansett være den sterkeste utøveren som vil vinne uansett, påpeker han.

- Jeg tror også det blir mer forutsigbart og lettere for publikum å følge med på idretten vår, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer